Barnkalas i Säffle

Ballonger, tävling och kalasklädd personal. Det var vad som väntade barnen i åldrarna 5-7 år när de i onsdags kom in till sin undersökning hos Hermeskliniken i Säffle.


Tandsköterskan Linda och tandläkaren Emelie gick noga igenom Emilias tänder, för att se om alla var där. 

Folktandvården Hermes förvandlades till en färggrann klinik med tävling och skoj. I väntrummen kunde barnen både dansa till musik och pröva sina tandvårdskunskaper i en frågesport innan tandsköterskan glatt vinkade in dem till behandlingsrummet. Den sista frågan, som handlade om hur många mjölktänder vi får, blev lurig för patienten Emilia.

– Mamma räknade mina tänder igår, då sa hon att jag hade 24 tänder, men nu får hon det bara till 22.

Inne i behandlingsrummet dubbelkollade tandsköterskan Linda Karlsson och tandläkaren Emelie Åström antalet tänder och rätade ut frågetecknet. Emilia hade med sig 22 tänder.

 Få avbokningar och en boost för personalen
– Alla mina patienter kom i dag, annars brukar det vara en del som inte dyker upp eller som avbokar, men i dag kom alla, säger tandsköterskan Sofia Gustafsson som samordnat dagen.

Mellan klockan 7.30 och 14.30 kom ett fyrtiotal barn i åldrarna 5-7 och i förväg hade alla dem fått varsitt inbjudningskort till kalaset. Efter avslutat besök fick alla barn dessutom en liten goodiebag med reflex, tandkräm och en pysselbok.

– Vi har haft väldigt kul i arbetsgruppen både innan och under dagen. Det var Emelie som kom med förslaget i våras och sen har vi alla spånat vidare. Ett roligt koncept som vi hoppas kunna genomföra i samma åldrar, flera gånger framöver.