Fas 3 startar tidigare än planerat – Nu kan 60–64 år boka tid för vaccinering

Tack vare att det finns många lediga tider och att tillgången på vaccin är god den närmaste tiden startar idag fas 3 av vaccineringen mot covid-19 tidigare än planerat. Det innebär att personer som i år är 60–64 år nu kan boka tid för vaccinering.

I Region Värmlands preliminära tidplan anges början av maj som start för fas 3. Men eftersom en stor andel av tidigare grupper i prioriteringsordningen redan vaccinerats, det finns många lediga tider och tillgången av vaccin den närmaste tiden är god kan fas 3 redan nu köras igång.

– Just nu finns det gott om vaccin och många lediga tider, därför väljer vi att öppna upp för de prioriterade grupperna i fas 3 tidigare än planerat, säger säger Anders Nordmark, vaccinsamordnare i Region Värmland.

– När smittspridningen är så stor och läget så allvarligt som det är just nu är det väldigt bra att kunna erbjuda fler grupper att vaccinera sig snabbare än vi hoppats på. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Ju fler som snart vaccineras desto snabbare kan det också bidra till att hejda smittspridningen, säger Smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Alla som i år är eller blir 60–64 år och folkbokförd i Värmland får ett brev under nästa vecka (v. 16) med erbjudande om att boka tid för vaccination mot covid-19 samt information om hur detta går till. Men tidsbokningen är alltså öppen för denna grupp redan från och med idag 16 april.

Så här bokar du tid via e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se:

• Logga in på webbplatsen 1177.se med BankID, mobilt BankID eller Freja eID plus.
  • Sök upp Regional vaccinationsenhet under rubriken Regionen rekommenderar.
  • Klicka på e-tjänsten Boka tid för vaccination mot covid-19.
  • Fyll i formuläret Vaccination mot covid-19 och följ instruktionerna.
  • Klicka på Boka tid.
  • Välj den vaccinationsmottagning i listan som du vill vaccineras på.
  • När kalendern öppnar sig, välj dag och tid och följ instruktionerna.

Mer information om vaccination mot covid-19 finns på webbplatsen 1177.se.

Information gällande arbetspendlare

Personer som arbetspendlar till eller från ett annat land behöver uppvisa ett negativt testresultat för covid-19 där testsvaret är maximalt 1 vecka gammalt när de kommer till vaccinationsmottagningen.

Resa till vaccinationsmottagningen

Region Värmland erbjuder avgiftsfria resor till din vaccinationsmottagning med allmän kollektivtrafik. servicetrafik och privat bil. På webbplatsen 1177.se kan du läsa mer om resor till och från vaccinationsmottagningen.