Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Anders Olsson representerar Region Värmland i Kanada

Anders Olsson kommer under sommaren att åka till Kanada tillsammans med en delegation från OECD.

Anders Olsson representerar Region Värmland i Kanada

Anders Olsson, strateg inom forskning och innovation, har blivit inbjuden att ingå i en OECD-delegation som ska utvärdera innovationssystemet i provinsen Newfoundland, Kanada.
– Jag ser det som ett betyg på hur OECD värderar nivån på det arbete vi gör för att utveckla vårt innovationssystem, säger han.

Anders leder arbetet kring smart specialisering hos Region Värmland vilket går ut på att utveckla områden med potential och på så vis stärka den regionala konkurrenskraften. Ett arbete där Värmland genom ett långsiktigt arbete med näringslivsklustren och Akademin för smart specialisering har kommit väldigt långt.

– OECD gjorde en liknande utvärdering i Värmland för drygt två år sedan som de nu ska göra i Kanada. De kunde då se att framgången i Värmland hänger ihop med vårt samlade regionala ledarskap och den tillit som finns mellan aktörerna i regionen pekades ut som en tydlig framgångsfaktor. Dessutom la de stor vikt vid jämställdhet, genusintegrering och normförändringar, säger Anders.

Kvinnorna lämnar provinsen

Jämställdhet är en av de största utmaningarna som Newfoundland står inför berättar Anders då kvinnorna i fertil ålder väljer att flytta därifrån.

– Varje kvinna föder i snitt 1,42 barn, men för att behålla befolkningsnivån i regionen så behöver varje kvinna föda minst två barn. Anledningarna till att kvinnorna flyttar är många, men jag hoppas kunna bidra med vårt arbete kring jämställdhetsfrågor och hur de kan jobba vidare med att förstå kvinnors behov, säger han.

Utbyter erfarenheter

På plats i Newfoundland kommer Anders som särskilt inbjuden gäst att ingå i en delegation som kommer att träffa olika aktörer i innovationssystemet, till exempel Memorial University och deras samarbetspartners.

– Utöver att jag kommer att dela med mig av mina erfarenheter så är det även viktigt att se vad vi kan lära oss från dem. Vi har liknade kulturer, drivs av liknande värderingar och det är bra om vi kan samarbeta kring framtida utmaningar, säger Anders.

OECD – Organisation for Economic Cooperation and Devolpment

OECD grundades i Paris 1961 av de 20 länder som sedan 1948 deltagit i OEEC:s arbete med att samordna USA:s Marshallplan för Europa. OECD:s uppgift är att genom eget analysarbete föreslå politiska och ekonomiska policyåtgärder till gagn för tillväxt, demokrati och marknadsekonomi.

Läs mer OECD.

Akademin för smart specialisering

Akademin är ett samarbete mellan Region Värmland och Karlstads universitet som bland annat har resulterat i digitala hälsotjänster och nya användningsområden för skogsråvara. Läs mer om arbetet här.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?