En parkfantasi på Alsters herrgård. Filmat vernissagesamtal

En parkfantasi på Alsters herrgård. Filmat vernissagesamtal

www.parkfantasi.se har öppnat och i detta nyhetsinslag kan du ta del av det samtal som hölls med bland andra konstnären Maria Andersson under invigningen i en grönskande park på Alsters herrgård. Njut också av naturens musik.

I nyhetsflödet finns en tidigare artikel om En parkfantasi är skapad av konstnären Maria Andersson för Alsters herrgård sommaren 2021. 

En parkfantasi består av flera parallella berättelser där observationer på plats blandas med fragment från Gustaf Frödings egna skildringar av natur och växtlighet. Centralt i upplevelsen är betraktarens egna rörelser genom parkmiljön, vilka framhävs genom lånade strofer från Frödings diktning med rytm och rörelse i fokus. Som en röd tråd genom berättelsen löper tonsättningen av Tre trallande jäntor, som tidigt 1900-tal fick en ny text i Turkiet. Videoverket The Traveler sätter fokus på den turkiska visans tillkomst och det textbaserade verket Anthems för Alsters herrgård utvidgar berättelsen ytterligare. Både visas i det digitala utställningsrummet. www.parkfantasi.se

Idag var det vernissage och det skedde i form av ett panelsamtal med konstnären Maria Andersson som berättade hur En parkfantasi har växt fram. Övriga i panelen var Sara Falkstad (poet) och Fredrik Höglund (vice ordförande i Gustaf Fröding-sällskapet). Moderator var Miriam Kaukosalo (kulturassistent Alsters herrgård). 

Invigningen avslutades med en konsert med den svensk-norska musik- och konstduon Lerin-Hystad som knöt an till ljudpromenaden.

Samtal och musik filmades eftersom invigningen, på grund av covid -19, inte var annonserad för allmänheten. 

En parkfantasi.mp4 from Region Värmland on Vimeo.