Till startsidan

Karriärutvecklingsmodell

Till startsidan
Rapportmall bild

Karriärutvecklingsmodell psykolog

Inledning och innehåll

Region Värmland arbetar för att vara en attraktiv arbetsgivare och det har stor betydelse att du som medarbetare trivs och utvecklas med oss. Ett av våra mål är hållbart arbetsliv, vilket kännetecknas av gott ledar- och medarbetarskap, god arbetsmiljö, välfungerande lönebildning och kompetensutveckling samt goda arbetsvillkor.

Du som är psykolog i Region Värmland ska känna trygghet i din yrkesroll och utvecklas i det kliniska arbetet. Det ska också vara möjlig att utvecklas i yrkesrollen och i de medarbetar- och lönesamtal som du har tillsammans med din chef tar ni fram din individuella kompetensutvecklingsplan. Kompetensutvecklingsplanen utgår från verksamhetens behov och dina förutsättningar. Med kompetensutvecklingsplanen som utgångspunkt planerar vi tillsammans din fortsatta karriär hos oss.

God vårdkvalitet och hög patientsäkerhet i sjukvården förutsätter en kontinuerlig kompetensutveckling hos medarbetare. Som psykolog inhämtar du och reflekterar över såväl vetenskaplig som erfarenhetsbaserad kunskap. Genom att omsätta dessa i den dagliga verksamheten upprätthåller och utvecklar du din kompetens.

Din kompetens är avgörande för att vi ska kunna möta framtidens behov och krav.

Denna karriärutvecklingsmodell beskriver:

  • en möjlig karriärväg i kliniskt arbete
  • flera steg – från nybörjare till expert
  • ett tydligt samband mellan kompetens, arbetsuppgifter, ansvar och lön.

Flera alternativa karriärvägar

Karriärutvecklingsmodellen som beskrivs här handlar om det patientnära arbetet. Utöver det patientnära arbetet kan du även göra karriär inom andra områden. Region Värmland med närmare 8500 medarbetare och över 100 olika yrken med olika roller inom varje yrke skapar goda förutsättningar för karriärmöjligheter som exempelvis verksamhetsutvecklare, utvecklingsledare, projektledare eller som chef. Dessutom finns andra karriärvägar på din enhet som din chef kan beskriva.

Löneutveckling följer yrkesutvecklingen

Region Värmland arbetar aktivt för jämställda löner. I karriärutvecklingsmodellen finns en tydlig koppling till din löneutveckling. När din kompetens och ditt ansvar ökar genom yrkesutveckling bör också lönen följa med. Med karriärutvecklingsmodellen vill vi skapa förutsättningar för dig och en attraktiv karriär i Region Värmland.

Från psykologassistent till klinisk expert genom sex steg

Kompetensutvecklingen utgår från verksamhetens och patientens behov genom att integrera vårdutveckling och forskning i det kliniska arbetet. Karriärsutvecklingsmodellen består av 6 steg som representerar olika nivåer av formell utbildning och definierade ansvarsområden för dig som psykolog. Inom varje steg finns också en spridning avseende erfarenhet och antal år i yrket som också bör påverka de ansvarsområden och arbetsuppgifter du har.

I din kompetensutvecklingsplan framgår vilket steg du befinner dig på nu och vilka vägar du kan ta för att utvecklas i ditt yrke. De olika stegen visar vilka möjligheter du har som medarbetare i Region Värmland och vad som krävs av dig för att du ska nå de olika målen. Karriärplaneringen gör du tillsammans med din chef i de medarbetarsamtal som sker kontinuerligt under året.

Kompetensutveckling sker genom olika aktiviteter som till exempel lärande i arbetslivet, handledning, auskultation, mentorskap, nätverk, utbildningar, kurser och konferenser.

För psykologer finns det flera olika kompetensutvecklingsvägar och det är vanligt att du växlar mellan eller arbetar parallellt med dem. En väg är specialistutbildningen.

En annan väg är psykoterapeututbildning.

