Till startsidan

Intervju med Helen Karlsson

Hallå Helene Karlsson! Du är konstnär och bland annat delaktig i Kolonin i Arvika. Region Värmland och Bild och form är nyfikna på Kolonin och hur ni gör för att driva verksamheten.

Helene Karlsson

Vad är Kolonin?

– Kolonin är så mycket. Det är ett tankerum för samtidskonst. Vi ger konstnärer möjlighet att arbeta i gemensamma lokaler. Det är en mötesplats och ett exempel på konst i det offentliga rummet i form av vårt fönstergalleri som är öppet dygnet runt. Vi är en ideell förening som arbetar med bildkonst, musik, ord och performance och vi arbetar för att fler ska få del av samtida konstuttryck i Arvika, därför arrangerar vi till exempelvis seminarier, utställningar, filmkvällar och konserter där vi vänder oss till alla, inte bara till initierad kulturkonsumenter.

Hur lyckas ni driva verksamheten?

– Konst och kultur är livsviktigt för oss och vi har idéer om vad vi vill göra. Det är det som driver oss. Vi är ett gäng som får energi genom att mötas, samtala och samarbeta. Genom våra olika profiler och ingångar så skapar vi något nytt tillsammans.

Verksamheten bygger såklart på vårt ideella arbete och på de samarbeten vi har med tillexempel Konstfrämjandet Värmland, och ibland har vi lyckats söka projektmedel som gör att vi också kan få betalt för vårt arbete. Drömmen är förstås att generera långsiktiga, löpande arbetstillfällen inte bara som idag, fläckvisa projekt.

– Vi som har arbetsplats på Kolonin bidrar alla till hyran. I övrigt så vill jag verkligen poängtera att vi enbart driver det vi tror på, och brinner för, och söker medel utifrån det.

Helene berättar att de till konstgruppen OTALTs projekt ”Vi söker våra mödrar” då OTALT samlade berättelser om historiska och nutida kvinnor och gjorde en performance ”Förmödrarna” fick bidrag från Kulturbryggan.
Tidigare har de också fått pengar från postkodslotteriet och de har ett verksamhetsbidrag från Arvika kommun.

Ett nytt projekt är på gång år 2020. ”Arvika ljus” ett konstprojekt i det offentliga rummet i Arvika i höstmörkret. Titeln på den första upplagan av Arvika Ljus! är ”Var inte rädd för mörkret”. Världen förändras radikalt från mitten på oktober. Ljuset minskar och hela livsatmosfären förändras. Mörkret blir en plats att gömma sig i och ljuset blir värdefullt. Kolonin kommer bjuda in konstnärer att använda mörkret som material.

Dina tips till andra konstnärer som vill hitta nya möjligheter både ekonomiskt och i samarbete med andra?

– Det är att bli stark i det man tror på, sök samarbeten med andra och hitta idéerna, driv dem och därefter sök bidrag. Det går inte att börja med pengarna.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?