Till startsidan

Backa barnet är en arbetsmodell som sätter barnets bästa i fokus oavsett verksamhet och beslut. I Säffle arbetar polisen, hälso- och sjukvården och Säffle kommun tillsammans för att ge varje barn bästa möjliga start i livet, men också stöd och vägledning när det behövs. Bild: Säffle kommun.

Arbetsmodellen Backa barnet i Säffle

Hösten 2024 tog Region Värmland, Säffle kommun och polisen ett viktigt gemensamt steg för att säkerställa barns rättigheter, tidigt uppmärksamma barns behov och ge samordnat stöd. Tillsammans undertecknades en överenskommelse om att arbeta efter metoden Backa barnet. Nu är utbildningarna i full gång.

Kärnan i modellen Backa barnet är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från barnets behov och förutsättningar. Det innebär att se, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för barnet i fråga. Genom ett nära samarbete mellan kommun, region och polis är målet att ingripa så tidigt som möjligt vid tecken på att ett barns behov inte tillgodoses.

Under hösten 2024 genomfördes utbildningar av Backa barnets egna lokala utbildare, med representanter från kommun, region och polis.

– Genom Backa barnet får alla parter – kommun, polis och region – ett gemensamt verktyg för att tidigt upptäcka och kunna agera, säger Malin Sjöman, folkhälsosamordnare och processledare Backa barnet, Säffle kommun.

Stora utbildningsinsatser i metoden

Nu fortsätter utbildningsinsatser för förskola, skola, Ungdomens hus, polis, socialtjänst, psykiatrin på primärvårdsnivå, barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler. Omkring 250 medarbetare har i dagsläget fått kännedom om metoden och dess verktyg. I juni 2025 börjar samtliga medarbetare inom grundskolan utbildas.

Mer om Backa barnet

  • Samlad information om Backa barnet (saffle.se)
  • Region Värmland och Säffle kommun i samarbete för att Backa barnet (nyhet 240924 (regnvarmland.se)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?