Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Henrik Berg fick pris för bästa poster på Nuklearmedicinskt vårmöte
Henrik Berg

Henrik Berg fick pris för bästa poster.

Henrik Berg fick pris för bästa poster på Nuklearmedicinskt vårmöte

I samband med Nuklearmedicinskt vårmöte 2022 i Linköping genomfördes en posterutställning där Henrik Berg fick pris för bästa bidrag.

Svensk förening för nuklearmedicin (SFNM) genomför årligen ett Nuklearmedicinskt vårmöte. I samband med det genomförs en posterutställning där pris delas ut till bästa vetenskapliga postern och i år gick den utmärkelsen till Henrik Berg, sjukhusfysiker på Centralsjukhuset Karlstad.

Grattis Henrik! Vad handlade din poster om?

– Tack! Postern är baserad på mitt examensarbete som utfördes vid avdelningen för nuklearmedicin på Centralsjukhuset Karlstad. Syftet med arbetet var att utveckla en metod för noggrannare storleksbestämning av sköldkörteln än vad man kan åstadkomma med den metod som används på kliniken i dagsläget. Att känna till storleken på sköldkörteln är av stor vikt inför behandling av hypertyreos med radioaktivt jod. En felaktig storleksbestämning kan leda till över- eller underbehandling av sköldkörteln.

Kan du berätta lite om projektet?

– I det här projektet bakades radioaktivt teknetium in i trolldeg som formades till sköldkörtelliknande objekt med känd storlek. Genom att låta en gammakamera rotera runt trolldegskörtlarna och ta bilder i olika vinklar kunde 3D-rekonstruktioner av radioaktivitetsfördelningen skapas. Bilderna analyserades sedan med olika beräkningsalgoritmer som anpassades för att kunna identifiera körteln och återge så korrekt volym som möjligt.

Vad bestod priset av?

– Det bestod av en vandringspokal fylld med godis, ett diplom, 5000 kr och framför allt äran. Priset har en lång historia och har delats ut de flesta år sedan åtminstone 1986. Det visar att projektet behandlar ett viktigt ämne och motiverar till att försöka vidareutveckla det.

– Jag vill passa på att tacka mina handledare, Jakob Heydorn Lagerlöf, med. dr. och Ida Eriksson, M.Sc., båda sjukhusfysiker på Centralsjukhuset Karlstad. De möjliggjorde detta projekt och handledde det på ett pedagogiskt och innovativt sätt. Tack även till avdelningen för nuklearmedicin vid Centralsjukhuset Karlstad för att de tillhandahöll lokaler, utrustning och material under projektets gång.

Mer läsning

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?