Sommarkurser på distans under vecka 26

Alla kurser på distans under vecka 26 är fem dagar långa.
Kostnad: se information nedan

Sista ansökningsdag: 2 maj

 

Youtubefilm med iPhone eller iPad

Utforskande måleri

Landskapsmåleri 

Tecknade serier

Skruvade porträtt

Mormors fotoalbum

Fotobaserad konst/dina bilder

Inre bilder

Så här ansöker du


 

Youtubefilm med iPhone eller iPad

Kursledare: Pelle Jofjell

Lär dig skriva manus, filma och klippa. Allt från videoblogg, debatterande, tutorials, enklare dokumentärer eller något annat inom icke-fiktion för publicering på nätet.

Vi går igenom alla moment du behöver, som att skriva ett anslag som presenterar ämnet och gör tittaren intresserad, filma med befintligt ljus eller lampor du har hemma, klipptempo utifrån dramaturgi, m.m.

Med dagliga genomgångar och uppgifter guidar jag dig hela vägen. Du behöver ha en iPhone eller iPad med iMovie på. Ingen förkunskap krävs.

Om mig, Pelle Jofjell

Jag heter Pelle Jofjell och har jobbat med rörliga medier hela mitt liv. Parallellt med TV, reklam- och kortfilm har jag även arbetat som filmpedagog. Jag har högskoleutbildning i manusskrivande, har utvecklat läromedel i manusskrivande, gjort videotutorials om videoredigering och jobbat mycket med Youtube.

 

 

 

 


 

Utforskande måleri

Kursledare: Erika Bergström

Vad är måleri och vad kan det vara?

I denna kurs utforskar vi tillsammans vad måleri är och kan vara. Vi utforskar färg, material, tekniker och frågeställningar, allt utifrån var kursdeltagarnas intresse ligger. Exempelvis tittar vi på format och oväntade materialval. Kursen handlar om att våga pröva olika vägar. Du arbetar där du kan, i ateljén, på gatan, i skogen eller i ett hörn av lägenheten. Du tar dig an måleri så som du har möjlighet till, allt är tillåtet!

Under kursen kommer individuell och gemensam handledning att ges. Tanken är att vi delar med oss av processen som sker under kursens gång. Då kursen riktar in sig på att göra och vad som händer under veckans gång så ges handledning kontinuerligt och inte endast när arbetet är klart. Här finns utrymme för att utforska måleriet och tänja på gränserna.

Kursen vänder sig till dig som målat tidigare eller dig som är nybörjare, nyfiken och konstintresserad. Kursen sker digitalt men vi ses ändå genom mail och i ett nätbaserat mötesrum, därför behöver du tillgång till dator. Du behöver också en kamera eller mobilkamera för att kunna fotografera och visa ditt måleri under arbetets gång. Det är det som blir till grund för handledning och diskussion.

 

Om mig, Erika Bergström

Jag som leder kursen heter Erika Bergström och är konstnär med en kandidat- och masterexamen i Fri Konst från Konstfack i Stockholm. I januari 2021 fick jag min examen som ämneslärare i Bild. Jag har arbetat inom flertalet pedagogiska verksamheter med kurser samt workshops i konst och måleri. Mitt eget konstnärliga arbete gör jag i min ateljé som ligger söder om Stockholm.

 

 

 

 


 

Landskapsmåleri

Kursledare: Anneli Philgren

Naturen inom oss, en kurs i landskapsmåleri, bejaka landskapsmålaren inom dig!

Detta är en kurs där vi närmar oss landskapet inom konsten på olika sätt. Vi använder naturen som utgångspunkt för egna färg och formstudier.

I kursen arbetar vi med att utveckla vars och ens eget måleri. Du får individuell handledning och verktyg i att få syn på din egen process samt vägledning i ditt eget konstnärliga arbete. Du väljer själv fritt vilket material du vill arbeta med: olja, akvarell, kritor, akryl, tempera eller vad du önskar. Motiv får du välja själv utomhus i din egen omgivning.

Under kursen delar vi med oss av gruppens erfarenheter och pågående arbeten. Vi har nätbaserade träffar med föreläsningar, gemensamma genomgångar, diskussioner och enskild handledning. Mellan träffarna arbetar du på egen hand.

