Elisabet Härenstam är Årets Värmlandsförfattare

Författarna Marit Kapla, Elisabet Härenstam och Helena Lundgren flankerade av Nina Höjdefors, chef för avdelningen för kulturutveckling och kultur- och bildningsnämndens ordförande Elisabeth Kihlström.

Elisabet Härenstam är Årets Värmlandsförfattare

Elisabet Härenstam utsågs på torsdagen till Årets Värmlandsförfattare 2019. Hon får det litterära priset för sitt mångåriga arbete med berättelser som förklarar hur vi ska leva för att människan och jorden ska må bättre.

– Jag gillar adjektiv och det blev många när jag fick beskedet om priset: Glad, stolt, rörd och förvånad, säger Elisabet Härenstam.

Det litterära priset Årets Värmlandsförfattare bygger på en persons hela författarskap inom fack- och skönlitteratur. Enligt kriterierna ska det finnas en klar anknytning till Värmland. Priset instiftades år 2003 och syftet är att lyfta fram författare i just Värmland.

– Jag jobbar som lärare och mitt författarskap började med att jag under resor tillsammans med min man ville berätta om barn i andra länder. Barn från Tibet, Grönland och Indien. Intresset och skrivandet växte och nu skriver jag för alla, om buddismen, naturreligioner, hinduismen och jag vågade till slut även mig på kristendomen. All kunskap är så värdefull att ha med sig, inte minst när jag undervisar på lärarutbildningen, säger Elisabet Härenstam.

Tillkännagivandet skedde på torsdagen i Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg av kultur- och bildningsnämndens ordförande Elisabeth Kihlström.

– Detta är ett av årets viktigaste och roligaste uppdrag. Vi lyfter litteraturen och främjar läsandet. Att kunna läsa och ta till sig information är en demokratifråga. Det finns undersökningar som visar att 20 procent av våra 15-åriga killar har så dålig läsförmåga att de har svårt att ta till sig även andra ämnen i skolan. Det är en farlig utveckling och Region Värmland är angelägen att delta i arbetet för att vända den, säger Elisabeth Kihlström.

I vanlig ordning utsågs också årets litteraturstipendiater som i år är Helena Lundgren Landin och Marit Kapla.

Det årliga litteraturstipendiet delas mellan två, tre, fyra eller fem personer. Kriterierna är att en fack- eller skönlitterär bok getts ut senaste året och där titeln, författaren eller temat har värmlandsanknytning. Stipendiet instiftades år 2008.

Juryn består av chefen för avdelningen för kulturutveckling samt fyra representanter från föreningen Värmlandslitteratur.

Själva priserna delas ut på Värmlands bokfestival i Karlstad den 22-23 november.