Vanliga frågor och svar

Här ser du svar på några vanliga frågor om tandvård och munhälsa.

När kallas mitt barn till sitt första tandvårdsbesök?
Vi kallar ditt barn, till den närmsta folktandvårdskliniken där du bor, för det första tandvårdsbesöket när barnet är ungefär ett år. Naturligtvis kan ni välja att besöka en annan tandvårdsklinik - meddela oss gärna det i så fall.

Hur länge är tandvård gratis?
Gratis är till att börja med inte helt rätt. Däremot är tandvård till och med att du är 23 år någonting som finansieras genom det du och andra betalar i skatt. Sedan måste du betala i samband med ditt besök eller regelbundet månadsvis med ett frisktandvårdsavtal (som kostar från 50 kronor per månad med autogiro). Det är lätt att säga att tandvård är dyrt. Och en del behandlingar kan vara kostsamma, det håller vi med om. Däremot är det långtifrån säkert att du skulle betala mindre om tandvård var en del av det du betalar i skatt.

Hur kan jag skaffa frisktandvård?
Frisktandvård kan du skaffa från det år du fyller 24. Och du som är 21 år och går hos hos kan lugnt vänta på det erbjudande du kommer att få hos oss i november. Men givetvis kan du skaffa Frisktandvård även om du äldre än så. Du som redan går hos oss kan fråga i samband med nästa besök. Annars kontaktar du den klinik du vill gå hos och bokar en undersökning. Avtalet kan du sedan skaffa efter att undersökningen och eventuella behandlingar är klara.

Hur länge ska jag borsta tänderna?
En ungefärlig grundregel som kan vara enkel att komma ihåg är 2*2*2. Det innebär att du borstar tänderna två gånger om dagen med cirka två centimeters fluortandkräm i två minuter. Små barn behöver inte ha riktigt lika mycket tandkräm, ungefär lika mycket som en lillfingernagel räcker.

Jag har ingen tandläkare att gå till, hur gör jag?
Du ringer till den klinik som du vill gå till. De flesta av våra kliniker kan ta emot dig inom 1-3 månader, vilket också är vår målsättning. Vi har allmäntandvårdskliniker i alla kommuner i Värmland, se här vilken passar dig bäst.

Hur gör jag för att lämna återbud till en tid?
Du kan välja att meddela oss ditt återbud på din kliniks kontaktsida. Du kan också ringa din klinik för att meddela ditt återbud. På de flesta av våra kliniker är telefontiden densamma som öppettiden. Vil du lämna återbud till en tid som du har samma dag är det dock viktigt att du hör av dig så snart som möjligt på morgonen. Det finns särskilda tider för om/avbokning av tid senare samma dag. Vilken tid som gäller ser du på just din kliniks kontaktsida. Och vi vill gärna att du hör av dig, då hinner vi få in en annan person på din tid. Annars måste vi tyvär be dig betala 350 kronor (om du är vuxen) och 100 kronor (om du är barn eller ungdom). Det vill vi gärna slippa.

En eltandborste, hur använder jag den?
För att få en bra effekt av eltandborsten ska den vinklas så att den gör rent både tanden och lite ner på tandköttskanten. Stråna behöver komma ner lite vid tandköttskanten, precis som du vinklar en manuell borste. Skillnaden är att du låter borsten jobba själv utan att du gnuggar fram och tillbaka som du gör med en vanlig borste.

Låt borsten jobba tand för tand, du ”rundar hörnet” på varje tand så borsten även kommer in en liten bit mellan tänderna. Om du borstar i lugn takt tand för tand tar borstningen ungefär två minuter. Du borstar underkäke och överkäke - en i taget - och på tre sidor: insida, utsida och ovan på tuggsidan på tänderna.