Du kan också göra karriär som klinisk forskare parallellt med klinisk karriär. Region Värmland strävar efter att forskning och evidens ska utgöra en integrerad del av Värmlands hälso- och sjukvård.

Karriärstegen

De sex karriärstegen för psykolog.

Karriärsutvecklingsmodellen för dig som psykolog består av 6 steg som du också kan läsa i faktarutan nedan.

Karriärutvecklingsmodellens 6 steg

Steg 1 Psykologassistent.

Steg 2 PTP-psykolog.

Steg 3 Legitimerad psykolog.

Steg 4 STP-psykolog.

Steg 5 Specialistpsykolog, psykolog med psykoterapeutlegitimation eller doktorsexamen.

Steg 6 Specialistpsykolog med psykologiskt ledningsstöd (PLS) eller ledningsansvar (PLA) eller legitimerad psykolog med doktorsexamen och övergripande forskningsansvar.

Steg 1 – Psykologassistent

Formell kompetens

  • Rekommendationen är att anställa psykologstudent som psykologassistent som tidigast efter termin sex, det vill säga efter avslutad psykologpraktik.
Två personal tittar tillsammans på en dator.

Så utvecklas dina arbetsuppgifter och ansvar

Som psykologassistent assisterar du en psykolog som har patienter för dina patientkontakter.

När du har introducerats i verksamhetens avgränsade arbetsuppgifter kan du via handledning utföra psykologiska behandlingsmoment, psykologiska utredningsmoment och/eller psykoedukativa insatser.

Kompetensutveckling och utbildning

Under pågående studier kan du söka anställning som psykologassistent. En psykologassistent utför enklare och avgränsade arbetsuppgifter på uppdrag av ansvarig legitimerad psykolog med anställning på samma arbetsplats. Du erhåller handledning för de arbetsuppgifter som tilldelas.

För uppflyttning till steg 2 krävs att du:

Söker en PTP-tjänst och uppfyller de formella kraven.

Steg 2 – PTP-psykolog

Inlärningsfas där utrymme finns för utveckling av profession och kompetens. Du utför kliniskt psykologiskt arbete med eget yrkesansvar under handledning. Du tillämpar psykologisk kunskap i klinisk miljö. Färdigheter som är specifika för psykolog på arbetsplatsen tränas och utvecklas med stöd av din PTP-handledare och kollegor. Du introduceras i verksamhetens uppdrag och värdegrund samt deltar i PTP-program. Du har också möjlighet att randa dig i andra verksamheter om detta bedöms som relevant utifrån din kompetensutvecklingsplan.

Formell kompetens

  • Psykologexamen från svenskt universitet.
  • För psykologer utbildade inom EU/EES eller utanför EU krävs en individuell bedömning från Socialstyrelsen innan anställning.
Porträtt sitter vid skulpturer.

Lina Axelsson, legitimerad psykolog, gjorde sitt PTP-år i Region Värmland.

Så utvecklas dina uppgifter och ditt ansvar

Under PTP-året utvecklas ditt ansvar kontinuerligt. Du får vägledning av din PTP-handledare som ger dig handledning. Likaså deltar du i Regionens PTP-program och får på så vis ett nätverk av PTP-psykologer. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer krävs motsvarande 12 månaders tjänstgöring på heltid för att få ansöka om legitimation om du utbildat dig i Sverige. Läs mer om PTP eller kontakta regionens studierektor för PTP-programmet.

Kompetensutveckling och utbildning

Din tjänstgöringsplan, i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter, upprättas i samråd med din PTP-handledare och närmaste chef. Du deltar i Region Värmlands PTP-program och får PTP-handledning av psykolog med minst tre års yrkeserfarenhet efter legitimation. Du genomgår introduktionsprogram och utbildningar som är obligatoriska och/eller relevanta. Du har möjlighet att delta i verksamhetens metodhandledning.

Forskning

Som en del av din PTP kan du delta i forskningsprojekt inom ett relevant ämne för det område där du tjänstgör. I Region Värmland finns en särskild möjlighet att söka forskarmånader under PTP, tjänstgöringen förlängs då motsvarande tid.