Kursen passar både den nyfikna nybörjaren som den mer erfarne som vill komma vidare i arbetet. Kursen sker digitalt på distans via mejl och genom ett nätbaserat mötesrum som du får tillgång till under kursen. Du måste ha tillgång till dator och en digitalkamera eller mobilkamera för att kunna följa kursen.

Låt dig ledas och inspireras med naturen som förebild!

 

Om mig, Anneli Pihlgren

Jag som leder kursen heter Anneli Pihlgren och har en Masterexamen i Fri Konst från Konsthögskolan Valand i Göteborg. Jag har stor vana och mångårig erfarenhet från pedagogisk arbete på konstskolor och museer. Min konstnärliga praktik är främst fokuserad på måleri, teckning och rumsgestaltning.

 

 

 

 

 


 

 

Tecknade serier

Kursledare: Marie Palmgren

Vem är din seriefigur? Är det du själv, din idol, eller din katt?

Testa olika sätt att teckna hur du vill att din seriefigur ska se ut!

Under kursen får du tips på vilka material du kan använda. Vi pratar om vilka olika serier som finns och vilka olika serieidoler vi har.

Du får möjlighet att pröva på och fundera över vilket uttryck du vill jobba med som passar dig bäst. Enrutig serie, seriestrip, seriesida eller album. Du kan berätta en allvarlig historia, kommentera samtiden genom satir, göra en bildberättelse utan text. Möjligheterna med serier är oändliga.

Vi börjar med mer snabba och kreativa uppgifter för att under veckan få möjlighet att hitta den egna stilen. Efter kursen har du fått lära dig en massa olika sätt att jobba med serieteckning och berättande.

Det finns inga krav på att du har tecknat serier tidigare för att du ska kunna delta, bara att du är nyfiken på och vill berätta med bilder.

Du måste ha tillgång till dator och en digitalkamera eller mobilkamera för att kunna följa kursen.

 

Om mig, Marie Palmgren

Jag är en serie-nörd som började min serie-läsning med att riva sönder mina bröders Kalle Anka-tidningar. Det var inte populärt.

I dag är jag konstnär till yrket och jobbar med ett grafiskt svartvitt uttryck och gärna seriellt. Alltså att bilderna hänger ihop och förstärks av varandra.

Jag jobbar också som lärare i grafik och teckning på KV Konstskola i Göteborg.

 

 

 

 

 


 

Skruvade porträtt

Kursledare: Marie Levin

Under den här veckan arbetar vi med "skruvade" porträtt i valfritt material.

Vad menas då med ett "skruvat" porträtt?

Att betrakta sin egen spegelbild eller någons annans ansikte via ett foto, och addera en känsla, överdriva en form. Låta symboler spela roll. Förstärka det du vill uppmärksamma eller det du faktiskt ser. Ja det är det vi skall arbeta med under dessa dagar tillsammans.

Genom tiderna har många konstnärer gjort just så, förstärkt och/eller förvridit det de vill förmedla eller det de menar sig se. Det kan vara sprunget ur ett seriöst försök att förmedla något viktigt eller det kan vara ett lekfullt sätt att bryta upp både traditionellt seende och prestigefyllt måleri.

Du bestämmer.

Vi träffas på nätet och varvar enskilda bokade samtal och gemensamma digitala möten under veckan. Du måste ha tillgång till dator och en digitalkamera eller mobilkamera för att kunna följa kursen.

 

Om mig, Marie Levin

Jag heter Marie Levin och arbetar som konstnär i egen ateljé. Jag är ansvarig för distanskursen Målarakademin och krokin på Kyrkeruds folkhögskola. I mitt eget konstnärskap arbetar jag främst med traditionellt oljemåleri, kol och blyerts.

 

 

 

 

 


 

Mormors fotoalbum

Kursledare: Nikki Fager Myrholm

Visst har du väl någon gång suttit och bläddrat i mormors gamla fotoalbum och plötsligt fastnat vid en bild? En ganska dålig bild egentligen – någon blundar och det finns ingen skärpa, horisonten är sned och de ljusaste fälten är alldeles överexponerade. Men den har något, något som väcker nyfikenheten i en.

