Stor efterfrågan på vaccin mot säsongsinfluensan – vaccin omfördelas till riskgrupper

Värmland har brist på vaccin efter att många vaccinerat sig. Mer vaccin förväntas komma inför nästa vecka och vaccin ges tills det tar slut på länets vaccinationsmottagningar.

Vaccinet fördelas mellan vaccinationsmottagningar för att möjliggöra vaccineringen av riskgrupper i hela länet.

Vi tror att vaccinet kan ta slut på några mottagningar och vi kan behöva pausa vaccineringen tillfälligt. Vi gör vad vi kan för att inte hamna i den situationen och vi vet att mer vaccin kommer, säger områdeschef Madelene Johanzon.

Region Värmland beräknas få mer vaccin i slutet av veckan eller i början av nästa.

Stor efterfrågan på vaccin

Efterfrågan av vaccin mot säsongens influensa har hittills varit större än tidigare säsonger både nationellt och internationellt. Regionernas estimat av vaccin gjordes som tidigare år i början av året. Fler doser har därefter genom ett nationellt tilläggsavtal blivit upphandlat och fördelas regionvis. Bristen gäller inte bara Värmland utan är nationell och internationell.

Regionen har redan flyttat fram vaccineringen av vårdnära personal till december för att prioritera riskgrupperna. Denna vecka välkomnades riskgruppen personer 68–73 år till länets vaccinationsmottagningar. Om det blir slut på vaccin är de välkomna att komma tillbaka under vecka 49 och 50 igen.

Följ aktuell information om tid och plats för vaccinering på 1177.se/influensavaccin