Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Ett fall av apkoppor rapporterat i Sverige

Ett fall av apkoppor rapporterat i Sverige

En person i region Stockholm har bekräftats smittad med apkoppor. Sjukdomen är mycket ovanlig, men under våren har ett tiotal fall rapporterats in från Europa. Under våren har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i Europa. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC verkar överföring av virus ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män när det gäller fall i Storbritannien. Smittan bedöms inte som högsmittsam, utan nära kontakt krävs för att den ska överföras. Sexuella kontakter utgör en risk. Från och med måndag 23 maj 2022 klassas apkoppor som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen.

För mer information, läs här Ett fall av apkoppor rapporterat i Sverige — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Mer information om Apkoppor (monkeypox)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?