För uppflyttning till steg 3 krävs att du:

Fått godkänt din PTP och fått psykologlegitimation från Socialstyrelsen. I väntan på legitimation kan du, förutsatt godkänt intyg av handledare, få en tillfällig anställning som PTP i avvaktan på legitimation i maximalt tre månader efter slutförd PTP, som sedan övergår i anställning som legitimerad psykolog. I övergångsperioden jobbar du utan krav på PTP-handledning.

Steg 3 – Legitimerad psykolog

Du utför kliniskt psykologiskt arbete och fördjupar dina kunskaper och erfarenheter. Du är aktiv i utvecklingsarbete på din arbetsplats. Du utvecklar en konsultativ och stödjande funktion till kollegor. Du kan från start handleda psykologkandidater enligt de krav som aktuellt universitet har i sin kursplan. Efter tre års arbete som legitimerad psykolog kan du handleda PTP-psykologer. Du kan också ha patientansvar för de patienter som psykologassistent träffar.

Formell kompetens

  • Legitimerad psykolog.

Så utvecklas dina arbetsuppgifter och ditt ansvar

Du arbetar som psykolog utifrån verksamhetens mål. Psykologarbetet innebär till exempel bedömningar, utredningar och behandlingar samt handledning eller konsultation av andra yrkesgrupper.

Genom undervisning och samarbete med kollegor bidrar du till interprofessionellt lärande på enheten. Du medverkar i verksamhets- och utvecklingsarbeten på enheten för att öka patientsäkerheten och förbättra det dagliga arbetet. Du bidrar också till att utveckla andra och introducerar nya kollegor.

Kompetensutveckling och utbildning

Som nylegitimerad psykolog har du möjlighet att delta i kurser och utbildningar riktade till dina verksamhetsspecifika ansvarsområden och utifrån din individuella kompetensutvecklingsplan. Du får möjlighet till handledning för att kvalitetssäkra den vård eller behandling du ger och utveckla dina kliniska färdigheter. Du och din chef har regelbundna uppföljningar och avstämningar. Under dina medarbetarsamtal diskuterar du vilka arbetsuppgifter du ska ha i verksamheten, utbildnings- och utvecklingsbehov kopplat till de behov som finns inom verksamheten. Dialogen utgår från din individuella kompetensutvecklingsplan.

Du har möjlighet att fördjupa dig genom kurser, utbildningar och konferenser inom till exempel bedömning, utredning, psykologisk behandling, metod, konsultation eller handledning.

För att kvalitetssäkra den vård eller behandling du ger och utveckla dina kliniska färdigheter får du handledning.

Som Psykolog med erfarenhet och vidareutbildning på avancerad nivå bedriver du arbete inom ditt kompetensområde. I arbetet ingår mer komplicerade arbetsuppgifter utifrån ditt kompetensområde. Din kliniska erfarenhet gör att du har en god förmåga till samarbete med andra professioner utifrån patientens behov. Du fortsätter att handleda psykologkandidater och PTP-psykologer.

Inom Steg 3 ryms en variation av erfarenhet och kompetens, från nylegitimerade psykologer till erfarna psykologer med lång klinisk erfarenhet inom kompetensområdet och vidareutbildning som bedöms värdefull för verksamheten. Detta kan också innebära en spridning i vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden du har i verksamheten. Som erfaren psykolog med fördjupad klinisk erfarenhet är du mentor och handledare till kollegor samt ett stöd till ledningen i utveckling av verksamheten. Du tar utifrån din kompetens och yrkeserfarenhet ett större ansvar och kan få andra arbetsuppgifter till viss del.

Forskning

Som legitimerad psykolog kan du delta i forskningsprojekt inom ett relevant ämne för det område där du tjänstgör. Om du samtidigt vill doktorera och forska på en del av din arbetstid kan du i samråd med din chef ta kontakt med Centrum för klinisk forskning. En doktorandtjänst är alltid kopplad till ett universitet men via Region Värmland kan man söka doktorandstöd och kombinera ditt forskningsintresse med klinisk verksamhet.

