Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Du som vistas i skog och mark rekommenderas vaccination mot TBE

Vaccination mot TBE rekommenderas till dig som vistas i skog och mark.

Du som vistas i skog och mark rekommenderas vaccination mot TBE

TBE-viruset som sprids med fästingar kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Du som vistas i skog och mark i Värmland rekommenderas att vaccinera dig.

Antalet fall av TBE har ökat de senaste åren. Därför uppmanar Smittskydd Värmland till vaccination mot TBE.

–Vi ser en stor ökning i Värmland under 2022. Förra årets smittades 33 personer i Värmland var av 6 personer är hemmahörande i andra regioner och det är klart fler än tidigare, säger Ingemar Hallén, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland.

– Det är viktigt att du känner till riskerna för fästingburna sjukdomar som TBE och hur du kan skydda dig mot att bli smittad. Du skyddar dig genom att vaccinera dig mot TBE och att undvika fästingbett.

Utbredningsområde av TBE i Värmland

Alla som vistas i skog och mark i Värmland rekommenderas vaccination. Hittills har det varit flest fall i kommunerna Grums, Säffle, Kil, Arvika och Kristinehamn. Det har även förekommit flera fall i Hammarö, Karlstad, Årjängs och Sunne kommun. Utbredningsområdet har under åren successivt ökat.

Vaccination på Region Värmlands vaccinationsmottagningar

Vaccination mot TBE erbjuds bland annat på regionens vaccinationsmottagningar som nu utför de vaccinationer som tidigare erbjudits på vårdcentralerna, med bland annat vaccination mot covid-19 och influensa.

– Vi erbjuder tider för vaccination mot TBE på våra vaccinationsmottagningar året runt. Du bokar enkelt en tid via webbplatsen 1177.se eller genom att ringa vår tidsbokning, säger verksamhetschef för vaccination Värmland, Birgitta Sahlström.

 

Presskontakt

  • Ingemar Hallén, biträdande smittskyddsläkare. Telefon 010–83 91 306 (tillgänglig för frågor från media torsdag klockan 13–15).
  • Birgitta Sahlström, verksamhetschef, vaccination Värmland. Telefon 010-831 66 22.

Rekommendation om TBE-vaccination

  • Alla som vistas i skog och mark i Värmland rekommenderas vaccin.
  • Riskområde anses vara södra Sverige, söder om Dalälven, samt Gävleborgs län. Vid vistelse i skog och mark i övriga Sverige, se respektive smittskydds regionala rekommendationer.
  • Resenärer som ska vistas i skog och mark i Finland (särskilt Åland), södra Norge i Baltikum eller i särskilda riskområden i Central- eller Östeuropa.

Läs mer på Smittskydd Värmland om TBE (vardgivarwebben)

Om vaccination och att boka tid för vaccination

Om TBE

TBE kan ge allvarliga akuta symtom med bland annat feber och huvudvärk, därefter blir de flesta friska. En del blir svårt sjuka och kan få långvariga eller bestående besvär som koncentrationssvårigheter och uttalad trötthet.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Efter genomgången TBE är man immun hela livet. Det finns ingen behandling mot sjukdomen, men den kan förhindras genom vaccination. Fästingar trivs bäst på fuktiga och skuggiga ställen med högt gräs, buskar, snår och i skogen. Man kan också hitta fästingar i trädgårdar. Fästingar tål inte uttorkning.

Läs mer om TBE, hur det smittar och när du bör söka vård (1177.se)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?