Till startsidan

Genius 2016

I maj 2016 bjöd för femte året i rad Länsstyrelsen Värmland och Region Värmland på konferensen gen(i)us, nu större än någonsin med ett brett program. Över 250 personer var på plats och blev inspirerade.

Bild från scenen

– Framgångsfaktorer är att fatta ett tydligt beslut där ledningen visar vägen, alla medarbetare förväntas vara med och uppnå dom jämställdhetspolitiska målen. Få med cheferna och arbeta systematiskt. Jämställdheten lönar sig, nöjda medarbetare leder till nöjda kunder och bättre lönsamhet, säger Marina Åman 2e vice ordförande för Unionen.

Föredrag

Här nedanför finns korta sammanfattningar av dagens föreläsningar.

Behöver spegla samhället

Charlotta Bard Resare från Cola-Cola konstaterar att jämställdhetsarbetet är en faktor för att bli en attraktiv arbetsgivare och behålla kvinnliga medarbetare. De har startat flera nätverk för kvinnliga kollegor och vill bryta normerna i bland annat sin rekrytering. Det är viktigt att spegla sin kundgrupp och det samhälle vi lever i. Det gäller att ha ett symboliskt ledarskap och vara en förebild i livspusslet.

Vahid Zohali från Tieto pratar också om vikten av att spegla olika kundgrupper bland sina anställda. Han betonar sitt ansvar som chef och ledare att rekrytera brett och förnya sig varje dag. De vill arbeta bort det grabbiga märket på teknologi och har bland annat mentorskap för att få alla sina chefer att utveckla jämställdhetsarbetet. Det ska vara action och inte bara prat för att skapa konkurrenskraft genom ökad jämställdhet.

Långsamma förbättringar

Staffan Landin hjälpte deltagarna att förstå att världen går åt rätt håll. Statistiken är ingenting som går att diskutera men många av de bilder som förmedlas visar bara en liten del av verkligheten. De långsamma förbättringarna är inte lika spännande att rapportera om. Debatten hjälper oss inte alltid att förstå utvecklingen.

–Världen är fortfarande otroligt orättvis och ojämlik men ändå bättre än någonsin. Två perspektiv som är svåra att förstå sig på, konstaterar Staffan Landin som lockar till många skratt när han presenterar statistiska slutsatser på nya sätt.

FATTA MAN!

Samtycke är allt. Kommer deltagarna ihåg någonting från Svante Tidholms föreläsning så är det just vikten av samtycke. Projektet FATTA MAN arbetar för att pojkar och män ska ta ansvar och vara del av den positiva förändringen för samtycke i praktik och lagstiftning och en manlighet utan sexualiserat våld.

– Flytta fokus från offer till förövare. 98 % av alla som anmäls för sexualbrott är män. Det går inte att säga att det här är ett problem för män och kvinnor, det är ett pågående massmord som vi män står för. Ingen föds till våldtäktsman, allt är möjligt. Män har allt att vinna, sammanfattar Svante Tidholm efter en intressant men skrämmande föreläsning med bland annat kuklås och visselpipor för våldtäktsmän.

Utanförskap

Nour El-Refai berättade om hur hon var konstig redan som liten. Hon pratade inte bara om misslyckade skämt utan även om utanförskap och modighet. Lögner om ballerinadräkter, att kissa på sig, börja från noll, förakt, penisar, makt och mycket mer.

– Jag berättar det här för att ni som vuxna ska tänka på hur ni är mot barnen. Lägger man inte pengarna på barnen tidigt så kommer de kosta mycket mycket mer sedan som vuxna i utanförskap med brottslighet, missbruk och annan skit. Jag jobbar i en mansdominerad bransch och tar så jävla lite plats, kvinnor behöver inte ta mer plats utan männen behöver ta jävligt mycket mindre plats, säger Nour El-Refai.

Kort och gott: bli bättre

Nour El-Refai sammanfattade dagen på ett bra sätt: det handlar om att bli bättre! Om du som man känner dig provocerad och anklagad så är det en produktiv känsla. Och du som kvinna, sluta ta ansvar för och utbilda männen. Gen(i)us 5.0 kastade deltagarna mellan hopp och förtvivlan – i Värmland, Sverige och världen. Det blir bättre men det går för långsamt!

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?