För uppflyttning till steg 4 krävs att du

Att du i överenskommelse med din chef sökt och blivit antagen till specialistutbildning, psykoterapeututbildning eller forskarutbildning. Inför ansökan till specialistutbildningen för psykologer för du en dialog med din chef angående syfte med specialiseringen, framtida arbetsuppgifter och förutsättningar under utbildningen. Det är viktigt att du har hunnit få erfarenhet av det område som du väljer att specialisera dig inom och har bestämt dig för inriktning på specialiseringen innan den påbörjas. Du gör tillsammans med din arbetsgivare en personlig studieplan för din utbildning. Du väljer i dialog med din chef kurser som är relevanta för den verksamhet du arbetar inom och den specialistinriktning du valt. Din personliga studieplan skickas in till psykologförbundet i samband med din ansökan till specialistutbildningen.

Personlig studieplan specialistutbildning (psykologforbundet.se).

Steg 4 – Psykolog under specialistutbildning, legitimationsutbildning, legitimationsgrundande utbildning i psykoterapi eller under forskarutbildning

Formell kompetens

  • Legitimerad psykolog som är antagen till specialistutbildningen för psykologer, under legitimationsgrundande utbildning i psykoterapi eller under forskarutbildning i kombination med kliniskt arbete.
Psykolog och patient samtalar.

Så utvecklas dina arbetsuppgifter och ansvar

Du utvecklar och bedriver kliniskt arbete inom verksamhetens område. I arbetet ingår mer komplicerade bedömningar, utredningar och behandlingar samt handledning eller konsultation av andra yrkesgrupper. Din kompetens gör att du har förmåga att ta ställning till och värdera olika behandlingsval utifrån patientens behov, rådande evidensläge och verksamhetens resurser. Du har också möjlighet att randa dig i andra verksamheter om detta bedöms som relevant utifrån din kompetensutvecklingsplan.

Under din utbildning förväntas du ha en intensiv kunskapsutveckling och brant utvecklingskurva som går hand i hand med utökat ansvar och löneutveckling.

Du utvecklar en förmåga att hantera, prioritera och analysera komplexa situationer. Du utför kliniskt arbete med nära koppling till din specialistutbildning eller fördjupade kompetens. Du kan även utföra kliniknära utvärdering eller forskning kopplat till din kompetens. Du får möjlighet att fördjupa dig inom din specialisering och sprida kunskap om ditt specialistområde. Under din specialistutbildning får du stegvis ökat ansvar genom t.ex. avgränsade uppdrag avseende organisationsutveckling, metodutveckling, utbildning och handledning.

Du fortsätter vid behov att handleda psykologkandidater. Efter tre år som legitimerad psykolog förväntas du även handleda PTP-psykologer och ta en aktiv roll i PTP-programmet för att föra din kunskap vidare.

Kompetensutveckling och utbildning

Specialistutbildning för psykologer

Specialistutbildningen är en vidareutbildning för psykologer med möjlighet till fördjupning inom det område där du är verksam. Specialistutbildningen bygger på Sveriges Psykologförbunds specialistordning som reglerar specialistområden och kompetensnivåer inom psykologprofessionen.

Utifrån verksamhetens behov och din kompetensutvecklingsplan kan det finnas en möjlighet för dig att påbörja en specialistutbildning. Du kan få studera till specialistpsykolog på arbetstid genom att kombinera studierna med ditt ordinarie arbete. Dessa särskilda specialiseringstjänster kallas STP-tjänster.

Specialistutbildning kräver tjänstgöring som psykolog under minst fem år inom specialistområdet. Tillsammans med din chef och specialistmentor eller studierektor tar ni fram en studieplan. Under de perioder när du som STP-psykolog går kurser eller skriver specialistarbete studerar du ungefär 20 procent av din tjänstgöring. Du har också möjlighet att randa dig i andra verksamheter, relevanta för din specialistinriktning.

Som STP-psykolog ska du skriva ett specialistarbete som en del av din specialistutbildning. Detta kan med fördel vara anknutet till din kliniska verksamhet och bidra till metod- eller verksamhetsutveckling. Du kan också välja att göra ditt specialistarbete som en del i ett forskningsprojekt kopplat till ett universitet.