Kan man få lustgas om man är rädd för att dra ut en tand?
Att tycka det är obehagligt att besöka tandvården är inte ovanligt. Vi har full respekt för det och vill göra vårt allra bästa för att du inte ska vara rädd. Därför erbjuder vi – om det behövs – behandling med lustgas. Dock inte på alla kliniker, då det kräver en särskild kunskap, men Folktandvården Skoghall, Norrstrand och Hagfors har personal som behärskar detta.

Om du besöker en annan klinik är det inga problem. Berätta hur du känner – och att du är rädd – för det finns duktig och erfaren personal på alla våra kliniker som är vana att träffa och behandla patienter som är tandvårdsrädda. För det är verkligen inget att skämmas för. Vid behov kan de då också skicka en remiss till en annan klinik: Skoghall, Norrstrand och Hagfors som arbetar med lustgas. 

Jag fick helt plötsligt tandvärk, som gör väldigt ont, vad ska jag göra?
Brukar du vanligtvis besöka någon av våra kliniker? I så fall tycker jag att du ringer dit så snart du får möjlighet. Akut tandvård, som svår tandvärk, hjälper vi dig med omgående. Har du ingen klinik hos oss?
Då finns såklart också hjälp att få. Ring då 1177 som hjälper dig att hitta den klinik i Värmland och där du bor som just nu har jourtid.

Men som sagt – börja med att ringa din klinik och beskriv hur du känner!

Hur får jag mitt barn att tycka tandborstning är roligt?
Ja, det är inte alltid lätt att få barn att tycka tandborstning är roligt. Men det bästa är att försöka göra tandborstningen till en trevlig stund, gärna sjunga lite, eller använda någon ramsa.

Några tips att ta till:

• Känn med tungan. ”Åh vad rent och fint det känns efter tandborstningen”! Låt ditt barn känna efter med tungan.

• Låt barnet börja med att borsta dina tänder. Titta i spegeln tillsammans och visa hur rent och fint det blir. Prata om varför det är så viktigt att borsta tänderna.

• Bus och tok. Det är kul när vuxna gör fel. Då får ju barnet visa vad de kan. Sätt tandkrämen på skaftet av tandborsten eller på nästippen, eller borsta dina stängda läppar lite lätt.

• Gå på skattjakt. Leta efter roliga saker i munnen.

• Ge tänderna namn och hälsa på hos alla.

Varför används fluor i tandkräm?
Tandborstning med fluortandkräm två gånger per dag är effektivt för att förebygga karies (hål i tänderna). Sedan mitten av 1900-talet har tandhälsan förbättrats radikalt i Sverige och den enskilt viktigaste faktorn är införandet av fluortandkräm. Det finns inget alternativ som är lika bra och som skyddar mot karies i vår moderna kosthållning med stor tillgång till socker och snabba kolhydrater. 

Jag är gravid och behöver göra en rotfyllning, kan det skada barnet?
En rotfyllning påverkar inte barnet på något vis. Däremot får du gärna tala om att du är gravid i samband med undersökningen, då får du ett extra skyddsförkläde i samband med röntgentagning.

Hur vet jag om vatten ur vår egen brunn är okej att dricka?
I enskilda brunnar, som inte är kommunala dricksvatten, kan den naturliga fluorhalten variera mycket. Och har vattnet i din egen brunn en fluorhalt över 1,2 mg/l (1,2 ppm) bör inte barn under sex månader dricka av det. Det kan då nämligen bildas emaljfluoros (små vita prickar) på barnets tänder.

Har vattnet en fluorhalt över 6 mg/l (6 ppm) räknas det som otjänligt även för vuxna. Brunnar som hör till sommarstugor och liknande bör analyseras om vistelsen är längre än tre veckor. Provflaskor för fluoranalys kan du få vid länets mödra- och barnavårdscentraler, samt vid folktandvårdens tandvårdskliniker.

Analyserna utförs kostnadsfritt av Folktandvårdens Hälsoodontologiska utvecklingsenhet som också kan lämna upplysningar om provtagning.Tillbaka till Råd om munhälsa