Region Värmland logga

Lådsläpp

Region Värmland har tagit fram samtalslådan Vad är en riktig man? i samarbete med Make Equal och deras konceptet #killmiddag.

Lådan släpptes 1 februari 2018 och intresset att vara med var stort. Sammanlagt träffades ungefär 300 personer runt om i hela Värmland under samma dag för att diskutera och dela med sig av sånt som killar och män inte brukar prata om med varandra.

Här är reflektioner från några som var med. Vi vill rikta ett stort tack till alla killar och män som deltog!

Bild på samtalande personer

Pontus, Olle, Anders och Patrik på Hammarö

Samtalet runt bordet drevs på riktigt bra tack vare lådan. Kändes både roligt och viktigt. Tack för hjälpen!

Bild på samtalande personer

Magnus, Erik, Joacim och Johan på Advant i Karlstad

Vi satt längre än vad vi trodde vi skulle göra. Vi hann inte igenom alla frågor och kommer köra killmiddag igen. Det var intressant och lärorikt, ett bra sätt att lära känna andra män och sin egen plats bland männen. En möjlighet att reflektera och relatera. Bra frågor eftersom det inte är så ofta vi diskuterar dessa frågor män emellan även om de diskuteras i våra förhållanden i olika utsträckning. Kontentan är att kommunikation är det viktigaste som finns oavsett situation och relation. Känslan efteråt var positiv!

Bild på samtalande personer

Peter Sundén med vänner i Hagfors

Vi hade riktigt kul! Samtliga tyckte att det var skönt att sitta och prata om det som egentligen inte är vardagsprat för oss män. Vi kommer att träffas igen!

Bild på samtalande personer

Karlstad Congress Culture Centre

Vi var fem personer som hade ett jättebra samtal under frukosten. Vår gemensamma reflektion var att det blev spännande och viktiga diskussioner som annars inte förs. Vi kände spontant att vi vill fortsätta hålla dessa samtal och bestämde att köra igen senare under våren. Vår förhoppning är att då få med ännu fler kollegor. Det var ett bra material med relevanta och intressanta frågor.

Bild på samtalande personer

Fredrik Larsson med vänner

Fantastiskt roligt och allvarsamt! Undrar om det syns på bilden att vi har gråtit? Kändes enkelt och naturligt att prata om saker som vi vanligtvis inte pratar om. Kanske ska vi göra om det 1 februari nästa år igen?

Bild på samtalande personer

Värmlandsidrotten

Alla var positiva till diskussionerna som uppstod runt frågorna. Det var lagom stora grupper med 4-5 stycken. Känslan är att vi har på börjat ett samtal som kommer fortsätta framöver.

Bild på samtalande personer

Leif Persson med vänner i Ransäter

Vi var 8 män som samlades till en middag och pratade. Vi såg alla det positiva i att träffas på detta sätt, ovanan vid att göra det och behovet av att fortsätta. Vi konstaterade att vi sällan var projektledare hemma och att vi kanske därför inte heller projektledde våra egna behov av liknande utbyten.

Bild på samtalande personer

IFK Munkfors Hockey

Vi var totalt sex killar, ålder 20-30 år, som deltog och vi hade diskussionen efter ett träningspass. Det kändes bra att lyfta frågor som man normalt kanske inte pratar om så ofta. Det kändes som att alla hade en relativt sund bild av vad man uppfattar att manlighet är och inte är. Några gånger under samtalet fick några av oss tänka efter just för att man inte hade en bestämd uppfattning om specifika frågor men just det gjorde att samtalet blev intressant och kändes nyttigt. På det hela taget en bra idé och säkerligen fick några av oss något att tänka på.

Bild på samtalande personer

Andreas, Sebastian och Sakarias, Opera Mini AB

Det var bra variation på frågorna, en del lite enklare frågor mest även en del frågor vi inte hade räknat med eller reflekterat över tidigare. Kändes lite konstigt i början men så småningom kom vi in i det ganska bra och konversationerna och funderingarna avlöste varandra. Vi tror att det skulle vara nyttigt att få med sig det här tänket och ha sådana här diskussioner redan i skolan. Det var kul och lärorikt för oss att delta i detta projekt så vi vill tacka er för ett mycket bra arbete och att vi fick vara med!