Du kan bli specialist i:

  • Arbets- och organisationspsykologi
  • Pedagogisk psykologi
  • Klinisk vuxenpsykologi
  • Klinisk barn- och ungdomspsykologi
  • Psykologisk behandling/Psykoterapi
  • Neuropsykologi
  • Missbruks- och beroendepsykologi
  • Funktionshindrens psykologi
  • Hälsopsykologi
  • Forensisk psykologi

Psykolog under legitimationsgrundande utbildning i psykoterapi

Som legitimerad psykolog finns det möjlighet att läsa legitimationsgrundande psykoterapeututbildning. Psykoterapi är ett samlingsnamn för olika behandlingsformer som individualterapi, gruppterapi, kognitiv terapi etcetera. För att bli legitimerad psykoterapeut krävs examen från godkänd psykoterapeututbildning. Dessa utbildningar ges som en påbyggnadsutbildning i regel på halvtid i tre år, efter akademisk examen och inhämtade baskunskaper. Legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen efter godkänd utbildning.

Vissa utbildningar innebär en kombination av psykoterapeututbildning och specialistutbildning.

Psykolog under forskarutbildning

En doktorandtjänst är alltid kopplad till ett universitet men via Region Värmland kan man söka doktorandstöd och kombinera sitt forskningsintresse med klinisk verksamhet. Under din forskarutbildning kombinerar du klinisk tjänstgöring med forskning inom ett relevant område för verksamheten. Forskarutbildning genomförs på minst halvtid och motsvarar totalt fyra års heltidsstudier. Du håller dig uppdaterad inom klinisk forskning, sprider kunskap om forskningsmetodik, systematisk uppföljning och utvärdering samt inom ditt specifika forskningsområde i verksamheten. Du deltar i verksamhetsutveckling och i att utforma och uppdatera vårdprogram och kliniska riktlinjer relevanta för verksamheten.

Forskning

Utöver ovanstående möjligheter kan du som leg. psykolog delta i forskningsprojekt inom ett relevant ämne för det område där du tjänstgör.

För uppflyttning till steg 5 krävs att du

har slutfört din specialistutbildning och fått specialistbehörighet från Sveriges Psykologförbund eller slutfört din psykoterapeututbildning och fått legitimation som psykoterapeut från Socialstyrelsen eller att du slutfört din forskarutbildning och fått din doktorsexamen.

Steg 5 - Specialistpsykolog, psykolog med psykoterapeutlegitimation eller doktorsexamen

Formell kompetens

  • Legitimerad psykolog med specialistbehörighet, legitimerad psykolog med psykoterapeutlegitimation eller disputerad psykolog.
Psykolog tittar på patient och ler.

Så utvecklas dina uppgifter och ditt ansvar

Specialistpsykolog

När du blivit behörig specialist har du förvärvat särskild och fördjupad vetenskaplig kompetens, metod- och professionskompetens samt kompetens att leda och utveckla arbetet i verksamheter.

Du kommer att övergå till specialistbefattning med särskilda ansvarsområden i verksamheten. Din kompetens gör att du har god förmåga att ta ställning till och värdera olika behandlingsval utifrån patientens behov, rådande evidensläge och verksamhetens resurser. Din kliniska erfarenhet gör att du har en god förmåga till samarbete med andra professioner utifrån patientens behov. Du bedriver självständigt arbete inom verksamhetens område och ditt specialistområde. Du har en klinisk expertfunktion med särskilt ansvar för komplexa ärenden som mer komplicerade bedömningar, utredningar och behandlingar. Du tar hand om komplicerade utrednings- och behandlingsärenden samt är involverad i frågor som rör second opinion.

Du utgör ett stöd till mindre erfarna kollegor. Du fortsätter att handleda psykologkandidater och PTP-psykologer. Du kan ha uppdrag som specialistmentor, handleder STP-psykologer i skriftligt specialistarbete och tar ansvar för det kontinuerliga lärandet på arbetsplatsen.

