Värmlands bokfestival blir åter en mötesplats på Nöjesfabriken

Den 19-20 november öppnar Nöjesfabriken åter dörrarna till Värmlands bokfestival. Som arrangör är Region Värmland glad över att åter kunna erbjuda en bokfestival på plats i Nöjesfabrikens lokaler i Karlstad.

Möten med andra människor är en del av bokfestivalens själ, säger projektledare Ricky Andreis.
 Vi är fullbokade med 110 utställare och med många författare på scenen. Det borgar för ett innehållsrikt och varierat program.
– Även om alla pandemirestriktioner nu är borta så har vi säkerhet och trygghet i fokus. Vi kommer exempelvis att ha olika ingångar för skolungdom och vuxna, i syfte att få bort eventuella flaskhalsar. Vi kommer även att uppmana alla att fortsatt tänka på att hålla avstånd och självklart stannar man hemma om man är krasslig.

Alex Schulman och Tina Thörner är två av dragplåstren

Som vanligt bjuds på en blandning av kända och mindre kända författare. Projektledare Ricky Andreis är stolt och glad att kunna presentera ett scenprogram med bland andra Alex Schulman, Emma Hamberg, Susanna Alakoski, Micael Dahlen, Herman Lindqvist, Tina Thörner och Oscar Magnusson.
– Extra roligt är att vi har ett flertal debutanter med värmländsk koppling; Karin Wik, Helen Wigh, Ann Edliden och Anna Köhlén.

Femtonhundra (1500) skolelever

På fredag förmiddag intas Nöjesfabriken av skolresande från hela Värmland. Med anledning av pandemin står Region Värmland i år för hela busskostnaden jämfört med 50 procent annars.
– Närmare 1500 elever är anmälda, berättar Ricky Andreis.
Bland författarna i skolprogrammet finns Sven Nordqvist, Elaf Ali och Johan Egercrans.

Årets värmlandsförfattare

Även i år sker offentliggörandet av Årets värmlandsförfattare och litteraturstipendiater på bokfestivalen, det har tidigare skett på bokmässan i Göteborg.

Tidigare har Årets Värmlandsförfattare fått nöja sig med äran för det fina priset. Ricky Andreis berättar att regionens kultur- och bildningsnämnd beslutat att även ge en prissumma, vilket innebär att Årets värmlandsförfattare får 30 000 kronor. Den totala summan för litteraturstipendierna höjs från 60 000 kronor till 75 000 kronor. Offentliggörandet sker på fredag eftermiddag, den 19 november.

Värmlands bokfestival webbsänder som vanligt från den Stora scenen med Sara Broos som programledare. Malte Hallqvist kommer att vara flygande reporter och besöka några av de värmländska biblioteken, som ett inslag i webbsändningen.