Region Värmland logga

Drömsommarjobbet 2023

Dansare genomför koreografi.

Drömsommarjobbet är en del av Region Värmlands och Kulturavdelningens talangutvecklingsprogram. En satsning på unga utövare verksamma inom fältet kulturella och kreativa branscher. Utlysning till nästa sommar sker i januari-februari 2024.

2023 hade Drömsommarjobbet följande fem olika inriktningar:

  • Broderi
  • Dans
  • Filmmanus
  • Klassisk musik
  • Skrivande

Nedan kan du läsa mer om dessa inriktningar och om handledarna.

Tre unga kvinnor.

Broderi

Drömsommarjobbet Broderi är för dig som vill utveckla ditt egna uttryck, stärka din kreativitet och arbeta med slöjd på riktigt.

Under arbetets gång kommer du även få träffa föreläsare som berättar och visar hur det är att ha broderi som yrke. Du får lära dig att skapa mönster, brodera i olika tekniker, utvecklas kring storytelling och hitta inspiration från omgivningen. I arbetet ingår även att producera en utställning.

Handledare

För tredje året i rad var Hantverkstrion KRAFT handledare för Drömsommarjobbet Slöjd som i år har inriktning broderi. KRAFT har en bred kunskapsbank som innefattar kulturarv, hantverk, historia och material. KRAFT består av Anna Sjösvärd, Susanne Sadri och Maya Månhav. Tillsammans arbetar de med slöjdutveckling där företagande och hållbart hantverkande är i fokus.

Antal deltagare: 8 ungdomar
Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.

Man i dansposition med ena benet högt i luften.

Dans

Här ges du möjligheten att under fyra spännande och lärorika veckor handledas av en professionell koreograf. Du kommer ingå i ett danskompani som genom process, fördjupning, träning och dialog tillsammans skapar ett dansverk utifrån koreografens idéer och visioner. Målet är en professionell föreställning som visas i slutet av arbetsperioden.

Handledare

Dansaren och koreografen Gustaf Jönsson var årets handledare för Dans. Gustaf har bland annat studerat vid Balettakademin i Göteborg. Han har frilansat som dansare och koreograf sedan 2013 och jobbat med allt från modern dans, musikal, opera och performance. Några av arbetsplatserna har varit Göteborgsoperan, Smålands musik och teater och förra året hade Gustaf tjänst som Kommunkoreograf i Varberg.

Antal deltagare: 10 ungdomar
Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.

Porträtt på kvinna.

Filmmanus

Genom övningar, samtal, föreläsningar, handledning och utflykter kommer deltagarna utforska den egna berättarrösten och lära sig grunden i manusskrivande för olika filmformat. Deltagarna arbetar individuellt med ett eget manus som diskuteras både i grupp och med Stina. Alla ska också skriva en kortare text som beskriver handlingen och sista veckan ligger fokus på att öva in en muntlig presentation/pitch av projektet.

Handledare

Stina Bergman var handledare för film som i år har inriktningen manusskrivande. Stina är utbildad på Filmhögskolan i Göteborg har gjort en rad uppmärksammade independentfilmer - både lång- och kortfilm, fiktion och dokumentär. Hon har arbetat som lektor på Karlstads universitet och varvar sitt manusskrivande med undervisning.

Antal deltagare: 10 ungdomar
Placering: On-line samt fysiska möten i Karlstad.

Kvinna tittar i kameran och håller i ett papper. 

Skrivande

Här ges du möjligheten att skriva, med fokus på det skönlitterära och kreativa skrivandet. Du kommer att få testa på olika genrer och möta kända författare. Det blir fyra veckor av inspiration, skrivövningar och spännande möten. Du kommer också att få skriva olika typer av texter där du får och ger respons. Du kommer även att få skriva en längre text som ska presenteras i slutet av perioden.

Handledare

Louise Alvarsson var för tredje året i rad handledare för Skrivande. Hon är utbildad journalist, skrivpedagog och författare till boken Skriv bara skriv. Louise är även projektledare för Värmland skriver och håller kurser för både äldre och yngre.

Antal deltagare: 10 ungdomar
Placering: On-line samt fysiska möten i Karlstad

Porträtt på en kvinna med cello.

Klassisk musik

Inom området klassisk musik kommer ni att arbeta enskilt och i grupp mot ett gemensamt mål - en samling inspirerande konserter runtom i Karlstad. Dagarna kommer att vara kryddade med övning, musikteori och eget skapande. Du får tips och berättelser om hur det är att arbeta som musiker och allt detta i en härlig sammanhörighetsanda där du och ditt instrument kan utvecklas och motiveras tillsammans med andra.

Handledare

Freja Apelkvist är musiker med huvudinstrument cello och piano. Freja och hennes familj flyttade till Rumänien när hon var tre år och där började hon med musik fem år senare. Freja har framför allt sysslat med klassisk musik. Sedan hon flyttade tillbaka till Sverige 2019, denna gång till Arvika, har hon även börjat experimentera inom andra genrer, som musikal, progressiv rock, rock och även pop. Hon gillar också musikproduktion.

Antal deltagare: 6 ungdomar

Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad

Fakta Drömsommarjobbet

Drömsommarjobbet är avsett för unga i gymnasieåldern, det vill säga de som går ur grundskolan årskurs 9, eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Under fyra sommarveckor erbjuds möjligheten att jobba tillsammans med professionella handledare inom olika konstnärliga inriktningar. Drömsommarjobbet riktar sig till unga som är boende eller skrivna i Värmlands län.

Drömsommarjobbet 2023 arrangeras av Region Värmland och Wermland Opera med stöd av Karlstads kommun och Kulturrådet.

Sidan uppdaterad