Västra långholmen

Upplev en del av den fantastiska Vänerskärgården med båtbussen.

Under juni, juli och augusti går det båtbussar till Västra Långholmen från Inre Hamn i Karlstad via Lövnäs på Hammarö. Ändhållplatsen för turen är Västra Långholmen, en mindre ö i Vänerskärgårdens yttre del med fina klippstränder och storslagna vyer mot den öppna horisonten. Här finns lättpromenerade stigar och en handikappanpassad spång.

Spång.

Ön är liten, från norr till söder sträcker den sig mellan 170 och 400 meter och den är knappt en kilometer bred från öst till väst. Här finns lättpromenerade stigar som går genom gammal vindpinad tallskog. På ön finns vindskydd och toalett. Vandringsleden runt ön är två kilometer. Västra Långholmen hör till ögruppen Sättersholmarna och ligger utanför Hammarö.

Klippor och vatten.

Naturreservat Västra Långholmen är en del av naturreservatet Värmlandsskärgården som sträcker sig från Grums förbi Karlstad och hela vägen till Kristinehamn. Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden och främja allmänhetens friluftsliv och naturkännedom.

Hitta hit

Du reser med Båtbussen Storholmen (Linje 93). Fram till den sista augusti kan du fyra dagar i veckan resa till Västra Långholmen från Inre hamn via Lövnäs. Övriga dagar går linjen till Jäverön som också bjuder på fina vandringsleder. Biljetterna, som kostar motsvarande en enkel bussresa i stadstrafiken, köper du via Karlstadsbuss app eller i biljettstugan vid Café Slusswakten.