Som läkare undersöker du patienter, ställer diagnoser och ser till att de får de behandlingar och vård som krävs. Arbetsuppgifterna varierar beroende på om du har valt att specialisera dig eller inte och i så fall inom vilken specialisering.
Läkarprogrammet vid universitetet i 6 år för att få din läkarlegitimation därefter bastjänstgöring (BT) i minst 6 månader följt av specialiseringstjänstgöring (ST) i minst 5 år för att bli specialistläkare.
Som dietist arbetar du med att förebygga, lindra eller bota sjukdomar som är relaterade till mat- och näringslära. Du arbetar med utredning, behandling och uppföljning av näringsproblem hos patienter och ingår ofta i ett vårdteam tillsammans med andra yrkesgrupper.
Dietistprogrammet vid universitet eller högskola i 3 år.
Som arbetsterapeut arbetar du med människor som på grund av skada, sjukdom eller levnadsvanor inte kan klara vardagliga aktiviteter. Utifrån patientens besvär ger du vägledning så att hen ska ta tillvara och utveckla sina förmågor för att klara av sin vardag.
Arbetsterapeutprogrammet vid universitet eller högskola i 3 år.
Möt Roudaw som arbetar som arbetsterapeut.
– Meningsfullt när jag får stötta i rehabilitering och ser att patienten utvecklas.
Som sjuksköterska ansvarar du för att medicinska ordinationer blir gjorda och att patienterna får den omvårdnad de behöver. Sjuksköterskan leder och planerar omvårdnadsarbetet, sköter medicinering, provtagning, sårvård, undersökningar och för journalanteckningar över patienternas tillstånd.
Om du vill jobba som sjuksköterska ska du studera sjuksköterskeprogrammet vid ett universitet eller en högskola. Grundutbildningen är tre år och leder till en yrkesexamen och en kandidatexamen. Du kan sedan utbilda dig till specialistsjuksköterska inom olika områden, till exempel barnmorska, operationssjuksköterska eller distriktssköterska.
Möt Christoffer som arbetar som specialistsjuksköterska.
– Jag går från jobbet med en bra känsla i magen varje dag.
Som fysioterapeut är du specialiserad på människans rörelseförmåga och är expert på sjukdomar och skador i muskler och leder och sambandet mellan rörelse och hälsa. Du hjälper människor att behandla, förebygga sjukdomar och skador och hjälper till med rådgivning, träning och rehabilitering.
Fysioterapeutprogrammet vid universitet eller högskola i 3 år.
Möt Amanda som arbetar som fysioterapeut.
– Jag får jobba med det jag tycker är mest intressant – kroppen, rörelseapparaten!
Som psykolog har du fokus på att förstå vad som påverkar den psykiska ohälsan för att kunna ge patienten redskap för att förändra och förhålla sig till sin situation. Du arbetar med behandling, utredning, bedömning och diagnostik av bland annat ångest, depressioner, stress- och utmattningstillstånd, relationsproblem, kriser och trauman.
Psykologprogrammet vid universitet i 5 år samt 1 års praktisk tjänstgöring.
Möt Andrea som jobbar som psykolog.
– Människors olikheter och livshistorier har alltid fascinerat mig.
Som kurator har du fokus på det psykosociala. Du arbetar med att vara en vägledare och ett stöd för människor som behöver hjälp vid kris- och sorgereaktioner, depression, ångest, stress, sömnstörningar och relationsproblem.
Socionomprogrammet på universitet eller högskola i 3,5 år.
Som biomedicinsk analytiker är du specialist på undersökning och analysmetoder. Du gör analyserna som krävs för att kunna ställa rätt diagnos på olika sjukdomar och studerar molekyler, mikroorganismer och celler med hjälp av avancerad teknik.
Biomedicinska analytikerprogrammet vid universitet eller högskola i 3 år.
Som röntgensjuksköterska jobbar du både med människor och med teknik. Omvårdnad av patienter kombineras med undersökningar med teknisk avancerad utrustning. I yrkesrollen utför du olika slags röntgenundersökningar som skiktröntgen, magnetkamera, konventionell röntgen och mammografi. Utöver det assisterar röntgensjuksköterskor läkare vid vissa behandlingar.
