Till startsidan
Start / Kultur / Kulturutveckling / Läs- och litteraturfrämjande / Region Värmlands litteraturstipendium

Region Värmlands litteraturstipendium

Region Värmlands litteraturstipendium delas ut sedan 2008. Syftet med stipendiet är att lyfta fram enskilda titlar av hög kvalitet ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning.

Stipendiet kan ges till både skön- och facklitteratur. En jury utser pristagarna.

Stipendiater 2023

Region Värmlands litteraturstipendium 2023 delas mellan två författare.

Författare och motiveringar

Eneida Grenegård med boken Kohjärta

Porträtt Nina van den Brink

Eneida Grenegård

Motivering: Med ömhet fantiserar Eneida Grenegård om sina älskade kor. Poetiskt och med stor färgglädje gestaltar hon deras liv och känslor. Känslor som är misstänkt lika våra egna. För sin bilderbok Kohjärta tilldelas Eneida Grenegård Region Värmlands litteraturstipendium 2023.

Jenny Küttim med boken Sanningsbärarna

Jenny Kûttim

Jennyu Küttim. Fotograf Tove Falk

Motivering: Med stor precision skriver författaren och journalisten Jenny Küttim från Grums både personligt och modigt om en svår uppväxt i en familj inom Jehovas vittnen. Efter gedigen research tar hon oss vidare in i samfundets innersta värld och blottlägger ett parallellt rättssystem och lagar som sätts före det svenska samhällets egna. Sanningsbärarna är en viktig, lärorik, välskriven och djupt berörande bok som tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium 2023.

Tidigare stipendiater

  • 2022 delades stipendiet mellan fem författare. Nina van den Brink för sin bok "Jag har torkat nog många golv: En biografi om Maja Ekelöf", Karina Johansson för "Pastorsänkan", Anita Stjernlöf Lund för boken "Varför finns det så många granhäckar i Rud", Olle Zetterqvist för boken "Hemma i Värmland" och Gunnar Lidén för boken "Jaga katt med Sally och Kajsa".
  • 2021 delades stipendiet mellan fem författare. Jakob Lind för boken Morfars pistol, Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren för boken Kornas planet - om jordens och mångfaldens beskyddare, Ninni Schulman för Flickebarn nr 291och Malin Edgren för sin bok Hundra röster om Corona.
  • 2020 delades stipendiet mellan Claes Åkerblom för boken Seffle möbelfabrik - String-Seffle och Jan Olov Nilsson för hans senaste bok Första Amerikafebern.
  • 2019 delades stipendiet mellan Helena Lundgren Landin för boken "Lustenbåtarna på Klarälven" med en skildring av flottningen på Klarälven under århundradena och Marit Kapla för boken "Osebol", som senare även fick Augustpriset. I boken berättar de boende i Osebol om livet förr och nu i en avfolkningsbygd i norra Värmland. 
  • 2018 gick stipendiet till Olle Holmlöv för "Djuröga" och Lena Carlsson för "Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan »två ensamma fruntimmer« på resa med kamera".
  • 2017 gick stipendiet till John Eriksson för "Idrott i nordvärmland" och Hanna Hellquist för "En tryckare på Blue Moon Bar".
  • 2016 gick stipendiet till Maja Hjertzell för hennes ungdomsroman "Vad gör man inte" och Magnus Hynell för boken "Värmland längesen: jägarstenåldern".
  • 2015 gick stipendiet till Erik Bergqvist för hans diktsamling "Inte är vind" och Maria Westerberg, mer känd som Vildhjärta, för boken "Hjärtklappning".
  • 2014 gick stipendiet till Lena Sewall för "En bit Racken" och Ismael Ataria för "Bokstavsängeln – Asfalt, stjärnor och allt däremellan".
  • 2013 gick stipendiet till Enel Melberg, för "Separator", och Lars Andersson för "De levandes land".
  • 2012 gick stipendiet till Valter Berg för "Svartrockarnas kamp" som delade det med Peter Olausson för "Ljus över Värmland".
  • 2011 delades stipendiet mellan Sven Smedberg och Torbjörn Sjöqvist. Smedberg får stipendiet för tre böcker: en diktsamling, "Strandbarnet", och två fackböcker, "Zetterquist – en krönika om den värmländska musiker- och konstnärssläkten" och "Klässbols linneväveri – att väva sin historia".
  • 2010 delades stipendiet av Mia Skäringer, som fick stipendiet för sin debutbok "Dyngkåt och hur helig som helst", och Malin Biller som belönades för serieromanen "Om någon vrålar i skogen".
  • 2009 delades stipendiet av två författare: Anders Brokvist (mer känd under pseudonymen Ismael Ataria), som fick stipendiet för diktsamlingen "Allt jag vill för dig, ingen annan" och David Liljemark, som belönades för serieboken "Boltzius".
  • 2008 tilldelades fem verk stipendiet; "Amish", en roman av Erik Bengtson, "Idrott i Nordvärmland", fackbok av John Eriksson, "Picasso valde också Kristinehamn", roman av Marcus Grahn, "Stefan Johansson: Bara tiden och livet förslog", konstnärsbiografi av Stefan Hammenbeck samt "Åh, vad ni ska sakna mig", barnbok av Anita Forsnäsgård (text) och Anders Palmgren (teckningar).

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?