Högt tryck då tidsbokningen för vaccination mot covid-19 öppnade

Trycket på att få vaccin mot covid-19 var stort då tidsbokningen öppnades under onsdagen.
Bara under den första halvtimmen registrerades 15 000 samtal till Region Värmlands telefonbokning.
Fortfarande finns många tillgängliga tider kvar.

Många hörde av sig till telefonbokningen för vaccination mot covid-19 under onsdagen.

– Det är som att släppa biljetter till en Springsteen-konsert fast med skillnaden är att vi inte säljer slut. Alla över 18 år som vill vaccinera sig kommer att få göra det, säger Madelene Johanzon.

Att trycket på telefonbokningen är högt ser Madelene Johanzon som en positiv signal till en hög vaccinationsvilja.

– Det är glädjande att det finns en stor vilja att vaccinera sig. Hur snabbt vi kan lägga ut tider och vaccinera hänger på hur stor tilldelning av vaccin som vi får och det styr inte vi i regionen över.

På onsdagseftermiddagen fanns många tider kvar. Madelene Johanzon uppmanar till att ha tålamod, och att de som ringt men inte kommit fram försöker igen. Fortsatt gäller att det endast är personer som är 85 år eller äldre, eller personer som är 65 år eller äldre och som bor ihop med någon som är 85 år eller äldre, som kan boka tid.

Ingen tidsbokning via 1177 eller vårdcentralerna

För att slippa stå i telefonkö finns möjligheten att boka genom att använda e-legitimation och logga in på webbplatsen 1177.se.
För de som ringer är det viktigt att komma ihåg att det är ett särskilt telefonnummer som gäller. Varken 1177 eller vårdcentralerna kan boka vaccinationstider.

– Ringer man dit blockerar man för de som är sjuka som behöver rådgivning och hjälp. Det är också viktigt att komma ihåg att de bara är de som är 85 år eller äldre som ska boka vaccinationstid, säger Madelene Johanzon.

I slutet av februari startar vaccineringarna. I takt med större vaccinleveranserna ökar möjligheterna att ytterligare utveckla och effektivisera vaccinationsarbetet.

– Vi valde att dra igång med vetskapen om att vi har mindre vaccin att tillgå än vi hade tänkt. Nu gäller det att vi alla har tålamod och ser positivt på fortsättningen, nu är vi ju igång, säger Madelene Johanzon.