Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

 

 v. 48
App med barn- och ungdomsbokskatalogen 2018/2019

Kulturrådet presenterar nu en gratis app, både för Android och iOS, med 215 barn- och ungdomsböcker som, enligt en expertgrupp, är de bästa titlarna ur årets bokutgivning.

Ladda ner appen och låt dig inspireras, markera dina favoriter och ta sedan med telefonen till ditt närmaste bibliotek för att låna. Du kan också googla på boktiteln direkt i appen eller söka den i nationella bibliotekskatalogen Libris för att se vilka bibliotek som har just din favoritbok inne på hyllan.

 


 

v. 47
De sju systrarna
Av Lucinda Riley

En romanserie baserad på legenden om plejaderna, de sju systrarnas stjärnkonstellation.
I första boken (en serie på sju delar) får vi stifta bekantskap med de sex systrarna och deras uppväxt. De träffs i sitt föräldrahem för att deras adoptivfar Pa Salt hastigt avlidit. Han var en mystisk miljardär som adopterade de sex systrarna från olika länder och lät dem växa upp i ett slott vid Genèvsjön. Varje syster får varsin ledtråd om sitt ursprung. Den första av systrarna som vi får följa i sitt sökande är den äldsta, Maia. Hennes ledtråd leder henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro. Vi får följa med på en resa som tar sin början 80 år tidigare. Romanen varvas av nutid och dåtid.

Jag ser med spänning fram emot att läsa alla delar för att följa alla systrarna i deras letande efter sina ursprung och få reda på om den sjunde systern finns. Och vem var egentligen deras pappa?

En fantastisk romanserie som fängslar läsaren från första sidan.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 44
Återhämtning : restorative yoga : reflektion, andning och övningar för alla som vill sakta ner.
Av Ulrica Norberg

Att vi emellanåt behöver sakta ner och återhämta oss i vårt stressiga vardagsliv har vi hört många gånger men hur gör man det? Vi behöver pausa mer och oftare men hur hittar man det sätt som passar en själv bäst? Ulrica Norberg har här skrivit en bok om restorative yoga som är en lugnare och djupare yogaform. Fokus ligger på återhämtning och övningarna består av stillhet och vila och passar alla, nybörjare så väl som mer erfarna yogautövare.

Förutom övningarna ger Ulrica kunskap om vad som händer i kroppen när vi utövar yogan och hon understryker att det ska vara individanpassat. Att vi någon gång behöver sakta ner på tempot ska inte betraktas som en svaghet utan snarare som en styrka eftersom återhämtningen leder till påfyllning av energi och däri möjligheten i sig att klara av vardagen mycket bättre.

Se om boken finns inne och reservera den här

 

 


 

v. 43
Jag är, jag är, jag är : ett hjärtslag från döden
Av Maggie O´Farrell'

Maggie O´Farrell är född på Irland, numera bosatt i Skottland och det här är hennes 8:e bok. Den här boken skiljer sig från hennes tidigare eftersom den är som en sorts självbiografi, baserad på händelser som kunde ha slutat illa, som kunde ha slutat med döden.

Boken är mycket personlig och öppenhjärtlig och hon berättar saker som hon aldrig har berättat för någon tidigare. De flesta biografier är kronologiskt uppställda efter barndom, ungdom etc. Här är boken ordnad efter kroppsdelar som har varit illa ute. Det är spännande, tragiskt och roligt att läsa om allt vad hon har varit utsatt för. Allt efter att man läser, inser man varför hon är så tacksam över livet och alla hjärtslag som hon faktiskt får uppleva.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v.42
Clinical answers - med smartare sökfuntion och snabbare svar

Cochrane Library har nylanserat sin söktjänst för att hitta till systematiska översiktsartiklar och utökat sitt utbud med tjänsten "Clinical answers".

Clinical Answers utgår från en fråga och ger specifika och evidensbaserade svar. Du får snabbt svar på frågor som:

• What are the effects of diet, physical activity, or both in people at increased risk of developing type 2 diabetes mellitus?
• What are the effects of vitamin C for treating pneumonia?
• In people with stroke, how does resistance training affect outcomes?

Du hittar Cochrane library inklusive Clinical answers via sjukhusbibliotekens databaslista www.liv.se/sjukhusbibliotek

 v. 41
De åtta bergen
Av Paolo Cognetti

I en liten bergsby vid foten av Monte Rosa tillbringar Pietro sin barndoms somrar. Där träffar han Bruno, son till byns murare. Bruno vallar sin farbrors boskap och tillsammans utforskar de naturen på bergssluttningarna. En livslång vänskap växer fram och Bruno kommer också att spela en stor roll för Pietros föräldrar.

Filmaren Paolo Cognetti har skrivit en lågmäld och vemodig berättelse om vänskap, familjeband och längtan till naturen. Men ingenting är okomplicerat. Relationen till Pietros pappa och hans besatthet av bergsbestigning spelar en stor roll i romanen, liksom det faktum att bergen är den fattigare Brunos hemvist också på vintern medan Pietro då lever storstadsliv i Milano.

Länge stannar minnet av Pietro och Bruno kvar i minnet hos läsaren.

Se om boken finns inne och reservera den här v. 40
Soppa och allt det goda till
Av Kristina Eriksson 

Hösten är här. Blåst och kallt. Regn och rusk.
Goda böcker att läsa i soffan insvept i en mjuk filt. Något gott att värma sig med.