Du medverkar aktivt i verksamhetens kliniska utvärderingsarbete och bidrar till att verksamheten arbetar utifrån evidens och beprövad erfarenhet. Du kan också i varierande grad ha uppdrag avseende organisationsutveckling, metodutveckling och utbildning utifrån ett vetenskapligt synsätt.

För att dela din specialistkunskap med andra initierar du olika forum för kunskapsspridning, t.ex. föreläsningar, workshop och utbildningar.

Delar av ditt uppdrag kan vara klinikövergripande och innebära kunskapsspridning, konsultation, utvecklingsarbete och handledning i andra enheter inom verksamhetsområdet och i Region Värmland. Du utgör ett stöd till verksamheten i utvecklings- och implementeringsfrågor.

Dina arbetsuppgifter och ditt ansvar varierar beroende på verksamhetens behov.

Psykolog med psykoterapeututbildning

Som psykolog med vidareutbildning till leg. psykoterapeut har du en dubbelkompetens jämfört med andra legitimerade psykologer eller psykoterapeuter med en annan grundutbildning. En psykolog som är leg. psykoterapeut har fördjupad kompetens att helhetsmässigt ansvara för, det vill säga både övervaka och utöva, psykologisk behandling och psykoterapi i en större organisation.

Disputerad psykolog

Som disputerad psykolog i fortsatt kliniskt arbete använder du dig av din expertkunskap och kompetens inom ditt forskningsområde i det kliniska arbetet. Du håller du dig uppdaterad och bidrar inom klinisk forskning och sprider kunskap om forskningsmetodik, systematisk uppföljning och utvärdering, evidensbaserad praktik samt inom ditt specifika forskningsområde i verksamheten. Du är drivande i verksamhetsutveckling och i att utforma och uppdatera vårdprogram och kliniska riktlinjer relevanta för verksamheten. Du handleder STP-psykologer i skriftligt specialistarbete. Du kan också handleda doktorander.

Forskning

Som specialistpsykolog och legitimerad psykoterapeut kan du medverka i forskningsprojekt eller själv initiera forskningsfrågor som bedrivs med vetenskaplig handledning av disputerad forskare inom ett relevant ämne för det område där du tjänstgör. Om du samtidigt vill doktorera och forska på del av din arbetstid kan du i samråd med din chef ta kontakt med Centrum för klinisk forskning. Som disputerad psykolog kan du fortsätta bedriva och handleda i forskningsprojekt inom verksamheten. Det finns möjlighet att söka forskningsmedel från Centrum för klinisk forskning för disputerade som vill bedriva forskning som en del i sitt arbete.

Kompetensutveckling och utbildning

Som ytterligare fördjupning och kompetensutveckling har du möjlighet till fortbildning inom ditt specialistområde eller psykoterapeutiska metoder och du deltar i nationella kurser, kongresser eller motsvarande. Du får möjlighet till handledning för att kvalitetssäkra den vård eller behandling som du ger och utveckla dina kliniska färdigheter. Du förväntas handleda och utbilda andra för att utveckla såväl ditt som andras lärande. Du medverkar i nätverk lokalt, regionalt och nationellt.

För uppflyttning till steg 6 krävs att du:

Söker en tjänst som Specialistpsykolog med psykologiskt ledningsstöd (PLS) eller ledningsansvar (PLA) eller övergripande forskningsansvar.
Tjänsten inrättas efter verksamhetens behov. Det innebär att tjänsten inte finns i alla områden.

Steg 6 - Specialistpsykolog med psykologiskt ledningsstöd (PLS) eller ledningsansvar (PLA)

Formell kompetens

  • Legitimerad psykolog med specialistutbildning.

Så utvecklas dina uppgifter och ditt ansvar

Du kan som specialistpsykolog ha ett uppdrag som psykologiskt ledningsstöd till verksamhetschefen.

Som PLS/PLA har du en helhetssyn om hur den samlade psykologresursen ska fördelas i en verksamhet, vilka uppdrag som ska utföras av psykologer i olika nivåer i karriären samt hur psykologuppdraget ska se ut utifrån verksamhetsbehov. Utifrån det är du även delaktig i psykologrekryteringar i verksamheten.

