Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Vaccination mot covid-19: Påfyllnadsdos 3 månader efter dos 2
Fyra leende unga vuxna.

Vaccination mot covid-19: Påfyllnadsdos 3 månader efter dos 2

Från och med tisdag den 1 februari erbjuds alla som är 18 år eller äldre vaccination med en påfyllnadsdos tre månader efter den andra dosen vaccin mot covid-19. Bokningsbara tider publiceras löpande.

Den nya rekommendationen kom från Folkhälsomyndigheten under måndag eftermiddag. Det är med anledning av att den kraftiga smittspridningen i hela landet som intervallet mellan doserna kortas från fem till tre månader. Det för att ytterligare bromsa smittspridningen.

Redan från idag tisdag kan personer få vaccinationen enligt det nya tidsintervallet i Värmland.

– Det är just nu många som kan ta sin påfyllnadsdos. Fler än hälften av de som erbjuds en påfyllnadsdos har redan fått den och i och med detta blir många aktuella för sin påfyllnadsdos kommande veckor. Vi gör just nu allt vi kan för att erbjuda fler tider men det kommer att ta några veckor innan vi hunnit vaccinera alla, säger Madelene Johanzon, chef för område öppenvård.

Boka genom att logga in på webbplatsen 1177.se

Tid bokas i första hand genom att logga in på webbplatsen 1177.se. Plats för vaccination väljs i samband med bokningen. Bokningsbara tider fylls på allt eftersom.

– I dagsläget är vi ganska fullbokade på många platser och vi arbetar just nu för att kunna erbjuda fler bokningsbara tider allteftersom. Om du inte hittar en tid direkt så testa igen vid en senare tidpunkt. Jag vill påminna om att du kan vaccinera dig på vilken vaccinationsmottagning som helst i länet, säger Madelene Johanzon.

Påfyllnadsdosen förlänger skyddet

Alla från 18 år rekommenderas en påfyllnadsdos. Denna behövs för skydd mot allvarlig sjukdom och för att minska risken för smittspridning för alla vuxna. En tidigare genomgången covid-19-infektion är inget hinder för vaccination.

De som ännu inte vaccinerats med en första dos kan alltid komma på drop-in under vaccinationsmottagningens öppettider. Du ska ha fyllt 12 år för att få vaccinera dig.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?