I den nya boken "Soppa och allt det goda till" av Kristina Eriksson och med foton av Åsa Dahlgren, kan vi få inspiration och middagstips.
Den börjar med enkla grundrecept på grönsaksbuljong, köttbuljong, kycklingbuljong och fiskbuljong, fast man kan gärna använda buljongtärningar om man vill det.
Sen följer massor av tips och recept på såväl klassiska som nypåhittade soppor från världens alla hörn, ofta med en liten ny twist, samt alla goda tillbehör.

Jag ska testa Paprika-och tortellinisoppa, Blomkålssoppa med philadelphia- och picklad rödlöksröra, Palsternackssoppa med libanesiska smaker, Fisksoppa med curry och blomkål, Tomatsoppa med ruccolaolja, Morotssoppa med chili och rostade frön, Rotsellerisoppa med brynt smör och shiitake (tror det funkar med champinjoner) och Indisk linssoppa med tomat och chiliröra.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 


v. 39
Gick obemärkt förbi
Av Ingrid Hedström

Författaren har i denna roman, på ett knivskarpt och levande sätt, blottlagt en mörk period i Sveriges historia. En tid då barn som inte passade in i normen för normal togs från sina familjer och sattes på statliga anstalter där de skulle glömmas bort.

Vi får följa tre små barn som alla möter samma öde, samt deras obemedlade familjer som inte har något att sätta emot det läkarvetenskapen försöker övertyga dem om. Den röda tråden är prästen Gösta Lidelius, fylld av både samvetskval på grund av sin egen inblandning i familjernas tragedier och skräck över sina egna fula hemligheter.

Ett omfattande grävande i arkiv och historiska källor har levandegjort människoöden som annars hade förblivit bortglömda och på ett målande sätt beskrivit en tid då rashygieniska tankar svepte genom både Europa och vårt eget Sverige.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 38
Min mammas hemlighet
Av Nikola Scott

Hur skulle du reagera om det helt plötsligt ringer på dörren och där står en kvinna som påstår att hon är din tvillingsyster?

Det är precis vad som händer Addie. Det är 40 år sedan Addies mamma lämnade sitt föräldrahem i London för att tillbringa en sommar i Sussex. Addie tror inte på kvinnan som ringer på dörren men inser att det är något som inte stämmer. Allt som hon trott sig veta om sin mor vänds helt upp och ner. Hela Addies liv tar en ny vändning.

Nu börjar ett sökande som blir mycket känslosamt för båda kvinnorna. Hade deras mamma fler hemligheter bevarade?

Berättelsen ger en feelgoodkänsla, lättsam men ändå allvarstyngd. Den handlar om familjehemligheter, himlastormande förälskelse och en ung kvinnas väg till ett självständigt liv.

 

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

 v. 37
Ett folk utan land
Av Melina Marchetta

Finnikin har förlorat sin familj och levt i exil från sitt älskade hemland Lumatere i tio år efter en blodig kupp då kungafamiljen mördas och stora delar av befolkningen tvingas på flykt.

Lumateres gränser stängs genom en förbannelse och ingen kan komma ut eller in ur landet. Finnikin och hans förmyndare har fått plats i ett annat lands hov och arbetar med att teckna Lumateres historia så det ej faller i glömska medan många av deras tidigare landsmän befinner sig i fruktansvärda flyktingläger eller slaveri.

Men en dag blir de kallade till ett kloster för att träffa den unga klosternovisen Evanjalin som hävdar att en av tronarvingarna fortfarande lever och att Lumateres förbannelse kan brytas.

Ett folk utan land är en vackert skriven äventyrssaga med oförglömliga scener, karaktärer och inte minst starka kvinnoporträtt.

Se om boken finns inne och reservera den här

 v. 36
Valkompassen 2018

Är du osäker på hur du ska rösta i valet? Rädd för att bli påverkad av falska nyheter?  Då kan du ta hjälp av Valkompassen. Den består av 30 politiska sakfrågor och genom att svara på dessa kan du se vilka partier som har liknande åsikter som du.

Länk till Valkompassen:
https://valkompass.tt.se/valkompassen18/index.html?

Valkompassen är framtagen av TT Nyhetsbyrån tillsammans med Christer Isaksson, journalist och författare med politik som huvudintresse och Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

 


 

 v. 35
Viralgranskarens handbok : källkritik och självförsvar på nätet
Av Åsa Larsson & Linnéa Jonjons

Att vara källkritisk till vad som sprids i sociala medier är alltid viktigt men speciellt viktigt är det i år när det är valår.

Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner startade Viralgranskaren redan 2014, en avdelning på tidningen Metro som granskar publiceringar på nätet i syfte att kunna avslöja falska nyheter och sprida ett källkritiskt förhållningssätt. Nu har Åsa och Linnéa samlat sina bästa tips och verktyg i en bok för att du själv ska kunna viralgranska.

Genom boken får man en överblick över fejkade historier, felaktigheter eller missvisande påståenden och rykten som spridits bland svenska nätanvändare de senaste åren och utöver det finns en mängd tips på hur man kan kolla upp saker som man sett på nätet.

Att kunna källkritik är viktigt både för dig men även för din omgivning, genom viralgranskaren kan du lära dig att genomskåda troll, bluffar och falska nyheter.

Se om boken finns inne och reservera den här