Region Värmland logga

Hallbibliotek

Region Värmland vill, i samverkan med förskolan och biblioteken, möjliggöra för fler förskolor att starta upp hallbibliotek. Detta är en del av satsningen Förundran – Bokstart i Värmland.

Illustration av två ugglor

Illustration av Matilda Ruta

Syfte

Förundran – Bokstart i Värmland är en satsning som vänder sig vårdnadshavare och vuxna i små barns närhet (0-3 år). Syftet är att tidigt stimulera språkutveckling. Fler hallbibliotek på förskolor är en av samverkansprocesserna inom satsningen.

Förskolan såväl som biblioteken har i uppdrag att främja små barns språkutveckling. Hallbibliotek på förskolor är ett sätt att stärka vårdnadshavare i sin betydelsefulla roll för barnets språkutveckling.

Upplägg

Utformningen av hallbiblioteken kan se olika ut. Förslagsvis placeras bokpåsarna på barnens krokar, för att sedan flyttas runt krok för krok. Genom bokpåsar hoppas vi tillsammans nå de föräldrar som inte själv aktivt väljer att ta med sig böcker hem..

Inom Förundran prioriterar vi de förskolor där det finns många olika språk, men även förskolor långt från huvudorten eller förskolor med större behov i sina barngrupper, utifrån modellen universell proportionalism.

Läs mer

Mer om hallbibliotek.

Kontaktpersoner

Vid frågor är du välkommen att kontakta projektkoordinatorerna.

Sunne, Munkfors, Hagfors och Torsby

Lena Engström Jansson: lena.h.jansson@sunne.se

Karlstad, Kil, Forshaga, Filipstad, Arvika, Säffle, Grums och Årjäng

Ann-Katrin Lybeck: ann-katrin.lybeck@karlstad.se

Kristinehamn, Storfors, Hammarö och Charlottenberg

Burcu Aktas: burcu.aktas@hammaro.se

Kontaktinformation

Annica Hagel Arvidsson

Biblioteksutvecklare
Telefon 010-8331089
annica.hagelarvidsson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad