Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Ta vara på möjligheterna i naturen – luften är fri

Ta vara på möjligheterna i naturen – luften är fri

Allemansrätten ger oss stora möjligheter att uppleva den svenska naturen. De allra flesta i Sverige har också nära till något natur- eller parkområde. Höstens kampanj Luften är fri börjar nästa vecka och handlar om vad friluftsliv kan betyda för alla i Värmland.

För andra året i rad ansvarar Region Värmland för en höstkampanj för bättre hälsa, styrka och balans. I år har planeringsgruppen valt att haka på det nationella projektet Luften är fri, som leds av Svenskt Friluftsliv och regionalt samordnas av länsstyrelserna.

– Friluftsliv har stor inverkan på folkhälsan och kan förebygga både stillasittande och isolering. Det är viktigt att alla hittar sitt sätt att må bra, och att vara ute i naturen är bra för både kropp och själ. Därför valde vi Luften är fri som tema för årets kampanj, säger Annika Ode som är folkhälsostrateg i Region Värmland.

Samverkan

Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, länets kommuner och flera andra organisationer samverkar under kampanjen. Under fyra veckors tid kommer flera organisationer att på olika sätt uppmärksamma naturens betydelse och ge tips på vad man kan göra utomhus. Under vissa veckor kommer det att finnas reklamtavlor på flera orter i länet, filmer visas på bussarna och Region Värmland satsar på information i sociala medier.

– Det nationella projektet pågår under hela 2021 och syftar till att öka medvetenheten om allemansrätten, öka kunskapen om vad man kan göra i naturen och få fler människor att prova friluftsliv. Kultur, familjetradition och ekonomi ska inte hindra människor att komma ut i naturen och det vill både det nationella projektet och den värmländska kampanjen visa.

Den värmländska kampanjen Luften är fri pågår 13 september till 10 oktober och övergår under sista veckan i den nationella kampanjen Balansera mera som sedan många år genomförs under vecka 40. Mer information om den värmländska kampanjen Luften är fri finns på regionvarmland.se/luftenarfri.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?