"Mormors fotoalbum" är en kurs i figurativt måleri där deltagarna utgår ifrån ett eller flera privata fotografier. Vad man väljer att ta med sig från fotot vidare till måleriet är fritt för tolkning och under kursens gång kommer vi diskutera olika saker som kan inspirera i de bilder vi ser. Kanske är det kompositionen, stämningen, en färgkombination, händelsen eller någonting helt annat. Målet med kursen är inte nödvändigtvis att i slutet presentera ett färdigt verk utan framför allt att hitta nya ingångar och tillvägagångssätt samt att utveckla sitt seende och sin konstnärliga intuition.

 

Om mig, Nikki Fager Myrholm

Jag som leder kursen heter Nikki och är utbildad vid Konstfack i Stockholm och Bergen konsthögskola. Jag arbetar med oljemåleri, skulptur och text och tematiskt tar mitt konstnärskap avstamp i förlust och sorgearbete. Därifrån arbetar jag intuitivt och låter mig ledas in på olika spår som ofta berör hemmet, familj, traditioner och vardag.

 

 

 

 

 

 


 

Fotobaserad konst/dina bilder

Kursledare:Andreas Bennin

En kurs i att hitta och utveckla konsten i egna fotografier

Vi är många som fotograferar, som vill berätta med hjälp av kameran och som har köpt en bra kamera eller mobil. För många stannar det upp lite efter de första fotografierna. Kanske blir kameran liggande i en låda eller så blir man osäker på hur man kan utveckla sina bilder. Vilka av bilderna har det där lilla extra som bara fotografiet kan förmedla? Hur lyfter jag mina idéer vidare?

Fokus i denna kurs ligger på det konstnärliga berättandet i dina egna bilder oavsett om du jobbar med systemkamera eller mobil. Genom föreläsningar och gemensamma och individuella samtal får du lära mer om fotografi, hur du utvecklar en konstnärlig idé och hur du hittar ditt eget språk.

Att skapa konst handlar om att visualisera idéer och i denna kurs lär du dig konstnärliga tekniker för att få fram det bästa i dina fotografier.

Med utgångspunkt i exempel från fotohistorien och våra egna bilder kommer vi att prata om hur vi skapar och upplever fotografi och fotobaserat konst.

Kursen är digital men vi ses ändå genom mejl och i ett nätbaserat mötesrum, därför behöver du tillgång till dator.

 

Om mig, Andreas Bennin

Jag som är kursledare heter Andreas Bennin och är bildkonstnär och fotograf med en master från Kunstakademiet i Oslo. Jag har flera utställningar bakom mig både i Norge, Sverige och Tyskland. Vid sidan av mitt konstnärliga arbete undervisar jag mycket både i Norge och Sverige.

 

 

 

 

 


 

Inre bilder

Kursledare: Ann Petersson Malmstedt

Om kursen

Vi bär alla inom oss ett oändligt förråd med personliga erfarenheter, upplevelser, minnesbilder, sinnesintryck och drömmar. Detta mentala stoff blir i våra liv till ett pågående bakgrundsbrus som vi kan locka fram till bilder med hjälp av olika tekniker och metoder.

Under kursen kommer vi att framkalla våra egna inre bilder i konstens material och tekniker. Du kommer att kunna experimentera på olika sätt och dessutom få tid och handledning i att arbeta med idéer i mer genomarbetad bild. Kursen ger dig erfarenheter och metoder som du kommer att ha användning av i ditt eget bildskapande.

Deltagarna i kusen kommer att få individuell handledning såväl som gemensamma möten, allt på nätet. Det går lika bra att vara nybörjare som van bildskapare, alla lär vi oss mycket av varandra.

Eftersom kursen sker digitalt behöver du ha tillgång till dator. Du behöver också ha digitalkamera eller mobilkamera så att du kan fotografera och visa dina arbeten under kursens gång.

 

Om mig, Ann Petersson Malmstedt

För mig är konsten ett laboratorium, där världen kan undersökas utifrån ett oändligt antal synvinklar. I mina experiment använder jag mig av de tekniker och medier som passar bäst, och det blir gärna måleri, film, ljud och text. En viktig del av mitt konstnärskap är också samarbetsprojekt inom musik- och scenproduktion.

Konstpedagogik har alltid varit en viktig del i mitt konstnärliga arbete, och för närvarande undervisar jag i måleri och konstnärlig fördjupning på KV konstskola i Göteborg.