Open call Restart in residence Kristinehamn

Utsikt från residentets boende i fyrvaktarstugan, ett stenkast från det berömda landmärket Picassoskulpturen i Kristinehamn. Fotocred John Persson

Open call Restart in residence Kristinehamn

Region Värmland, genom AiR Värmland (Artists in Residence) och Kristinehamns kommun bjuder konstnärer att söka open call under hösten 2021.

Nu startar AiR Värmland (Artists in Residence) en ny nod i samarbete med Kristinehamn kommun. Satsningen som fått namnet Restart in Residence i Kristinehamn är långsiktig och genomförs med ambitionen att bjuda in personer inom besöksnäringen och kulturen till residensvistelser under flera perioder kommande år.

Inledningsvis är Restarter in Residence en möjlighet för dig som arbetar som konstnär. På längre sikt är det en omstart för er som arbetat inom någon del av besöksnäringen. Många kreativa och engagerade människor i dessa breda, fantastiskt livfulla och viktiga näringar har drabbats av effekter på verksamheten till följd av pandemin. Säkert lika många har erfarenheter, talanger och idéer som bara väntar på rätt tillfälle att skruvas igång. Genom Restarter in residence kan du få chansen att utveckla och sjösätta din idé. Detta kan vara din omstart - tid att tänka om och tänka nytt, skapa nya idéer och samarbeten.

Konstnär med inriktning samtidskonst

I steg ett söker vi dig som är professionell konstnär. Du är konstnär med inriktning samtidskonst, som kan ta sig an platsen med utgångspunkt i det kulturhistoriskt intressanta området Marieberg där Kristinehamns konstmuseum är beläget. Det finns ett stort intresse för området hos lokala invånare och aktörer och en viktig väl dokumenterad historia. Vi vill att historien, kopplad till området, lyfts och får nytt liv genom residensvistelsen.

Kristinehamns kommun erbjuder dig några månaders kostnadsfritt boende i Fyrvaktarstugan, ett stenkast från det berömda landmärke Picassoskulpturen och det unika läget vid norra Vänerskärgårdens strand. Utsikten är storslagen – året om!

Platsen Kristinehamns konstmuseum

Kristinehamns konstmuseum ligger inrymt i en gammal panncentral, på det före detta sjukhusområdet Marieberg i Kristinehamn, med utsikt över Vänerns glittrande vatten och härliga promenadstråk. Området ligger cirka 3 km nordväst om stadens centrum. Kristinehamns konstmuseum slog upp portarna 1997 och området Marieberg har under årens lopp varit en plats för verksamheter av vitt skilda slag. Under större delen av 1900-talet låg här ett större mentalsjukhus. En före detta terapiavdelning högst upp i en byggnad fick till en början fungera som museets utställningslokaler. År 2000 fick Kristinehamns konstmuseum klartecken att medverka i det internationella projektet ”MUSEUMS” som resulterade i att den gamla panncentralen totalrenoverades och gjordes om till ett modernt museum.

Konstnärsuppdrag Restarter in Residence

Viljan för Restarter in Residence är att du som konstnär tar din utgångspunkt i området och platsen Marieberg med dess kulturhistoriska värde och de många berättelser som finns från tiden då sjukhuset var i bruk. Som konstnär bör du arbeta i ett breddat perspektiv med inriktning samtidskonst. I Kristinehamn finns ett omfattande fotoarkiv som kan vara användbart i sammanhanget.

Det finns konstnärer och sakkunniga vid konstmuseet som är residenskonstnärens närmaste kontakter och samarbetsparter. Kristinehamn har ett rikt föreningsliv som kan vara värdefulla samarbetspartner. 

Under residens- och utställningsperioden (se nedan) vill vi att du deltar i museets pedagogiska verksamhet, exempelvis genom konstnärssamtal på temat samtidskonst.

Vistelsen för konstnären

Vistelseperioden för residenskonstnären är två månader, den 1 oktober till och med den 30 november 2021.

Ateljé, boende och utställning

Kristinehamns Konstmuseum bistår med en ateljé i ett unikt museum där utställning och annan verksamhet utifrån residenskonstnärens arbete kan pågå och visas.