Röntgensjuksköterskeprogrammet på universitet eller högskola i 3 år.
Möt Kim som arbetar som röntgensjuksköterska.
– Perfekt kombination av patientkontakt och teknik.
Som undersköterska består ditt jobb i att ta hand om sjuka människor eller stötta människor som har svårt att klara sig själva i vardagen. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar, men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan.
Studera vid Vård- och omsorgsprogrammet inom gymnasieskolans ård- och omsorgscollege. Man kan även läsa Vård- och omsorgsprogrammet genom Komvux.
Möt Olle som jobbar som undersköterska.
– Jag vill ge patienterna ett bra bemötande och omhändertagande.
Som logopeder arbetar du med att stödja människor i alla åldrar som har svårt att kommunicera, det vill säga har brister vad gäller röst, tal, språk eller samspel med andra. Det kan också handla om att stödja personer som har svårt att äta och svälja. Du utreder, ger råd och ordinerar rätt hjälpmedel till patienten.
Logopedprogrammet på universitet eller högskola i 4 år.
Som vårdadministratör arbetar du med dokumentation inom sjukvården, till exempel patientjournaler. Du är ofta en nyckelperson i det administrativa inom vården, det kan till exempel vara journalföring från diktat, remisshantering, registrering i kvalitetsregister och tidsbokning.
Medicinsk sekreterare eller vårdadministratör vid yrkeshögskola i 2 år.
Möt Louise som jobbar som vårdadministratör.
– Patienten är i fokus. All information ska finnas i patientens journal.
Sök utbildning (yh-antagning.se)
Farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare och receptarier. Som farmaceut bidrar du till en effektiv och säker läkemedelshantering i hela vårdkedjan. Det innebär bland annat att säkerställa att vården har rätt läkemedel i rätt mängd på vårdinrättningarna, att patienten har en korrekt läkemedelslista och förstår varför och hur hen ska ta sina läkemedel samt att läkaren får stöd när hen ska skriva ut läkemedel.
Farmaceut är samlingsnamnet för apotekare och receptarie. Det är legitimerade yrken där utbildningarna är på fem respektive tre år på universitet.
Möt Sanna och Max som arbetar som farmaceuter.
– En central roll i vårdens arbete kring läkemedelsfrågor.
Som tandläkare undersöker du patienterna, ställer diagnos och i samråd med patienten kommer överens om vilken behandling som ska genomföras. Det kan exempelvis vara att reparera och ta bort tänder eller ersätta saknade tänder. Tandläkaren är den som leder arbetet i teamet. Du arbetar också för att förebygga skador på tänderna, studerar förändringar i hela munhålan och slår larm om sjukdomar på ett tidigt stadium.
Fem år på tandläkarprogrammet på universitet eller högskola.
Möt Muhammad som arbetar som tandläkare:
– Jag är otroligt tacksam över att jag blev just tandläkare,
Som tandhygienist arbetar du med att motivera människor i alla åldrar till en bättre munhälsa med betoning på patientens eget ansvar. Du samtalar om kost och hur patienten bäst vårdar sina tänder samt gör behandlingar och undersökningar. Det kan handla om att analysera och planera fortsatt behandling och utföra till exempel fluoridbehandlingar och annan förebyggande och vårdande behandling.
Tandhygienist: Tre år på tandhygienistprogrammet på universitet eller högskola.
Möt Sara som arbetar som tandhygienist:
– Därför känns det givande att få hjälpa och stötta andra människor.
Som tandsköterska kan du arbeta tillsammans i ett team med tandläkare och tandhygienist och då få jobba med de flesta typer av behandlingar.
Förutom att assistera kan en tandsköterska även arbeta i reception eller ha självständigt patientarbete.
Tandsköterska: Eftergymnasial utbildning på 1,5 år
Möt Anne som jobbar som tandsköterska: