Nyheter Smittskydd

Viktig information från Smittskydd Värmland som bland annat berör sportlovet

Antalet bekräftade fall av covid-19 har de senaste veckorna ökat gradvis i Värmland. Det är i detta läge av yttersta vikt att alla fortsätter följa nationella föreskrifter och allmänna rekommendationer.

Välkommen att ansöka till Hygienpriset 2021

Nu är det dags att ansöka till hygienpriset 2021 för verksamheter inom hälso- och sjukvård och tandvård i Region Värmland samt verksamheter anslutna via vårdval.

Rekommendationer till personer som reser in i Sverige från utlandet

Regeringen har beslutat att personer som är utländska medborgare och vill resa in i Sverige måste ha testat negativt för covid-19.

Smittskydd Värmlands rekommendationer till skolor

Vaccination mot säsongsinfluensa i vårdcentralernas regi avslutas

Tisdag den 1 december var sista dagen för vaccinering på länets vaccinationsmottagningar i vårdcentralernas regi. Värmland är nu inne på den sista leveransen av vaccin mot säsongsinfluensa till Region Värmland. Över 60 000 har vaccinerat sig, vilket är klart fler än förra säsongen.

Tillgången på Des +45 är fortfarande begränsad

Des +45 är det ytdesinfektionsmedel som är godkänt för medicintekniska apparater. Använd i nuläget enbart Des +45 till medicinteknisk apparatur på grund av begränsad tillgång.

Coronavirus – covid-19

Sedan början av 2020 pågår ett utbrott av ett nytt coronavirus, SARS-CoV-2, som orsakar sjukdomen covid-19.

Internationella antibiotikaveckan - Skydda antibiotikan!

Bakterier som är resistenta mot antibiotika är ett allvarligt och växande hot mot både människors och djurs hälsa. Frågan uppmärksammas nu både i Sverige och i andra länder under den internationella antibiotikaveckan.

Ökning av harpest

Antalet rapporterade fall av harpest (tularemi) hos människa har ökat under slutet på juli och början på augusti. Insektsstick är en vanlig smittväg. Heltäckande klädsel och myggmedel skyddar.

Årets första TBE-fall konstaterade

Årets säsong av den fästingburna sjukdomen TBE är igång och två fall har nu rapporterats in i Värmland. Sjukdomen orsakas av ett virus som kan drabba hjärnan och hjärnhinnorna och vaccination rekommenderas till de som bor eller vistas i riskområden.

Viktigt att tvätta händerna vid kosläpp

I stora delar av landet är det dags att släppa ut korna på bete. God handhygien skyddar den som klappar kor och kalvar mot smittsamma sjukdomar.

Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård

Nu lanseras en uppdatering av ”Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård”, även kallad regnbågsbroschyren. Broschyren har tagits fram av Folkhälsomyndigheten, Nationell arbetsgrupp Strama och Läkemedelsverket.

Mässling i franska Alperna

Nyligen har flera fall av mässling rapporterats i franska Alperna, det har även varit fall av mässling bland turister från Norden.

Svåra streptokockinfektioner ökar

Betahemolyserande streptokocker grupp A (GAS) är den vanligaste bakteriella orsaken till halsfluss (tonsillit), men infektionen kan orsaka ett flertal andra sjukdomstillstånd av varierande svårighetsgrad från självläkande till livshotande infektioner.

Tillbaka till Smittskydd Värmland