Samverkan mellan Värmlands 16 kommuner och Region Värmland är en nödvändig framgångsfaktor i omställningarbetet. Arbetet leds av en samordningsgrupp.
Under 2020-2022 fanns en politiska referensgrupp med två representanter från varje kommun, samt presidiet i hälso- och sjukvårdsledningen i Region Värmland. Referensgruppens uppdrag var att förankra och förstärka omställningsarbetet till nära vård, stödja processen som leder fram till en målbild samt att delge och sprida kunskap om omställningen.
Samordningsgruppen består av representanter från länets kommuner och regionen. Under 2021 var samordningsgruppens uppdrag att driva processen att ta fram en gemensam målbild för omställningen till nära vård i länet. Gruppen fick år 2022 fortsatt uppdrag att ta fram en gemensam färdplan för att konkretisera arbetet som ska genomföras runt om i länet. År 2023 är uppdraget att inspirera och stötta verksamheter att accelerera arbetet mot Värmlands målbild med hjälp av ett processtöd.
Processtödet är en grupp som stöttar både processen omställningen till nära vård samt samordningsgruppen i arbetet med målbild och färdplan.
Direktörsberedningen är övergripande systemledning för omställningen i Värmland och består av länets kommundirektörer, regiondirektören, och andra direktörer i region Värmland. Omställningen innefattar hälso- och sjukvård, socialtjänst, skola, kultur, fritid och civilsamhället.