Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

Bokomslag till En egen flock illustrerad med hundar

v. 40
En egen flock

Av Maria Nilsson Thore
Detta är en härlig bilderbok med en finstämd berättelse och levande illustrationer som inspirerar till samtal.

En ensam tax, drömmer om att tillhöra en flock. Huvudperson är en hund som känner sig annorlunda än alla andra hundar, han drömmer om att hitta någon som också älskar roliga hattar, kluriga korsord och doften av kaffe. När han går till rastgården och umgås med de andra hundarna är det något som gör att han inte passar in. Alla andra ser ut att ha så roligt tillsammans, hur gör man för att få en kompis? En hund smyger efter honom och knackar på hans dörr, de blir vänner och har roligt tillsammans trots att de är väldigt olika.

Detta är en varm berättelse om att känna sig utanför men också om lyckan i att få en vän.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

Bokomslag till ansikten i vattnet av Janet Frame

v. 39 
Ansikten i vattnet
Av Janet Frame
"Ansikten i vattnet" är en skildring från mentalsjukhusets innersta vrår, sett ur Istina Mavets ögon. Berättarjaget vandrar neråt i sjukhushierarkin, från den ljusa, öppna avdelningen ner till den mänskliga soptippen där hundratals patienter i tvångströjor vrålar och rasar. Och Istina själv blir en del av det, hon klär sig i en mental förklädnad för att passa in, hon talar själv de galnas meningslösa språk. Men hon vet också att detta språk innehåller sin egen form av förnuft.

Och trots sin egen förtvivlan och förvirring upphör hon aldrig att se sina medmänniskor, de trasiga själarna som utgör hennes medpatienter: Minnie med väskan, Mattie som alltid sjunger. Carol som är rädd för ord. Alla dessa förtvivlade ansikten som kämpar för att få bli synliga, som isolerats från samhället och tvingas leva i språkets utkanter. Intill galenskapen, drömmarna och stumheten.

Galenskap, ensamhet, stumhet, smärta och död är återkommande motiv i Frames litterära värld. Och motsättningarna, glappet mellan världen och upplevelsen av världen, skarven mellan det yttre och det inre. Romanen bygger på Frames egna erfarenheter som mentalpatient efter att ha felaktigt diagnostiserats som schizofren i slutet av 40-talet, och dessa upplevelser manifesteras i berättelsen av en galenskap som främst kanske är en känslig människas förtvivlade sökande efter trygghet. Det är en resa genom ett helvete tecknad med sådan intensiv uppmärksamhet, så konturskarp, så färgrik, att själva mörkret glimmar och får världen att lysa upp inifrån.

"Ansikten i vattnet", och i förlängningen Frames hela författarskap, läses som en lågmäld men obönhörlig manifestation, ett upprop för alla vilsna och kravtyngda människor vart än de må befinna sig: Misströsta inte, också du kan finna frid. Också du kan bli sedd.

Se om boken finns inne och reservera den här

 

 


 

Tidigare veckans tips:

 

Hösten 2020

Våren 2020

Hösten 2019

Våren 2019

Hösten 2018

Våren 2018