Drömsommarjobbet

Drömsommarjobbet erbjuder dig som är ung en möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet.

Under fyra sommarveckor får du arbeta tillsammans med en professionell handledare inom inriktningarna dans, film, klassisk musik eller textil. Drömsommarjobbet ger dig en grym erfarenhet som får dig att växa som person, ger klirr i kassan och dessutom passar finfint i CV:n.

Drömsommarjobbet 2020 pågår under perioden 15 juni - 10 juli. De olika inriktiningarna är förlagda till olika platser. Dans-, film- och musikinriktningarna håller till i Wermland Operas lokaler på Spinneriet i Karlstad och inriktningen textil är placerad på kulturhuset Ritz i Arvika.

Vi följer utvecklingen kring den rådande situationen med virusspridning i samhället. Skulle rekommendationerna från myndigheter och våra partners i projektet vara förändrade vid Drömsommarjobbets början så genomförs Drömsommarjobbet på distans med hjälp av digitala lösningar.

Ansökningstiden gick ut 22 mars 2020.

Drömsommarjobbet 2020 arrangeras av Region Värmland och Wermland Opera med stöd av Arvika kommun, Karlstads kommun och Kulturrådet.

Handledare

Dans

Under Drömsommarjobbet 2020 kommer dans-, musik- och textilinriktningen samarbeta och tillsammans skapa en föreställning. Tema för året är Beethoven.

Handledare för dansinriktningen är Juliette Rahon. Hon föddes i Lyon, Frankrike 1991 och är dansare, koreograf och pedagog, för närvarande bosatt och verksam i Leipzig, Tyskland. Juliette har studerat balett och nutida dans på det regionala dans-konservatoriet i Lyon, det Kungliga konservatoriet i Madrid och på Iwanson International School of Contemporary Dance i München.

Sedan 2014 har Juliette dansat och koreograferat på ett stort antal teatrar och scener runt om i Europa och 2019 besökte hon och hennes ensemble Karlstad och Abundance med stycket "1001 Leben".

Så här säger Juliette själv om sitt konstnärskap: "Mitt arbete blir oftast en blandning av dans, sång och teater då min inspiration tar sin början i en känsla jag får av musik jag hör. Jag söker efter nya färger och tolkningsmöjligheter i musiken som gör direkt avtryck i rörelsernas kvalitet. Det är viktigt för mig att hitta varje dansares personliga uttryck och rörelsekvalitet och jag uppmuntrar dansarna att ta risker och att själva nå sin max-kapacitet. Det är betydande för hela den koreografiska processen.

Arbetsort: Karlstad
Antal sommarjobbare: 10 st.

Juliette Rahon. Handledare dans. Drömsommarjobbet 2020, Region Värmland.Juiiette Rahon

Film

Finn Deivert heter årets handledare för inriktningen film. Finn har jobbat som regissör/filmproducent på reklambyrån Ord & Bild senaste 10 åren. Han brinner för historieberättande och vill lära drömsommarjobbarna att låta begränsningarna bli en tillgång istället för ett hinder. När han inte gör film åker han även skateboard och gör musik.

Arbetsort: Karlstad
Antal sommarjobbare: 6 st.

Finn Deivert. Handledare film. Drömsommarjobbet 2020, Region Värmland.
Finn Deivert

Klassisk Musik

Under Drömsommarjobbet 2020 kommer dans-, musik- och textilinriktningen samarbeta och tillsammans skapa en föreställning. Tema för året är Beethoven.

Under instuderingen kommer du få arbeta enskilt eller i grupp.

Handledare för inriktningen klassisk musik är Filip Magnusson. Filip började spela vid 6 års ålder på sin mormors initiativ. Utan att veta vad han tackade ja till följde han med sin mormor till Kulturskolan i Karlstad, där fantastiska pedagoger satte igång ett långlivat intresse. Sen dess har musiken fört honom till bl.a. Kina och Indien, där han har turnerat respektive studerat. Nu är han snart färdig med sin musikerkandidat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och undervisar själv vid Sollentuna Kulturskola. Under sommaren återvänder Filip glatt till Karlstad för att få träffa och spela med de ungdomar som väljs ut till Drömsommarjobbet 2020.

Arbetsort: Karlstad
Antal sommarjobbare: 8 st.

Filip Magnusson. Handledare klassisk musik. Drömsommarjobbet 2020, Region Värmland.
Filip Magnusson

Textil

Under Drömsommarjobbet 2020 kommer dans-, musik- och textilinriktningen samarbeta och tillsammans skapa en föreställning. Tema för året är Beethoven.

Inom inriktningen textil kommer du få slöjda, formge och designa. Tillsammans med fem andra ungdomar kommer du att vara med och utforska textiliernas magi tillsammans med en professionell formgivare, tillskärare och sömmerska. Här får du vara med och lära dig mer om hur man arbetar med textilier för att gestalta och förhöja en berättelse. Vad ska man tänka på och hur går man tillväga?

I olika textila tekniker och material kommer ni tillsammans i gruppen att analysera föreställningens tema och utifrån det gemensamt arbeta er fram till hur ni vill gestalta temat genom bärbar textil. Det handlar om färg, slöjdteknik, former och konstnärliga uttryck men också om praktiska funktioner och lösningar. Utgångspunkter i arbetet kommer även att vara återbruk och hållbar textilanvändning. Du kommer både arbeta individuellt och i grupp samt ta eget ansvar för att genomföra din del av uppgiften. Du kommer även att få med dig kunskaper i skissmetodik och några olika textila slöjdarter.

Ulrika Lundgren heter årets handledare inom textilinriktningen. Hon är formgivare, tillskärare och sömmerska och bor strax utanför Sunne. Hon driver ett eget företag där hon framför allt syr och stickar kläder. Ulrika strävar efter att jobba miljömässigt hållbart och använder naturmaterial och återbruk i sin produktion, där teknikerna varierar mellan sömnad, maskinstickning, textiltryck och textilmåleri.  Ulrika är utbildad på HDK Steneby och på Beckmans school of design och har tidigare bl.a arbetat som tillskärare och sömmerska på Västanå Teater.

Arbetsort: Arvika
Antal sommarjobbare: 6 st.

Ulrika Lundgren. Handledare textil. Drömsommarjobbet 2020, Region Värmland.Ulrika Lundgren