Nyheter Kulturutveckling

Värmland en av regionerna som fick flest stöd av Svenska Filminstitutet

Arvika, Grums och Torsby kommuner samt Kulturskolan Torsby finns med bland de som nyligen beviljats stöd från Svenska Filminstitutet. Värmland tillsammans med Skåne och Stockholm är de regioner som fått flest stöd.

Tredje omgången Kreativ karantän

Med denna tredje omgång har totalt 55 kulturutövare i Värmland fått uppdrag Kreativ karantän 2020, sammanlagt till en summa på 1 650 000 kronor. Denna gång är det kultur- och bildningsnämnden som tillfört 600 000 kronor. Några av de första uppdragen från försommaren finns här presenterade i korta filmer.

Många elever tog del av bokfestivalens skolprogram

Bokfestivalen sände live och Rudsskolan i Karlstad (årskurs 7-9) hade en läsdag som innebar att klasserna fick möjligheter att följa festivalens program. Utvärderingen visar att 4500 värmländska elever tog del av skolprogrammet. En siffra som festivalgeneral Ricky Andreis är mycket nöjd med.

En miljon till projekt Förundran - samverkan mellan bibliotek, barnhälsovård och förskola

Avdelningen för kulturutveckling och biblioteksutvecklare Annica Arvidsson har sökt och fått 1 miljon kronor från kulturrådet för att bygga nya strukturer och arbetssätt runt den tidiga språkträningen för att stötta barn 0-3 år och vuxna i deras närhet. Projektet heter Förundran och det är en samverkan mellan bibliotek, barnhälsovård och förskola.

Är du nyfiken på hur du kan använda högläsning för att prata om saker som spelar roll?

Då kan utbildningen till läsledare inom Shared reading vara något för dig! Shared Reading är en metod utvecklad i Storbritannien av litteraturvetaren Jane Davis och som sprids via organisationen The Reader.

Digitalt konstläger för unga från Sverige och Norge

Sedan ett halvår tillbaka har en ung arrangörsgrupp planerat ett digitalt konstläger för kreativa unga från Norge och Sverige. Evenemanget går av stapeln nu till helgen (27-29/11) på Discord. Projektledare är Samuel Nilsson, 23 år, från Ekshärad i Värmland. Kontaktuppgifter längst ner i mailet.

Genom gränsskogar och minnesfragment

Seminariet Genom gränsskogar och minnesfragment avslutar den första delen i det interregionala projektet och den konstnärliga bildningsresan Falnande språk – ur Finnskogen.

Kunskapsnav offentlig konst

Inbjudan och program slutseminarium Kunskapsnav offentlig konst, Statens konstråd och Region Värmland. I samtal, workshops och föreläsningar knyter vi ihop arbetet med Kunskapsnav offentlig konst i Värmland.

Är du konstnär och vill arbeta med offentlig konst?

Region Värmland och Region Örebro län genom bild- och formområdet bjuder in dig som är konstnär till en utbildning för att stärka dina kunskaper inom området offentlig konst. Vill du arbeta med konstnärliga gestaltningsuppdrag då är det här en kurs för dig.

Ytterligare 20 kulturutövare får kreativ karantän

Region Värmland, avdelningen för kulturutveckling, har beviljat 20 nya hemmaresidens Kreativ karantän. Denna gång sökte totalt 70 professionella kulturskapare om hemmaresidens.

Flera nyheter på Värmlands bokfestival

Årets bokfestival innehåller flera nyheter. Dels kommer årets litteraturpristagare att offentliggöras på bokfestivalen, dels sänds för första gången tre programpunkter från annan ort i Värmland, närmare bestämt från biblioteket i Hagfors. Nytt är också ett samarbete med The Great Journey som skapat programmet till Fantastikscenen.

Ny omgång Kreativ karantän utökad med fler konstarter

Region Värmland och avdelningen för kulturutveckling utlyser på nytt Kreativ karantän. Denna gång erbjuds ett uppdrag till 20 hemmaresidens. Ett tillägg till utlysningen i juni är att även professionella inom musik och teater kan söka.

Livet på en pinne. Digitalt möte med Maria Westerberg.

Idag, fredagen den 16 oktober, bjuder kulturutvecklingens område Slöjd på ett digital möte med Vildhjärta, Maria Westerberg.

Utveckla och öka din digitala närvaro på webben

Intresseanmälan. Följ med på en digital utvecklingsresa. Avdelningen för Kulturutveckling och Regional tillväxt bjuder in till kostnadsfria digitala utbildningar, med syftet att öka den digitala närvaron och den egna kompetensen med de verktyg som finns.

Yr i mössan. Här är vinnarna.

Nittioåtta mössor (98) skapade av 50 kreatörer i tio värmländska kommuner. Det blev resultatet av tävlingen Yr i mössan som på försommaren uppmuntrade alla värmlänningar till skapande. Se filmklipp.

Håll koll på Sjösala under hösten

Dansen på Sjösala i Östra Ämtervik har återuppstått. Koreograf Anna Asplind vill att publiken ska få uppleva dans både genom att se den och själva sättas i rörelse.

Sanning, lögn och språk. Ta del av gästföreläsarna i efterhand

Projekt Värmland läser hade lyckats locka flera ansedda gästföreläsare till Mötesplats 3 om Sanning, lögn och språk. Det blev en dag som var mycket uppskattad av både föreläsare och åhörare. Här får du möjlighet att följa de streamade föredragningarna.

Gestaltad livsmiljö ett nytt politikområde

Gestaltad livsmiljö är namnet på ett nytt politikområde. – Det handlar om att höja kvaliteten på våra livsmiljöer och att med omsorgsfull gestaltning skapa ekologiska, ekonomiska och sociala värden, säger representanter för de fyra myndigheter* som har uppdraget att jobba med gestaltad livsmiljö.

Biblioteken som demokratisk arena och Barns visuella rättigheter är två nya utvecklingsområden

Projekten Biblioteken som demokratisk arena och Barns visuella rättigheter har båda sin hemvist inom avdelningen för kulturutveckling och har fått utvecklingsbidrag från Kulturrådet.

Värmlänningarnas närhet till bibliotek

Bibliotekens uppdrag är att verka för samhällets demokratiska utveckling. I en rapport framtagen av avdelningen för kulturutveckling belyses värmlänningarnas närhet till biblioteksservice. Torsby sticker ut på ett positivt sätt.

Tillbaka till Kulturutveckling