Bild på samtalande personer

Teknisk service Storfors kommun

Vi gick igenom frågorna på jobbet i samband med lite fika och vi tyckte att det var intressant att diskutera detta. Nu känner vi varandra väldigt väl och är ett sammansvetsat gäng så det var inget konstigt att prata om detta. Vi kommer att spara korten så kan vi ta fram frågorna och diskutera på rasterna framöver.

Bild på samtalande personer

Tomas, Fredrik, Jörgen och Anders i Säffle

Det var en väldigt givande kväll med väldigt inspirerande samtal om olika infallsvinklar kring manlighet. Redan under uppvärmningsfrågorna kom vi igång med diskussioner kring mansnormer, vilken betydelse miljö, umgänge och vilken stöttning man har från vuxna spelar roll för utvecklingen och formandet av oss som unga samt vilka värderingar som präglar oss i tidig ålder. Vi berörde många gånger vikten av att man vid tidig ålder i skolan och föreningslivet behöver samla pojkar för att få dem att tänka till kring vad som är ett ok beteende och uttryckssätt. Det var hög igenkänningsfaktor kring flera frågeställningar och vi kunde samtliga relatera till egna erfarenheter. Vi berörde även hur grupptryck kan påverka en person till att göra saker som man inte är bekväm med, även där hade vi egna erfarenheter att relatera till. Vi kom även in på att det vore intressant att se hur vi kan jobba vidare med dessa frågor i olika sammanhang. Det här är ju startskottet!

Bild på samtalande personer

Thoren Business School, Karlstad

Elevernas kommentarer: Bra och lärorikt! Bra att få prata om frågor om manlighet som inte bara handlar om att män är svin. Intressant, kul och spännande. Man lärde sig mycket. Bra att sitta tillsammans bara killar och prata om det här, om det hade varit tjejer med hade man kanske varit tyst. Bra samtalsområden. Kommentar från lärare: Det här blev jättebra! Fick höra mycket positivt efteråt. Jag tror också att samtalen fortsätter och det är ju ännu bättre. Tack!

Bild på samtalande personer

Stjerneskolan Torsby

Intressant att diskutera dessa frågor. Vi konstaterade att det finns inget facit, inget rätt och fel. Svaren kan nog variera beroende på åldersgrupp, vi var 50+ i majoritet. Intressant för oss att veta, Vad förväntar sig kvinnor av män? Vad är kvinnors syn på manlighet?

Bild på samtalande personer

Jättestenskolan Grums

Vi var tre vuxna och18 elever som samlades i matsalen och år frukost och diskuterade. Till en början var det lite "stelt", men vi blandade frågeställningar ur kortleken med egna funderingar och till slut var alla bra med och villiga att diskutera. Någon fråga om porr mötes mest mest lite fniss och mummel medan sådant som handlade om bilden av manlighet/mansrollen ledde till mer utvecklande resonemang. Vi var inte överens i gruppen hela tiden, men tror alla kände att det var ganska prestigelöst. Vi tror det skulle vara bra att följa upp den här träffen med en två-tre lite kortare träffar under vårterminen för att bygga vidare på detta. Vi har ju redan skapat lite "nätverk" och relationer, något som jag tror vi får igen vid nästa träff. Då kunde man gå in lite djupare i diskussionerna.

Bild på samtalande personer

Rockbandet Sound of Status, Karlstad

SoS samlades över en middag och samtalade om manlighet. Det finns många fördomar om hur en man ska vara och det behöver vi prata om! Vi upptäckte att vi berör ämnet ofta när vi är i replokalen eller när vi är ute på spelningar. Vi uppmanar därför flera rockband att ta del av budskapet!

Läs mer och beställ samtalslådan

enriktigman.se

Sidan uppdaterad