I väntan på Körkarlen

Region Värmland är medproducent till sändningen " I väntan på Körkarlen" som Västanå Teater släpper på midsommardagen kl 16.00.

Nina Höjdefors, chef för avdelningen för kulturutveckling, säger att regionens engagemang sker genom EU-projektet CUPIDO.
– Vi har genomfört ett antal tester som innebär att vi sänder i olika sociala medier samtidigt; Facebook, Youtube och Instagram. Det är en så kallad multistreaming på digitala plattformar. Vi vill nå en så bred publik som möjligt, säger Nina Höjdefors

Det är alltså på midsommardagen som Selma Lagerlöf och Västanå Teater skickar en hälsning från olika delar av det värmländska kulturarvet. Västanå Teater bjuder in till en musikalisk resa som tar avstamp i den värmländska berättartraditionen.

– Vi vill ge de som längtar till nästa sommar en försmak av vad som kommer att ske i Berättarladan sommaren 2021 och presenterar nu på midsommardagen en streamad konsertföreställning. Alltså på den tid då årets premiär hade tänkt att gå av stapeln”, berättar regissören och teaterchef Leif Stinnerbom.

Västanå Teater har omdefinierat vad skandinavisk teater är med sina innovativa berättelser där musiken, dansen, tillsammans med berättelsen skapar unika föreställningar. Nu ges möjligheten att ta del av Västanås resa på digitala plattformar med hjälp av digital innovation.

CUPIDO-projektet utforskar ny teknik

Eventet produceras med stöd av Statens Kulturråd samt Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Sunne Kommun och Rottneros Park som en del av CUPIDO-projektet vilket handlar om hur kultursektorn bidrar till ett levande samhälle. CUPIDO är ett EU-projekt där 7 deltagande länder utforskar hur man kan förvalta regionalt kulturarv med hjälp av ny teknik.

Roman av Selma Lagerlöf

Körkarlen är en roman från 1912 av Selma Lagerlöf. Romanen handlar om en kvinna som ligger på sin dödsbädd och ber om att få träffa David Holm och ingen kan förstå varför hon vill träffa honom.  Körkarlen är en historia på gränsen mellan en myt och en spökhistoria, den skapades i en tid då tuberkulos var den rådande pandemin.
Körkarlen skulle satts upp i Berättarladan under sommaren 2020 men premiären har flyttats fram till 2021.