Tandreglering

Tänder som sitter tätt eller snett och käkar som inte möts i rätt läge kan behövas rättas till. Det görs genom så kallad tandreglering. Behandlingen innebär att du får en tandställning. Nuförtiden är dessa både snyggare och smidigare.

Mest vanligt bland unga

Vanligtvis får man sina tänder reglerade som barn eller i tonåren, men tänder kan flyttas under hela livet. Och en del tandställningsfel kan också uppstå när man är äldre. Därför är det inte helt ovanligt att även vuxna får tandställning.

Hur går det till?

Det är oftast i samband med vanliga besök på din klinik som bettfel upptäcks. Din ordinarie tandläkare skriver då en remiss till någon av våra tandregleringskliniker. Där görs en röntgenundersökning och det tas foto och modeller av dina käkar och du får se olika typer av tandställningar. Att sätta fast en tandställning gör inte ont. Beroende på vilken typ av tandställning som används kan det ta mellan en halvtimme till en timme.

När tandställningen är på plats

Gör det ont?

Efter insättning blir tänderna ömma i 3-4 dagar men smärtan minskar efterhand. Ibörjan kan tandställningen kännas stor och klumpig, men det är bara innan man har vant sig.

Kan jag äta som vanligt?

Tandställningen tål det mesta som du äter och du behöver inte bita på något speciellt sätt. Segt godis och tuggummi bör du dock avstå ifrån. Bit även försiktigt i äpplen, råa morötter och liknande.

Hur länge behöver jag ha tandställningen?

Oftast behöver tandställningen sitta i ett par år, även om det tiden varierar. Efter detta behöver du eftertandställning för att ”hålla kvar tänderna” i de nya lägena tills de växer fast.

Hur ofta är jag hos tandläkaren?

Under tiden du har tandställning besöker du oss mer ofta. Normalt är det 6-8 veckor mellan återbesöken.