Alla får hitta sitt sätt

Lena Käld Palmer har alltid varit fysiskt aktiv – både innan och efter att hon blev skadad och började använda rullstol 1989. Och hon har rullat mycket i backar.

Lena Käld Palmer i rullstol

– Tyvärr har jag fått artros och får ont i händerna om jag rullar långt. Så jag armcyklar mycket nu, det är skonsammare för kroppen.

Kryper runt och plockar bär

Hon utnyttjar också alla möjligheter till vardagsmotion. Att dammsuga kan vara en utmaning för henne men den utmaningen antar hon. Och hon gillar att vara ute i naturen.

– Jag tar fyrhjulingen ut i skogen och kryper omkring och plockar svamp och bär. Stapla ved är också bra motion. Vardagsmotionen är den viktigaste träningen men det kan också vara bra att tänka igenom hur man rör sig så att alla muskler får träning, så jag gymmar också.

– Vi som inte har hela kroppen att jobba med får se till att hitta det vi kan göra. Det är viktigt att hålla kroppen igång för att kunna bli gammal. Alla får hitta sitt sätt efter sina förutsättningar.

Testat mycket

Lena är med i Kils parasportförening och ordförande för Värmlands parasportförbund. Genom åren har hon testat många olika motionssätt, till exempel rullstolsdans, basket och sitski. Hon menar att det är bra att testa och allt behöver inte vara för resten av livet.

Genom idrotten får många också socialt umgänge, även om det mesta inom parasport just nu sker digitalt.

– Det är viktigt att inte känna sig ensam när man har en funktionsnedsättning. Men om man känner sig down finns det inget bättre än att vara fysiskt aktivt, gärna ute.

Lena puffar också för att kost och motion hänger ihop. Det är viktigt att äta rätt för att orka träna och bygga muskler.

Puscha för folkhälsan

Och att kampanjen 100 trapppsteg och Balansera mera görs gemensamt mellan Region Värmland, länets kommuner och flera föreningar – det ser hon som mycket positivt.

– Det är bra när många puschar på för folkhälsan. Ju fler som syns och hörs, desto större chans att vi når ut till dem som vi behöver nå ut till.

regionvarmland.se/kampanjhost2020 kan du läsa mer om 100 trappsteg och Balansera mera.