Som specialistpsykolog innefattande psykologiskt ledningsstöd (PLS) är du oftast en del i verksamhetens ledningsgrupp. Du har som uppdrag att leda, ansvara, utveckla och kvalitetssäkra vården utifrån ett psykologiskt perspektiv och ur ett patientperspektiv. Du är underställd verksamhetschefen och arbetar på uppdrag av denna. Du ansvarar för att bevaka frågor gällande utveckling av patientsäkerhet, vårdprocesser och implementering av ny kunskap, nya riktlinjer etcetera för psykologiska utredningar och behandlingar inklusive psykoterapi (gäller psykologer och andra yrkesgrupper). Du är drivande i metodutveckling inom den egna yrkesgruppen och i utvecklingsarbete på verksamhetsnivå. Du har även ett ansvar för att ett vetenskapligt förhållningssätt upprätthålls inom verksamheten genom att vara uppdaterad och sprida kunskap om riktlinjer och aktuell forskning. Du är involverad i beslut om utbildningar relaterade till psykologisk utredning och behandling. I verksamheter med flera mottagningar ansvarar du för att medverka till att samverkan och samordning med andra enheter fungerar på ett för patienten säkert och tillfredsställande sätt, genom att till exempel rekommendera fortsatta vårdinsatser, arbeta med prioriteringar mm. Du representerar verksamheten i olika sammanhang inom och utanför regionen. Utifrån din roll har du ansvar för hur VFU och PTP-tjänstgöring ska se ut i verksamheten så att rådande krav från psykologprogram respektive Socialstyrelsen uppfylls. Du stödjer kollegor i sin roll som handledare och är involverade i frågor som rör kollegors specialistutbildning genom att till exempel vara mentor.

Kompetensutveckling och utbildning

Som ytterligare fördjupning och kompetensutveckling har du möjlighet till fortbildning inom ämnen som är relevanta för din roll som psykologiskt ledningsstöd. Du deltar i nationella kurser, kongresser eller motsvarande. Du förväntas handleda och utbilda andra för att utveckla såväl ditt som andras lärande. Du medverkar i nätverk lokalt, regionalt och nationellt.

Steg 6 - Legitimerad psykolog med doktorsexamen och övergripande forskningsansvar

Formell kompetens

  • Legitimerad psykolog med doktorsexamen.

Så utvecklas dina uppgifter och ditt ansvar

När du disputerat som psykolog kan du ansöka om en tjänst med övergripande forskningsansvar. Du är oftast en del i verksamhetens ledningsgrupp. psykolog klinisk expert. Tjänsten inrättas efter verksamhetens behov alternativt regionens behov. Det innebär att det inte är säkert att tjänsten finns i alla verksamheter.

Uppdraget innebär att du i kombination med din kliniska tjänstgöring har övergripande ansvar för att leda och utveckla det kliniska arbetet utifrån ett forskningsperspektiv. Du ansvarar för utvecklings- och forskningsarbete. Du stärker interaktionen mellan vård, forskning och utbildning inom ditt område. Du har en konsultativ roll och bidrar med ett vetenskapligt förhållningssätt i verksamheten. Du handleder och stödjer kollegor.

Det kan också innebära en förenad anställning där din tjänst består av ett delat uppdrag mellan universitetet och kliniken i Region Värmland.

Kompetensutveckling och utbildning

Du och din chef kommer överens om din fortsatta karriär och kompetensutveckling utifrån din individuella utvecklingsplan och utifrån verksamhetens behov.

En plan läggs för nydisputerade att gå vidare för att uppnå docentkompetens. Du utvecklar och fördjupar din kompetens genom pedagogiska kurser, på högskola eller universitet, och handledarutbildning för doktorander samt genom att undervisa, leda, handleda, producera och publicera forskning. Du medverkar i vetenskapliga forum, enligt överenskommelse med din närmaste chef. Ovanstående kan kompletteras med handledning, utbildningar, självstudier och studiebesök som beslutas på din arbetsplats.