Linda – ledare och lagspelare

Det bästa klinikchefen Linda Back vet är när en medarbetare kommer till henne och säger att det inte blev som hen tänkt sig.
– Alla gör vi fel hela tiden, stora eller små, och det blir alltid lättare om vi kan prata om dem på ett tillitsfullt sätt, konstaterar hon.

Linda står vid datorn

Linda Back, med rötter i fotbollen, är en utpräglad lagspelare – och tränare. De senaste fem åren har hon varit klinikchef på Folktandvården Norrstrand i Karlstad.

– Jag hade gjort tio år som allmäntandläkare och var sugen på något nytt, trots att jag verkligen älskar att vara allmäntandläkare.

– När det öppnade sig en möjlighet för mig att pröva rollen som chef upptäckte jag att det var precis den väg jag ville gå.

Hittar det som lyfter individen och gruppen

Som fotbollsspelare och senare tränare har Linda alltid varit intresserad av att studera hur människor fungerar i grupp.
– Det är så spännande att hitta den där grejen hos en människa som gör att hon blir ännu bättre både för sig själv och gruppen.

Nyfikenheten har även riktat sig mot ledarrollen.
– Jag har hunnit ha några chefer under mina sju år i Finland och åtta i Sverige och jag har nog alltid gjort iakttagelser av just chefskapet. Tänkt att något kunde ha gjorts bättre. Eller sämre, absolut! Jag har noterat utfallet av både bra och dåliga ledarinsatser.

Hög ambition bland medarbetarna

Om fotbollstränarens naturliga mål är att föra spelarna till en topprestation i rätt ögonblick, så beskriver Linda sitt arbete på Norrstrandskliniken lite annorlunda.

– Just nu är många av medarbetarna här unga kvinnor, så ambitionen saknas inte, tvärtom. Här får jag istället dämpa medarbetarnas strävan efter perfektion och få dem att förstå att det inte kan bli så där hundratio procent perfekt varje gång. Vi jobbar mycket med begreppet "bra nog". Det tror jag är viktigt för att man ska må bra på jobbet.

Linda återkommer till värdet av att göra fel.
– Det betyder absolut inte att jag uppmuntrar till slarv, tvärtom är högsta möjliga kvalitet med befintliga förutsättningar det vi strävar efter, men vi måste förstå att det är mänskligt att göra misstag, vi gör dem alla, hela tiden. Ibland är de betydelselösa och andra gånger får de större effekt, men om vi klarar att se våra misstag lär vi oss av dem. Och vi lär oss att orka vara felbara och att låta andra vara det. Man kan alltid göra om och göra rätt, brukar jag tänka.

Text och bild: Margareta Jonilsson

Sidan uppdaterad