En dag om skapande arbete med barn och unga

Tid
Torsdag 17 oktober 09:30 - 17:00
Plats
Rackstadmuseet, Arvika

Plats för utveckling! Ett forum för inspiration och utveckling för utövare inom slöjd, konsthantverk samt bild- och formområdet.

En dag om skapande arbete med barn och unga. Hur kan man göra? Vilka utmaningar finns? Exempel, inspiration, workshop och diskussion. Kom till en dag där du kan inspireras till att utveckla din verksamhet i ett vidare perspektiv. Vilka möjligheter ser du?

Under dagen får du möta Fia Sjöström, slöjdare och modedesigner och Ruben Wätte, konstnär.

Program

09.30-10.00 Fika
10.00-10.10 Inledning
10.10-11.10 Fia Sjöström "Att jobba kreativt med barn och unga"
11.15-12.15 Ruben Wätte "Praktik om att skapa pedagogiska situationer"
12.15-13.15 Lunch
13.15-14.15 Workshop Ruben Wätte, Konstnärligt försök
14.15-15.00 Dialog med Marita och Kajsa
15.00-15.30 Fika och mingel
15.30-16.00 Visning Rackstadmuseet

Fia Sjöström

Foto av Fia Sjöström som sitter och stickarFia Sjöström bor i Stockholm och är utbildad till modedesigner. Efter 12 år i modeindustrin bytte hon bana och började jobba mer med slöjd, hantverk och ”görande”. Hon har jobbat med barn och unga bl.a. projekt i kulturskolan och skapande skola och med tvärkulturella projekt där slöjd blandats med andra konstuttryck. Fia har också hållit i många tillfälliga slöjdaktiviteter, bl.a. i samband med cirkusföre-ställningar på Subtopia. 2014 gav hon ut boken ”Returnity” som handlar om textilt återbruk. Återbruk och hållbart tänkande har ofta varit en röd tråd i många projekt.

Hur kan kreativitet användas i alla delar av processen i arbetet med barn och unga? Fia Sjöström berättar hur hon använder kreativitet i allt från att sälja in en idé till "skapande skola", hur man arbetar helt utan resurser, till att lösa utmaningar som händer i stunden med ett ”slöjdigt” mindset.

Ruben Wätte

Ruben Wätte arbetar med konst i offentligheten, både med att sätta igång olika former av tillfälliga samskapade processer och med att skapa mer permanenta verk.

Ruben Wätte och en grupp människor demonstrerar med röda och vita flaggor på en gata i ett moln av rök.En betydande del av hans skapande handlar om pedagogiska situationer, alltså tillfällen då grupper av barn och unga engageras i konstnärliga processer. Det pedagogiska arbetet utgår alltid från devisen om att ”varje människa är en konstnär men bara konstnärerna vet om det”. Konsten är en fantastisk plats med ovanligt mycket frihet och när en människa väl har fått hjälp att hitta dit så kan hon själv välja att återvända dit närhelst hon vill senare i livet.

Anmälan

Målgrupp

Slöjd och konsthantverkare och utövare inom bild- och formområdet som jobbar med eller är intresserade av att jobba med barn och unga.

Sista anmälningsdag

Måndag 7 oktober

Kostnad

Dagen är kostnadsfri och lunch och fika ingår, men avanmälan efter den 7 oktober debiteras med 250 kronor.

Begränsat antal platser!

Anmäl dig här

Tillbaka till Regionens kalender