Trio uppmärksammades vid årets utdelning av Folkrörelsestipendiet och Frödingstipendiet

Erik Olsson, vice ordförande i Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd, Sofie Petersson, Fritidsbanken Värmland, David Mathiasson, Fritidsbanken Sverige, musikern Martin Hederos, Per Lundgren, pappa till sångerskan Isabella Lundgren, samt Elisabeth Kihlström, ordförande för kultur- och bildningsnämnden, vid ceremonin för Folkrörelsestipendiet och Frödingstipendiet.

En ideell rörelse som lånar ut sport- och fritidssaker till de som behöver.
Samt två artister som med personligt musikskapande satt Värmland på kartan.
Dessa premierades då Region Värmland delade ut 2019 års Folkrörelsestipendium och Frödingstipendium.

Som ett "bibliotek fast med sport- och fritidsprylar" där alla som vill och behöver kan låna utrustning gratis. Så beskriver Fritidsbanken sin verksamhet, en verksamhet som startade i Deje 2013 och som i dag vuxit till att omfatta runt 90 kontor i hela Sverige.
Vid tisdagens regionfullmäktige mottog Fritidsbanken Värmland 2019 års Folkrörelsestipendium " för en innovativ verksamhet som sätter fokus på folkhälsan och allas lika möjligheter att på ett ekonomiskt och hållbart sätt leva ett liv i rörelse".

– Vi är 16 Fritidsbanker i Värmland som tackar för stipendiet. Det driver oss att fortsätta arbetet med att aktivera hela Värmland, säger Sofie Petersson, samordnare för Fritidsbanken Värmland.

Både privatpersoner och organisationer skänker utrustning och material till Fritidsbanken vars kundkrets omfattar allt från skolklasser till PRO-grupper.

– Fritidsbanken växer snabbt. Många vill se och lära hur vi gör här i Värmland och det är hundra nya kommuner som vill starta sin fritidsbank, säger David Mathiasson, verksamhetsledare Fritidsbanken Sverige.

Två musikkreatörer delar Frödingstipendiet

Parallellt med Folkrörelsestipendiet delades även Frödingstipendiet ut. I år delas det mellan två musiker – Isabella Lundgren och Martin Hederos.
Jazzsångerskan Isabella Lundgren skivdebuterade 2012 och har därefter fått utmärkelser som Jazzkatten och Monica Zetterlund-stipendiet. Hon sjunger bland annat i Carl Bagge Trio och nyligen släppte hon ett nytt album där hon tolkar Bob Dylan.
Frödingstipendiet får hon " för sin förmåga att med en personlig prägel förnya och utveckla jazzens traditioner och samtidigt söka nya vägar att beröra och engagera sin publik".

Via sin pappa Per hälsade Isabella, som är på turné i Europa:
"Fröding resonerade ofta kring dom stora filosofiska frågorna liksom sina egna inre demoner i verken han skrev. Men tydligast av allt är den tilltro och kärlek han kände inför vår värld – den genomsyrar allt han skapade. Jag hoppas att även jag kan göra detta och jag tackar ödmjukast för uppmuntran att fortsätta försöka genom detta ärofyllda stipendium, som jag delar med min kollega Martin Hederos."

Ett sätt att uppmärksamma goda kultur- och folkrörelsegärningar

Årets andra Frödingstipendiat är musikern Martin Hederos. Förutom en egen solosatsning har han spelat med bland andra Weeping Willows, Stefan Sundström och Sofia Karlsson, och var med och grundande The Soundtrack of Our Lives. Han spelar även i Tonbruket som, precis som Martin Hederos själv, nyligen släppt en ny skiva.

– Jag sökte Frödingstipendiet 1994 1995 då jag bodde i Göteborg och ännu inte hade kommit igång med musiken. Nu när jag fått det och ser vilka namn som tidigare prisats inser jag att jag är mer värd det nu, säger Martin Hederos.
Det är Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd som står bakom utmärkelserna. Båda stipendierna är på 50 000 kronor vardera.

Ordföranden Elisabeth Kihlström säger:
– Det är jätteroligt att få dela ut dessa stipendier. Det är ett sätt att uppmärksamma några av väldigt många personer och organisationer som utför viktiga och bra saker för värmländska folkrörelser och kulturliv.