Vecka 26

 

Måla människor i lugn eller rörelse

Datum: 22 - 26 juni, vecka 26
Lärare: Geir Yttervik

Akvarellmåleriets egenskaper passar perfekt till att fånga modellen i rörelse, och fånga formen genom ljus och skugga. Genom längre studier, och spontana övningar kommer vi se akvarellens alla fördelar att uttrycka oss personligt, med lätthet och tyngd. Vi arbetar både med akvarellmåleriets nödvändiga förenkling i snabba skisser, och undersöker hur kroppen synliggörs med kontraster i färg och valör i längre och långsammare bearbetning.

Vi ska hitta glädjen i penselns snabba beslutsamhet på olika papper, med mycket eller lite vatten. Måla med kontroll, eller hitta glädjen i det tillfälliga och okontrollerbara. Målarsalen kommer vara ramen runt våra övningar i små, eller stora format. Konsthistoriska referenser och färgövningar ingår.

Olja och akryl 

Datum: 22 - 26 juni, vecka 26
Lärare: Niklas Eneblom

Vi utgår från lusten att göra bilder och har en fortlöpande diskussion i gruppen. Varje kursdeltagare instrueras individuellt utifrån dennes förutsättningar med återkommande besök vid staffliet. Några gånger varje kursdag adresserar jag deltagarna allmänt med mina tankar runt de problem man stöter på inom måleriet. Om möjligt tittar vi återkommande på målningar både från samtidskonsten och det historiska måleriet hur andra konstnärer löst problem som kan uppstå i en målning. Exempelvis komposition, skuggor och bilddjup. Varje deltagare väljer egna motiv att måla. Det kan vara alltifrån medtagna foton, det fantastiska landskapet runt Kyrkerud eller varför inte påbörjade målningar man fastnat med.

Tanken är att alla efter kursens slut ska ha nya kunskaper, inspiration till eget fortsatt måleri och kanske en eller ett par egna fina målningar.

 

Färgflöden – En kurs i akvarellmåleri

Datum: 22 - 26 juni, vecka 26
Lärare: Anneli Pihlgren 

Pigment och vatten- det är vad som behövs för att starta ett målaräventyr i akvarell! Landskap, stilleben, egna bilder, fritt experimenterande? Du väljer fritt hur och vad du vill arbeta med utifrån dina egna intressen och vilken kunskapsnivå du befinner dig på. Vi växlar mellan kortare gemensamma övningar och egna fördjupande studier. Enskild handledning, gemensamma genomgångar och bildvisning på temat ingår. 

 

Brodera naturen (Fulltecknad)

Datum: 22 - 26 juni, vecka 26
Lärare: Emma Ihl

Under vecka 26 utforskar vi och inspireras av naturen vi har runt omkring oss. Hur ser blomman egentligen ut? Hur sitter skalbaggens ben? Vi kan välja att titta på exakta detaljer eller bara låta oss inspireras av färger, former eller någon detalj.

Vi ger oss ut i markerna runt skolan och om vädret tillåter tar vi med oss broderimaterial ut och påbörjar ett broderi på backen. Vi arbetar i ylle, bomull och lin med applikationer, stygn och pärlor och blandar friskt för att få till den rätta känslan. Inget är förbjudet, vi är här för att utforska, testa och ha roligt.

Under kursen kommer vi att gå igenom materiallära, mönsteröverföring, stygnkunskap, applikationer, våtspänning och montering. Allt material ni behöver till kursen kommer antingen finnas att köpa på plats till förmånligt pris eller gå att låna av mig. Det går även bra att ta med eget material om du har.

 

Sy i linne (Fulltecknad)

Datum: 22 - 26 juni, vecka 26
Lärare: Sonja Öhman

Sy dina egna kläder i detta fantastiska material. Vi konstruerar enkla modeller och syr klänningar, skjortor, byxor, västar… så mycket vi hinner med under veckan. I kursen ingår mönsterkonstruktion, sömnad, materialkunskap tygberäkning och en massa roliga idéer m.m.

 

Kreativt skrivande

Datum: 22 - 26 juni, vecka 26
Lärare: Jonas Bergengård

Hur öppnar du sinnet för skrivandet? Hur utvecklar du skrivandets hant-verk? Hur får du tag i lusten? Vi kommer att ge oss ut och pröva vad som händer när du tar steget. När du faktiskt börjar med det du har funderat på och längtat efter. Vi skriver och ser vad som händer. Vi läser för varann och undersöker vad som behövs för att en text ska kommunicera och nå fram till en läsare. Vi pratar om gestaltning. Vi försöker lyssna efter det som lever i en text, tar bort sådant som inte behövs, som står i vägen för berättelsen. Vi pratar också om hur skrivandet förändrar dig. Hur livet blir mer synligt och närvarande. Vi vet inte vad som kommer att hända. Vi vet bara att vi kommer att få tag på saker vi inte hade en aning om. Det har hänt förr och det är gott nog.

Om kursledaren:

Jonas Bergergård är författare, filmare och socialarbetare. Han har utkommit med tre skönlitterära böcker och gjort ett tiotal filmer, flera prisbelönta och visade på Svt. Jonas har lett kurser i kreativt skrivande sen mitten av 90-talet. Han har gått författarutbildningen på Biskops-Arnö och Författarskolan på Lunds universitet.

 

Bild och poesi

Datum: 22 - 26 juni, vecka 26
Lärare: Ismael Ataria och Andreas Bennin

Vi kommer under kursen att arbeta med text och bildkonst. Ismael Ataria är poet och han har släppt flera böcker, skivor. Han har även turnerat över hela Sverige med sina poesiföreställningar. Andreas Bennin är fotograf och bildkonstnär med flera utställningar bakom sig både i Norge, Sverige och Tyskland. Ismael och Andreas har tidigare gjort flera kurser och utställningar baserat på kopplingen mellan text och bild. Vi kommer i olika övningar att väva samman text och fotografi/teckning för att lära oss samspelet mellan de båda medierna. Målet med kursen är att tillsammans och var för sig utveckla det egna skrivandet och sättet att tänka och jobba med fotografi/teckning. Vi kommer göra en utställning tillsammans på Kyrkerud där både bild och text skapar en poetisk helhet. Under kursen kommer Andreas och Ismael både ge exempel och lära ut sina bästa knep för att bli bättre i sitt skapande. Kursen passar dig som är intresserad av både bildkonst och skrivande. Ingen förkunskap krävs och det finns kameror att låna om så önskas