Vi äter och dricker mer som är surt idag jämfört med för några decennier sedan. Det gäller inte minst juice, läskedrycker och godis. I tandvården ser vi nu resultaten i form av frätskador, så kallade erosioner, på tänderna.
En tanderosion, eller frätskada, uppstår då emaljen löses upp av något surt ämne. Till sura produkter räknas till exempel juice, läsk, sport- och energidrycker samt apelsiner, äpplen och surt godis. Frukt är givetvis mer nyttigt för kroppen än surt godis och kan med fördel ätas i samband med måltid. När det gäller frätskador är sockret av underordnad betydelse. Det spelar alltså ingen roll om drycken innehåller socker eller konstgjort sötningsmedel.
Det självklara men samtidigt svåra att göra är att minska intaget av sura produkter. Både vatten och mjölk minskar surhetsgraden i munnen och är bra alternativ till vardags.
Efter att ha ätit någonting surt är det bra att vänta med tandborstningen till 30-60 minuter efteråt. Då hinner tänderna ”vila” och syrornas påverkan klinga av.
För att slita så lite som möjligt på tänderna är det bra att använda en mjuk tandborste med fluortandkräm.
Sur dryck och mat kan ibland vara svår att utesluta. Frukt är nyttigt och kalciumprodukter som mjölk, filmjölk, yoghurt och ost hjälper till att neutralisera syrorna. Därför är det bra att äta frukt med filmjölk och att avsluta måltider med en skiva ost eller ett glas mjölk.
Sur dryck är inte bra att smådricka under flera timmar. Därför: när du dricker någonting surt, drick gärna upp det med en gång istället för att "småsmutta".