Kommunen står för boende i en fantastisk fyrvaktarbostad vid Picassoudden. Här bor du ett stenkast från vattnet i skärgårdsmiljö med ett rikt kulturliv. 

Avstånd mellan ateljé och boendet är 1 mil. Här finns en fin cykelväg mellan boendet och ateljén. Du behöver körkort och gärna tillgång till egen bil.

Konstnären ges möjlighet att ställa ut i galleri Kvadraten under perioden 18 december 2021 - 16 januari 2022 alternativt i ett av de inre rummen på konstmuseet, Panncentralen eller på annat sätt visa upp sitt arbete. 

Arvode, ersättning och försäkring

 • Arvode per månad är 30 000 kr på F-skatt (exkl.sociala) enligt KRO tariff. I arvodet ingår medverkan vid evenemang/samtal enligt överenskommelse.
 • Boende i en fyrvaktarbostad i skärgårdsmiljö. Möblerat boende, 60 kvm, kök, toa med dusch, sovrum och vardagsrum. Kristinehamns kommun står för boendet.
 • En ateljé på 110 kvm är residenskonstnärens arbetsplats under vistelsen och kostnaden står kommunen för.
 • Resekostnader till och från Kristinehamn samt resor i Värmland, max 5000 kr.
 • Utställningsersättning enligt MU-avtal (kategori 3, mindre museer Separatutställning 4 veckor): 10 400 sek (F-skatt, inkl. moms och avgifter).
 • Material och produktionskostnader max 25 000 kr.


Du bör ha F-skatt och du fakturerar alla kostnader/arvoden. Avtal/överenskommelse skrivs mellan dig som konstnär och Region Värmland.

Du som konstnären står/ansvarar för egna erforderliga försäkringar både för person/egen skada och för föremål och konsten. Hemförsäkring och konstnärsförsäkring gäller.

Du som söker godkänner att dela bilder/dokumentation av ditt arbete under vistelsen för kommunikation och dokumentation av projektet.

Vem kan söka

Som sökande bör du ha fullföljt relevant utbildning inom konstområdet och ha minst två års erfarenhet som arbetande konstnär. Ett krav är att du vill och kan involvera människor/organisationer/grupper och arbeta med delaktighet och möten i din konstnärliga praktik. Dokumenterade samarbetsprojekt är meriterande.

Vi behandlar endast ansökningar från konstnärer verksamma i Sverige. Sökande bör ha goda kunskaper i svenska i tal och skrift.

Ansökan

Ansökan ska innehålla följande, bifogat som PDF-fil.

Personligt brev

 • Berätta om din konstnärliga praktik och vad du tänker dig att du vill utveckla/undersöka under vistelsen utifrån platsen?
 • Motivera varför du söker en vistelse i Kristinehamn, Värmland.
 • Max en A4 sida.

CV

Portfolio

 • Dokumentation av 3-5 konstnärliga projekt som du anser representativa för ditt konstnärskap. Kan visas genom bifogad PDF-fil alternativt egen/konstnärens hemsida.
 • Länk till hemsida om det finns.

Urval

Urvalet görs av en arbetsgrupp bestående av; utvecklare bild och form, Region Värmland, konstintendent Kristinehamns konstmuseum, konstpedagog Kristinehamns konstmuseum samt kulturchef kulturförvaltningen i Kristinehamn samt turistchef i Kristinehamns kommun.

Ansökan skickas via mail till: infokonstmuseum@kristinehamn.se och märks AIR HT21 senast 15 augusti 2021. Antagningsbesked kommer ges efter den 24 augusti 2021.


Marknadsföring

Kristinehamns kommun och Region Värmland ansvarar för den övergripande marknadsföringen med stöd av en kommunikationsplan.

Region Värmland och Kristinehamns kommun följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och kan komma att anpassa residenset efter vid den tiden rådande riktlinjer.

Har du frågor? Kontaktpersoner

Kulturchef Maria Lobell, Kristinehamns kommun 0550-880 70.
Marita Axelsson Nordlund, Utvecklare bild och form, Region Värmland 070-6811072.

Vi ser fram emot din ansökan!

AiR Värmland drivs med stöd av Kulturrådet.