Flykting
Utlänning som har sökt asyl och fått tillstånd att som flykting bosätta sig i Sverige, se Genève-konventionen.
Nyanländ
En nyanländ person är någon som är mottagen i en kommun och som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning på grund av flyktingskäl eller andra skyddsskäl till exempel kvotflykting, massflykting och tribunalvittne, men även av synnerligen ömmande omständigheter. Även anhöriga till dessa personer anses vara nyanlända. En person är nyanländ under tiden som han eller hon omfattas av lagen om etableringsinsatser, det vill säga två till tre år.
Asylsökande
En asylsökande är en person som tagit sig till Sverige och sökt skydd. Han eller hon har inte fått ett slutligt svar på sin ansökan om asyl. Under tiden en ansökan prövas är den asylsökande inskriven i Migrationsverkets mottagningssystem och omfattas av LMA (Lagen om Mottagande av Asylsökande). Personen får ett LMA-kort av Migrationsverket som bevis på att han eller hon har rätt att vara i Sverige under tiden ansökan handläggs.
Folkbokförd
Person som fått uppehållstillstånd och ansökt om att bli folkbokförd hos Skatteverket. Först då tilldelas man de fyra sista siffrorna och får ett fullständigt svenskt personnummer. Det krävs ett uppehållstillstånd om minst 12 månader för att skatteverket ska folkbokföra en person. Det är den enskildes ansvar att folkbokföra sig och anmäla flytt. Som folkbokförd omfattas man av många rättigheter och skyldigheter (Socialtjänsten, Försäkringskassan, Transportstyrelsen, CSN m.fl.) Man kan vara folkbokförd utan att vara kommunplacerad.
Kommunplacerad
En person som tagits emot i en kommun och fått ett boende inom kommunen.Till den här gruppen hör NYANLÄNDA.
Anhöriginvandring
Familjeband (som en sökande hänvisar till när han eller hon söker uppehållstillstånd). Som familjeanknytning räknas fru, make, registrerad partner eller sambo, en person som den sökande planerar att gifta sig eller bli sambo med, föräldrar, barn. Kan vara anhörig till vem som helst som bor i Sverige, inte nödvändigtvis med asylbakgrund, t.ex. kärleksinvandring. De anhöriga ska ha ansökt om uppehållstillstånd inom sex år från det att den person de har anknytning till först togs emot i en kommun. Syskon som fyllt 18 räknas inte som familjeanknytning.
Kvotflykting
Utländsk medborgare som före resan till Sverige fått uppehållstillstånd inom den flyktingkvot som regeringen fastställt. Resan hit organiseras och betalas av Migrationsverket. Kvotflyktingar utses av FN genom flyktingorganetUNHCR.
Medborgarskap
Som invandrad till Sverige ska man ha haft PUT i 2, 5 eller 7 år (beroende på typ av uppehållstillstånd) för att kunna ansöka om medborgarskap. Berättigar till att rösta i riksdagsvalet.
Person som vistas utan nödvändiga tillstånd
Tidigare kallat ”papperslös”. Personen har inget aktuellt uppehållstillstånd. Betalar samma avgifter som asylsökande.
PUT
Permanent uppehållstillstånd. En utländsk medborgare som har beviljats ett permanent uppehållstill-stånd har tillstånd att bo och arbeta i Sverige under obegränsad tid. Tillståndet gäller så länge utlänningen är bosatt i Sverige. Så snart en person beviljats uppehållstillstånd är det möjligt för deras anhöriga att ansöka om familjeåterförening. Det är föräldrar och barn under 18 år som i första hand får uppehållstillstånd. Betalar som övriga värmlänningar.
TUT
Tillfälligt uppehållstillstånd. Tidsbegränsat. Vanligast är att de som söker uppehållstillstånd i Sverige nu får TUT i 13 månader. Även kortare uppehållstillstånd än 12 månader förekommer och då folkbokför inte Skatteverket personen. Patienten betalar som övriga värmlänningar.
Gymnasielagen
Ungdomar som fått avslag på sin asylansökan och istället sökt och fått uppehållstillstånd för gymnasiestudier omfattas inte längre av lagen om mottagande av asylsökande. Ungdomen får ett TUT. Du kan läsa mer hos Migrationsverket.
För frågor kontakta:
Micaela Fristedt 010-831 42 46 micaela.fristedt@regionvarmland.se
Gunilla Eriksson 010-831 40 36 gunilla.eriksson2@regionvarmland.se
Jessica Ericson 010-831 40 76 jessica.ericson@regionvarmland.se