Region Värmlands litteraturstipendium

Region Värmlands litteraturstipendium på 60 000 kronor instiftades 2008. Det delas ut årligen och ska ges till minst två och högst fem enskilda verk ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning.

Stipendiet kan ges till både skön- och facklitteratur. En jury utser pristagarna.

Stipendiater 2019

I Lustenbåtarna på Klarälven skildras flottningen på Klarälven under århundradena. Det görs med tekniskt kunnande men också med en känsla av saknad. De många vackra och tydliga bilderna berättar om människor och ett liv som varit. Samtidigt ger boken ett viktigt bidrag till Värmlands ekonomiska historia. Helena Lundgren Landin är en av årets två litteraturstipendiater.

I boken Osebol framträder en koral av röster. De berättar om livet förr och nu i en avfolkningsbygd i norra Värmland. Allt känns äkta och okonstlat! Dessa vittnesmål har i varsam redigering blivit prosalyrik av ädlaste slag. Marit Kapla är en av årets två litteraturstipendiater.

Tidigare stipendiater

 • 2018 gick stipendiet till Olle Holmlöv för "Djuröga" och Lena Carlsson för "Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan »två ensamma fruntimmer« på resa med kamera".
 • 2017 gick stipendiet till John Eriksson för "Idrott i nordvärmland" och Hanna Hellquist för "En tryckare på Blue Moon Bar".
 • 2016 gick stipendiet till Maja Hjertzell för hennes ungdomsroman "Vad gör man inte" och Magnus Hynell för boken "Värmland längesen: jägarstenåldern".
 • 2015 gick stipendiet till Erik Bergqvist för hans diktsamling "Inte är vind" och Maria Westerberg, mer känd som Vildhjärta, för boken "Hjärtklappning".
 • 2014 gick stipendiet till Lena Sewall för "En bit Racken" och Ismael Ataria för "Bokstavsängeln – Asfalt, stjärnor och allt däremellan".
 • 2013 gick stipendiet till Enel Melberg, för "Separator", och Lars Andersson för "De levandes land".
 • 2012 gick stipendiet till Valter Berg för "Svartrockarnas kamp" som delade det med Peter Olausson för "Ljus över Värmland".
 • 2011 delades stipendiet mellan Sven Smedberg och Torbjörn Sjöqvist. Smedberg får stipendiet för tre böcker: en diktsamling, "Strandbarnet", och två fackböcker, "Zetterquist – en krönika om den värmländska musiker- och konstnärssläkten" och "Klässbols linneväveri – att väva sin historia".
 • 2010 delades stipendiet av Mia Skäringer, som fick stipendiet för sin debutbok "Dyngkåt och hur helig som helst", och Malin Biller som belönades för serieromanen "Om någon vrålar i skogen".
 • 2009 delades stipendiet av två författare: Anders Brokvist (mer känd under pseudonymen Ismael Ataria), som fick stipendiet för diktsamlingen "Allt jag vill för dig, ingen annan" och David Liljemark, som belönades för serieboken "Boltzius".
 • 2008 tilldelades fem verk stipendiet; "Amish", en roman av Erik Bengtson, "Idrott i Nordvärmland", fackbok av John Eriksson, "Picasso valde också Kristinehamn", roman av Marcus Grahn, "Stefan Johansson: Bara tiden och livet förslog", konstnärsbiografi av Stefan Hammenbeck samt "Åh, vad ni ska sakna mig", barnbok av Anita Forsnäsgård (text) och Anders Palmgren (teckningar).