Tre värmländska konstnärers verk köps in av Statens Konstråd

Tre värmländska konstnärer nådde hela vägen när Statens konstråd satsade brett på att köpa in konst från hela Sverige till ett värde av 25 miljoner kronor.

Läs om bakgrunden i en tidigare artikel på regionvarmland.se/kulturutveckling. Bred satsning på att köpa in konst från hela Sverige.

Marita Axelsson Nordlund, utvecklare inom bild och form, berättar att det var 40 värmländska konstnärer som nappade på inbjudan. Juryn valde ut 18 konstnärskap, fem gick bort därför att de redan var inköpta av Statens Konstråd under 2021.

Det blev slutligen tretton konstnärer som fick visa sina portfolios för Statens konstråd och några andra konstinstitutioner bland annat Moderna museet.

– Själva portfoliovisningen ägde rum den 29 april och det vara alla mycket professionella visningar av intressanta konstnärskap. Från Värmland visade konstnärerna som presenterade sina portfolios en bredd av uttryck, teknik och material, säger Marita Axelsson Nordlund.

Någon vecka senare stod det klart att tre värmländska konstnärers verk kommer att bli inköpta av Statens konstråd. De tre är Ingeborg Paulsrud, Karlstad, Daniel Slåttnes, Sunne och Therése Olsson, Hagfors.