December 2016 - januari 2017 - Erik Hjort

En dag i slutet av augusti 2013 syntes en stor rökpelare i hela Karlstad. Röken kom från byggandet av nya operationscentrum vid Centralsjukhuset.
Erik Hjorth stod för månadens verk som skildrar händelsen.

Erik Hjorth

Erik Hjorth Sjukhusbranden 

Erik Hjorth

Erik är född och uppvuxen på Hammarö och har ingen formell konstutbildning. Han har sina rötter i den subkulturella graffitikonsten och är medlem i Graffitifrämjandet. Han använder sig av blandteknik, med graffitins uttryck som bas, och målar på både duk och betongvägg. Skarpa kontraster och färger i tjocka lager är återkommande i hans verk.

De senaste fem åren har han deltagit i konstutställningen i Tällerud, utanför Ulvsby och var i år också representerad på Laxholmens kulturhus i utställningen Go Big or Go Home.

Konstenheten har gjort några inköp av Erik, trots att han ännu inte når upp till samtliga ställda kriterier för landstingets konstinköp.

”När jag för första gången såg Eriks bilder på Tällerud i somras, kände jag att det var ett tillfälle jag inte kunde missa. Jag ser en talang och kraft i Eriks bilder och tror att han kommer att nå långt. Han har ett speciellt uttryck och ett intressant sätt att uttrycka sig. Att han dessutom valde att gestalta tågkraschen på järnvägsstationen i Karlstad samt branden som bröt ut under bygget av operationscentrum, gör hans verk till en skildring av samtiden. Eriks bilder blir en intressant del av vår samling och jag tror att han kan komma att bli en förebild för våra unga graffitimålare i Värmland.” Anna Åberg, konstchef.

Erik blev av flera tusen ansökningar uttagen till SVTs Konstnärsdrömmen, som sänds på onsdagar under hösten 2016. I programmet ställs han emot nio andra som tävlar om att bli Sveriges bästa amatörkonstnär. I juryn sitter bland andra konstnären Ernst Billgren och konstkritikern Mårten Castenfors. Vi hejar och tror på Erik!