Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Digital hälsocoach stöttar Andrea till en sundare livsstil
Digital hälsocoach via appen vård i Värmland

Region Värmlands hälsocoacher jobbar hälsofrämjande och stärker det redan friska. Via appen Vård i Värmland kan du boka en tid.

Digital hälsocoach stöttar Andrea till en sundare livsstil

Andrea Muntean har tidigare gjort flera försök att leva mer hälsosamt utan att riktigt lyckas. Efter några månaders arbete med sin digitala hälsocoach Ulrika Persson har hon fått stöd och hjälp och också ändrat inställning.

Andrea Muntean är en av knappt 50 värmlänningar som sedan våren 2022 gör olika hälsofrämjande aktiviteter med hjälp av digitala hälsocoacher. Verksamheten har sin grund i programmet Steg för hållbar hälsa som riktar sig till alla som bor i Värmland. Satsningen är en del i regionens hälsofrämjande arbete.

– Programmet ger stöd till personer som vill öka sin livskvalitet, förbättra hälsan, minska risken för sjukdom och öka sannolikheten för fler friska år, säger Karin Jacobson, enhetschef för Vårdcentral Värmland. Många har kunskap om vad man ska eller behöver göra, men vet inte hur de ska göra det. Det är beteendeförändringen som är svår och det är det som är fokus här.

Verktyg för att ta steg framåt

47-åriga Andrea Muntean kämpar som många andra med att få ihop livspusslet. Med arbete som universitetslektor i fysik på Karlstads universitet, hus på Hammarö och familj med man och tre barn är det svårt att få tiden att räcka till. Via ett inlägg på facebook fick hon veta om regionens satsning på digitala hälsocoacher och bestämde sig för att söka.

– Jag har alltid haft väldigt höga krav på mig själv och behövde få hjälp i vad jag kunde göra för att må bättre och känna mig mindre stressad, säger Andrea.

Digital hälsocoach coachar Andrea

Andrea har fått stöd och hjälp av Ulrika, digital hälsocoach via appen Vård i Värmland.


Varje litet steg i rätt riktning räknas

Ulrika Persson är en av två hälsocoacher i programmet. Hon är utbildad KBT-terapeut med examen i beteendevetenskap, psykologi och idrottsvetenskap och poängterar att det handlar om proaktivt arbete.

– Vi jobbar hälsofrämjande och förstärker det redan friska, säger hon. Vi riktar oss till dem som vill ha hjälp med att förändra sina levnadsvanor och få bättre livskvalitet och bättre hälsa men inte riktigt vet vad de ska göra och hur de ska börja. Många sätter för höga mål och vill förändra allt på en gång, ungefär som Andrea gör. Då kan det kännas så överväldigande att ingenting blir av och det kan bli för många förbud. Det handlar om att ta små steg som känns genomförbara och att hitta det som funkar för varje person utifrån deras unika situation. Vilken liten grej kan du testa? Gör du ingenting sker ingen förändring, men varje liten sak du gör i din önskade riktning, oavsett hur liten den är, leder framåt.

Smörgåsbord att plocka från

Utbudet i programmet är som ett smörgåsbord där deltagarna till stor del kan välja innehåll utifrån sina egna behov och förutsättningar. De uppmuntras bli detektiver i sin egen hälsoresa och får stöd och verktyg att använda för att styra mot mer hälsosamma val och beteenden. Det handlar om exempelvis fokus- och tematräffar, föreläsningar och enskild coachning.

– I den enskilda coachningen har jag och Andrea jobbat mycket med hennes höga krav och med att allt inte behöver vara perfekt eller på ett speciellt sätt, säger Ulrika. Vi har också pratat mycket om att skapa tilltro till sig själv och att det är ok att inte alltid prestera på topp. Vem är det som ställer kraven, är det hon eller omgivningen?

Vad händer om jag inte gör allt perfekt?

Som uppgift har Andrea exempelvis fått fundera mycket över frågan Vad händer om?

– Vad händer om jag går två kilometer i stället för fem som jag bestämt? Vad händer om jag inte hinner med allt jag planerat under eftermiddagen? Innan kändes det som katastrof om allt inte gick enligt plan, men i coachningen har jag fått hjälp i hur jag kan göra bra, medvetna val och tänka för att må bättre. Jag jobbar också med att vara snällare mot mig själv.

Förutom enskilda coachningssamtal har Andrea varit med i ett av programmets fokus-grupper och i tematräffar om bland annat stress, motion och kost.

– Det har gett mig en känsla av gemenskap och trygghet att inse att det är många med liknande utmaningar, säger hon.

Har du förändrats av att gå programmet?

– Jag kan nu enklare sätta ord på det jag vill, känner och tänker, säger Andrea.

– Att kunna prata om och beskriva vad det är som ”skaver” och hur man kan ta sig an det, är ofta svårt men väldigt viktigt, säger Ulrika. Alla har olika hinder och jag som coach sitter inte på svaren. Det handlar om att bolla och tillsammans komma fram till lösningar som fungerar för personen i fråga. Vad är viktigt för mig och hur vill jag leva? Som coach jobbar jag mycket med frågor, kliver bort från den rådgivande rollen och lyfter fram självbestämmandet, vilket kan skapa motivation hos patienten. De gör det för sin egen skull, inte för att jag säger till dem att göra det.

Bättre för både deltagare och medarbetare

– Vi tror på en förbättring för de personer som går hela eller delar av programmet, men även för Region Värmland i stort då förändrade levnadsvanor långsiktigt leder till minskad vårdtyngd, avslutar Karin Jacobson. Goda vanor sprider sig och proaktivt, hälsofrämjande arbete går helt i linje med omställningen till nära vård, det känns helt rätt.

 

Föreläsningsserie

På onsdagar i november och december ger coacherna halvtimmeslånga lunchföreläsningar på olika teman. Passa på att få ett smakprov!

Anmäl dig till facebook-evenemanget onsdag 30 november

Läs mer om föreläsningsserien på 1177.se

Fakta om hälsocacherna

Steg för hållbar hälsa är ett program som ger digitalt stöd till personer som vill förändra ohälsosamma vanor. Programmet är en del i Region Värmlands hälsofrämjande arbete, i linje med omställningen till god och nära vård och en del i en ökad digitaliseringen via appen Vård i Värmland. Programmet erbjuder gemensamma träffar med fokus på stöd i beteendeförändring, enskild coachning och föreläsningar. Man kan gå hela programmet eller delar av det.

Om du vill gå programmet eller tipsa någon annan:

  • Ladda ner appen Vård i Värmland
  • Välj mottagningen ”Hållbar hälsa”
  • Boka videosamtal med hälsocoach

Mer information finns via 1177.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?