Vaccination mot covid-19 för barn 12-15 år

Efter höstlovet startar vaccinationen mot covid-19 för barn 12 år eller äldre som är folkbokförda i Värmland. Vaccinationen är gratis och kommer att ges i skolan. På fredag får alla berörda barn ett brev hemskickat med information om hur vaccinationen går till.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla barn som fyllt 12 år ska vaccineras mot covid-19. I Värmland sker vaccinationen i samarbete mellan Region Värmland och länets kommuner där barnen kommer att vaccineras på skolor i respektive kommun.

– Att erbjuda vaccinationen under skoltid, i elevernas vardag där de befinner sig, gör det tryggt, likvärdig och jämlikt för alla barn. Det ger oss samma möjlighet att informera om vaccination inför sitt beslut. Information om tid och plats för vaccinationen kommer via skolan till alla berörda vårdnadshavare och elever, säger Jenny Dahlin, skolchef i Hagfors kommun.

Brev till alla vårdnadshavare med hälsodeklaration och samtyckesblankett

Från och med slutet på denna vecka kommer ett brev hem till alla vårdnadshavare för barn som är födda 2006–2009 och folkbokförda i Värmland med erbjudande om vaccination och information om hur vaccinationen går till.

Vaccinationen startar efter höstlovet och är frivillig och gratis. För att den ska kunna ges behöver en hälsodeklaration fyllas i, något som bör göras så snart som möjligt då personer som svarar ”ja” på någon av frågorna behöver kontakta Region Värmlands tidsbokning för medicinsk rådgivning. Därtill ska båda vårdnadshavarna ge sitt samtycke.

– I vissa fall kan barnen själva välja om de ska vaccineras. Då gör vaccinatören en individuell mognadsbedömning av barnet för att säkerställa att hen är tillräckligt mogen för att själv ta beslutet, förklarar Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Anna Wimmerstedt, som hoppas att så många som möjligt väljer att ta covid-19-vaccinet.

– Barn, såväl som vuxna, kan bli sjuka av covid-19. Även om de flesta barn blir lindrigt sjuka finns det de som kan bli allvarligt sjuka eller må dåligt under en längre tid. Vaccinationen är det effektivaste sättet att skydda barn mot svår sjukdom i covid-19.

De flesta barn mår bra efter vaccinationen. Lättare biverkningar som trötthet eller värk i kroppen kan förekomma, allvarliga biverkningar är dock mycket sällsynta. De vaccintyper som används är noggrant testade för att vara effektiva och säkra för barn.

Presskontakt

Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare, Region Värmland. Telefon: 010-8391310

Jenny Dahlin, barn- och bildningschef i Hagfors kommun. Kommunrepresentant i arbetsgruppen för vaccinationsarbetet. Telefon: 070-1030246.