Ytterligare 20 kulturutövare får kreativ karantän

Region Värmland, avdelningen för kulturutveckling, har beviljat 20 nya hemmaresidens Kreativ karantän. Denna gång sökte totalt 70 professionella kulturskapare om hemmaresidens.

Nytt för årets andra utlysning var att även professionella inom musik och teater kunde söka. Hemmaresidensen vänder sig i övrigt till professionella fria utövare inom film, litteratur, bild och form, hemslöjd och dans. Kravet är att utövarna ska vara boende i Värmland. Totalt ansökte dessa 70 kulturskapare om en summa på 2,1 miljoner (arvodet är på 30 000 kronor).

Vi har tagit del av 70 spännande idéer, ambitioner och längtan efter arbetsro i en tid av instabilitet. Att så många professionella konstnärer vill utvecklas och ägna tid åt sin konst är ett bevis på att det finns ett otroligt kulturliv i Värmland med ett stort behov av stöd i nya flexibla former, säger Sofia Wretling, enhetschef på avdelningen för kulturutveckling.

Avdelningens andra enhetschef, Oda Larsson, berättar att urvalet främst har skett utifrån hur sökande vill fördjupa och utveckla sin konstnärliga praktik. Men även kön, ålder, genre och geografisk spridning har spelat roll. Totalt sett är det fler kvinnor än män som sökt och det avspeglar sig i beslutet. Många söker tillsammans i konstellationer där både män och kvinnor ingår. De beviljade hemmaresidensen finns i åtta olika kommuner; Arvika, Filipstad, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Forshaga, Sunne och Säffle.

Vi är glada att kunna erbjuda dessa hemmaresidens. Samtidigt är det svårt att avslå intressanta idéer, särskilt med vetskapen att förutsättningarna är svåra för kulturskapare just nu, säger Sofia Wretling.

Kreativ karantän omgång 2

Ostingekompaniet AB Kil Family – ett musikskaparprojekt
Pär-Eric Eriksson, Arvika, Förproduktion av musikutgivning
Nina Perez Musik, Karlstad, Vägen jag vandrat
Blue Planet Music, Filipstad, Kyrkorgelprojektet

Teater

Totalteatern Arvika, Varför går hon inte?
Jäders Teater Ransäter, Brainstormvecka inför teaterprojektet "Inte mitt fel"
Teater DOS Karlstad, Brukstösera
Teater DOS Karlstad, Shahrzad, tusen och en berättelse och Tusen och en berättare

Bild och form

Jessica Thörnqvist, Arvika, L´amérique au jour de jour
Kerstin Wessberg, Karlstad, Skapa utomhus
Jocke Wester, Säffle, Typografi/antitypografi
Karin Nyström, Deje, keramiska utveckling/Arbetsro

Sara Larsson, Kristinehamn, Sara Larsson
Figurteaterkompaniet, Filipstad Långbans skola, Långban

Dans

Touché – Movement & Sound Collective, Karlstad The (Pop Up) Art of Dance (and Art)
Duo Danzeros, Karlstad, Redo för uppstart!

Hemslöjd

Linekka Ö:a Ämtervik Line R Malmsten