Drömsommarjobbets Grande Finale online

Drömsommarjobbets Grande Finale online

Idag klockan 11 och klockan 15 finns möjlighet att följa en livestreaming av Drömsommarjobbet 2020. 30 unga, talangfulla värmlänningar har i år fått chansen att testa sitt drömyrke under professionell handledning

Drömsommarjobbet 2020 har pågått under perioden 15 juni - 10 juli. De skilda inriktningarna har varit förlagda till olika platser. Dans-, film- och musikinriktningarna har hållit till i Wermland Operas lokaler på Spinneriet i Karlstad och inriktningen textil har varit placerad på kulturhuset Ritz i Arvika.Jakob Söderling stickar i remsor som är ett restmaterial från vävarna vid Klässbols Linneväveri.

Jag har alltid tyckt om att hålla på med textil. Tidigare har jag mest stickat. Nu har vi förberett oss genom att skapa provbilder, vi har färgat tyg och jag sytt en vit finskjorta och en slips. Drömsommarjobbet har jag gett mig många fler möjligheter att utveckla mitt intresse för textil.

Ulrika Lundgren har varit handledare till ungdomarna som sommarjobbat med textil. Hon säger att Drömsommarjobbet ger ungdomar många viktiga insikter.
 Att träffa likasinnade höjer statusen på det egna intresset. Det är roligt och stärkande att upptäcka att man kan skapa helt olika saker utifrån ett gemensamt tema.
Ulrika är själv ett bevis på att det går att livnära sig på ett estetiskt yrke.
 Precis som med skapandet kan yrkeslivet se ut på olika sätt. Det går exempelvis att kombinera att vara anställd på deltid med att ha eget företag.

Coronapandemin har gett nya möjligheter

Coronapandemin har påverkat planeringen och genomförandet av Drömsommarjobbet. Den ursprungliga planen var att de olika inriktningarna skulle arbeta tillsammans och skapa en gemensam slutföreställning som skulle visas för publik. Nu har de istället arbetat var och en för sig och resultatet visas på olika sätt. Livestreamningen på fredag är en del. Textilskaparna kommer dessutom att ha en utställning på biblioteket i Arvika under sex veckor och musikerna har redan haft flera konserter på ytor utanför ett flertal äldreboenden.

Livestreaming vid två tillfällen

Fredrik Sjöstedt vid Wermland Opera håller i trådarna runt livestreamingen som alltså sker vid två tillfällen på fredag, klockan 11 och klockan 15.

Detta är spännande. Vi får trots Corona en möjlighet att visa en slutproduktion. Den klassiska musiken och dansen har vissa delar gemensamt som vi filmar och vi kommer att visa hur processen gått till för alla inriktningar. Totalt livestreamar vi lite drygt 3 timmar (2x1,5 tim).

Parallellt med förberedelserna av det som ska livestreamas har produktionerna fångats i bild och film som kommer vara möjligt att ta del av online senare under sommaren och i höst.

Drömsommarjobbet 2020 arrangeras av Region Värmland och Wermland Opera med stöd av Arvika kommun, Karlstads kommun och Kulturrådet.

Handledaren och filmaren Finn Deivert (i bakgrunden) har inspirerat sex unga inom filmområdet.

Dansinriktningens tio unga har studerat och övat in handledaren och koreografen Juliette Rahons koreografi.

Åtta ungdomar har fördjupat sig inom den klassiska musiken under ledning av handledaren och musikern Filip Magnusson.