Textilt återbruk och täljd mekanik

Tid
-

Återbruk av textil och plast med Johanna Törnqvist och täljd mekanik med Per Helldorff. En fortbildning för pedagoger i Värmland.

Under en och en halv dag får du lära dig mer om textilt återbruk och täljd mekanik. Den första dagen får du ta del av inspirerande föreläsningar med handledarna. Detta sker digitalt. Till dag två väljer du vilket område du vill fördjupa dig inom och det sker genom en praktisk workshop.  

Fortbildningen med Johanna Törnqvist kommer hållas digital via Zoom, medan den med Per Helldorff kommer att fysiskt vara på Ingesunds folkhögskola i Arvika. Båda föreläsningarna kommer kunna följas digitalt. 

Valbara workshops dag två

1. Återbruka textil och plast med textila tekniker, Johanna Törnqvist

Hur kan vi ta vara på våra resurser och använda det material som idag finns närmast i vårt moderna samhälle när vi slöjdar? I dagens konsumtionssamhälle har vi ett överflöd av skräp och förbrukade textilier som vi kan utnyttja och skapa nytt av. I denna kurs tittar vi på möjligheterna att arbeta med återbruk i slöjden inte bara som ett tema, utan genomgående i olika slöjdmoment. Introduktion och exempel på hur det går att arbeta med olika material. Därefter textil workshop där du får prova på de tekniker som du själv har mest nytta av. 

2. Täljd mekanik, Per Helldorf

Detta är kursen för alla leklystna som har upptäckt hur kul det är när saker rör på sig. Vi ser på Knäpphärveln (en gammal garnvinda), inspireras av dess sinnrika konstruktion för varvräkning och njuter av dess slöjdade utryck. Sedan täljer vi ett knäpphärveldrev och ett passande kugghjul. Dessa monteras i en ställning och när vi så småningom får det hela att snurra jublar vi och blir jätteglada! Vips har vi nu fått två stycken axlar roterande i olika hastighet och åt olika håll, en grund i täljd mekanik. Workshopen kräver viss vana av att jobba med trä. 

Om handledarna 

Johanna Törnqvists arbete rör sig i gränslandet mellan konst, konsthantverk, slöjd och mode. Hon tillverkar smycken och kläder av återvunnet textil- och plastmaterial hämtat från vår vardagliga konsumtion. Med sitt arbete vill hon lyfta frågan om hur vi värderar vår tids material idag jämfört med förr. Inom konsthantverket har man alltid använt material som ull, trä och lera, men kanske är det helt andra material som dagens människa har tillgång till – skräp. Läs mer om Johanna: www.johannatornqvist.com
 
Per Helldorff, mästare i täljd mekanik och i att omvandla de traditionella processerna från knäpphärveln till fantasifulla mekaniska alster. Sin inspiration får han bland annat från gamla bruksslöjden och idoler som Christofer Polhem och Gubben Pettson. De senaste 20 åren har Per arbetat med något han kallar ”sensuell mekanik”, en slags vidareutveckling av det textila redskapet knäpphärveln.  Läs mer om Per på www.helldorff.se
 

Datum

26-27 oktober 

Tider

26 oktober kl 13-16.30

27 oktober kl 9-16

Plats 

Återbruka textil och plast med textila tekniker, Johanna Törnqvist – digitalt via Zoom
Täljd mekanik, Per Helldorff, Ingesunds folkhögskola, Arvika 

Målgrupp

Pedagoger i slöjd, slöjdare med inritning mot barn och unga som bor i Värmland. 

 

Anmäl dig här

Sista anmälningsdag 

Sista anmälningsdag är den 1 oktober. OBS! Mycket begränsat antal platser! Anmälan är bindande efter den 1 oktober. 

Kostnad 

Kostnaden för Täljd mekanik, Per Helldorff är 600 kronor och inkluderar föreläsningar, workshop och material, lunch och fika. Kostnaden är exklusive moms. Kostnaden för Återbruka textil och plast med textila tekniker, Johanna Törnqvist är 300 kr och inkluderar föreläsningar, workshop och material
 
Vi tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar utbildningen efter situationen.   
 

Tillbaka till Regionens kalender