Borsta tänderna läskigt länge under halloween

Borsta tänderna läskigt länge under halloween

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Under en helg som denna är det därför extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. För att hjälpa alla barnfamiljer med det har Folktandvården gett tandborstningsappen Rocka munnen en ruskig uppdatering.

Under flera år har kariesskadorna i mjölktänderna stadigt ökat. Det finns flera orsaker till det. Att kosten generellt innehåller för mycket socker, att det dyker upp fler och fler söta produkter som riktar sig till små barn och att egenvården har försämrats kan vara viktiga faktorer.

– Siffrorna från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) visar tydligt att trenden är bruten. 2019 minskade faktiskt förekomsten av karies hos 6-åringar, men det finns regionala och lokala skillnader. Med fortsatt hjälp av Rocka munnen hoppas vi att det ska hålla i sig även till nästa år, säger Eva-Karin Bergström, tandhygienist och odontologie doktor, Folktandvården Västra Götaland.

Egenvården är viktigast

Det är det man gör i vardagen, goda kostvanor och daglig tandborstning med fluortandkräm, som håller tänderna friska. Men för många föräldrar är det kämpigt att genomföra den dagliga rutinen med sina barn. Enligt en undersökning som Folktandvården beställt från Kantar Sifo anser 40 procent av föräldrarna med barn mellan 2 och 5 år att tandborstningen handlar om tjat och bråk.

Spöka till tandborstningen

För att hjälpa föräldrar med barnens tandborstning lanserade Folktandvården under 2018 appen Rocka munnen. I Rocka munnen guidas barnen genom en 2 minuter lång tandborstning av figurer i ett rockband och lagom till Halloween kommer nu en ruskig version där bandets scen förvandlats till en riktigt spöklik plats.

Sedan Rocka munnen lanserades har mängder av föräldrar hört av sig och berättat hur appen förändrat deras vardag.

– Barn som tidigare vägrat borsta tänderna, längtar och tjatar om att få "rocka munnen". Det var vad vi drömde om från början och nu händer det på riktigt, säger munhälsostrateg Camilla Nordin på Folktandvården Värmland.