Webbinarium om manlighet och suicid

Samverkansgruppen för suicidprevention i Värmland bildades för snart fyra år sedan. Sedan dess har det varje år arrangerats en konferens om suicidprevention. I år är konferensen omvandlad till webbinarium och genomförs 10 september. Temat är manlighet och suicid.

– Det är viktigt att alla i Värmland arbetar tillsammans för att minska risken att människor tar sina liv. Ett sätt att göra det är att lära mer om varför självmord sker och hur man kan förhindra självmord. Av just det skälet satsar samverkansgruppen på ännu ett evenemang och bjuder in brett, säger Annika Ode som är folkhälsostrateg i Region Värmland.

Lätt att delta i webbinarium

I samverkansgruppen för suicidprevention i Värmland ingår representanter för Region Värmland, alla länets kommuner och flera andra organisationer. En av samverkansgruppens arbetsgrupper har fokus på konferenser. Strax innan sommaren valde gruppen att omvandla årets konferens till ett webbinarium.

– Det gör att vi kan följa regeln att samla max 50 personer. För många är det kanske också lättare att ta del av föreläsningar under ett webbinarium än en konferens. Har man inte möjlighet att delta hela dagen kan man vara med när man kan. Att deltagaravgiften är lägre för webbinariet än för en konferens kan också bidra till att fler kan ta del av föreläsningarna.

Hittills har samverkansgruppen fått in anmälningar från flera verksamheter inom Region Värmland, länets kommuner och flera andra organisationer både inom och utanför Värmland.

Fler män tar sitt liv

Förra årets konferenstema var Unga liv kan räddas och drygt 400 personer deltog i konferensen. I år är fokus på Manlighet och suicid.

– De senaste åren har 3 gånger fler män än kvinnor tagit sitt liv i Värmland, om vi räknar antal suicid per 100 000 invånare. Därför vill vi prata om varför så många män tar sitt liv och hur vi kan hjälpa män som har självmordstankar.

Bland föreläsarna finns bland annat forskare från Karlstads universitet, en representant för projektet En riktig man och flera personer med egen erfarenhet av suicidförsök.

Media är välkomna att delta i webbinariet. Kontakta Annika Ode om du vill ha en länk för att kunna delta. Mer information om webbinariet finns på www.regionvarmland.se/konferenssuicidprevention2020.

Annika Ode, folkhälsostrateg, Region Värmland
annika.ode@regionvarmland.se

Marika Andersson, folkhälsostrateg, Region Värmland
marika.andersson@regionvarmland.se