Apkoppor (monkeypox)
Apkoppor är en allmänfarlig, anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.
Information om sjukdomen
Sjukdomen är en sällsynt zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Den förekommer vanligtvis i Central- och västafrika, där infektionen finns hos vilda apor, men det är sannolikt olika gnagare som är reservoar för viruset. Fall av apkoppor som diagnostiseras utanför Afrika är ovanligt, men förekommer.
Under 2022 har flera länder i Europa och Nordamerika rapporterat fall bland i första hand MSM (män som har sex med män) och smittan bedöms i dessa fall vara sexuellt överförd.
Smittvägar
Kunskapen om hur sjukdomen sprids är ofullständig. Kontakt med infekterade djur är den vanligaste smittvägen men det finns också fall där sjukdomen spridits mellan människor. I första hand är det en dropp- och kontaktsmitta. Smittan kan också vara sexuellt överförd.
Symtom
Sjukdomsbilden vid infektion med apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Blåsorna kan spridas till bålen, armar, ben, händer, fötter och ansikte. Symtom kan även innefatta feber och svullna lymfkörtlar. Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorganen, munnen och runt analöppningen uppstå.
De nu aktuella fallen med smittspridning i Europa och Nordamerika bland i första hand MSM (män som har sex med män) har inte en typiskt klinisk bild, utan ter sig mildare med blåsor på könsorganen och runt analöppningen samt lymfkörtelförstoring i ljumskarna och låggradig feber.
Inkubationstid
Vanligtvis 6-13 dagar, men kan variera mellan 5 och 21 dagar.
Behandling
Specifik behandling mot apkoppor saknas. Sjukdomen är i de flesta fall självläkande med mild till måttlig sjukdomsbild.
Vårdrutiner
Patient där misstanke om apkoppor föreligger ska tas in direkt på behandlingsrum och får inte vistas i väntrum. För detaljer avseende handläggning i vården, se rutin under rubriken Lokala rutiner nedan.
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande: Vid misstanke om apkoppor ska patienten handläggas skyndsamt. Ta omgående kontakt (telefon) med läkare på STI-mottagningen/Hudkonsult CSK alternativt infektionsbakjour beroende på klinisk bild. Jourtid kontaktas infektionsbakjour.
- Ge patienten information om apkoppor, inklusive hur det smittar - se smittskyddsblad till patienter (ännu ej publicerade).
- Smittspårning: Utförs i samarbete med Smittskydd Värmland. Ta kontakt med Smittskydd Värmland 010-839 13 00 (vardagar). Jourtid kontaktas infektionsbakjour som vid misstanke kontaktar smittskyddsläkare.
- Anmälan: Klinisk anmälan ska göras i SmiNet. Ange insjukningsdatum, smittväg och eventuellt smittland.
Falldefinition vid anmälan enligt smittskyddslagen av infektion med apkoppsvirus (folkhalsomyndigheten) - Kostnadsfrihet: Provtagning och vård för apkoppor är kostnadsfritt för patienten då det är en allmänfarlig sjukdom.
Smittskyddsblad
- Apkoppor, läkarinformation Pdf, 241 kB.
- Apkoppor, patientinformation Pdf, 151 kB.
- Apkoppor, information och förhållningsregler till nära kontakter med hög risk för smitta Pdf, 167 kB.
- Apkoppor, information till kontakter med låg risk för smitta Pdf, 156 kB.
Klinisk anmälan
Elektronisk anmälan i SmiNet, informationssida och inloggning
Lokala rutiner
RUT-24748 Apkoppor (monkeypox) (pdf) Pdf, 217 kB.
Provtagning
Observera! Provtagning av misstänkta fall görs endast på STI-mottagningen eller infektionskliniken. Prover skickas till Folkhälsomyndigheten för analys.
Misstänkta fall av apkoppor - provtagning och åtgärder (folkhalsomyndigheten.se)
Orthopoxvirus (PCR), provtagningsanvisning (folkhalsomyndigheten.se)
Packa provet rätt (folkhalsomyndigheten.se)
Relaterade länkar
Sjukdomsinformation om apkoppor (folkhalsomyndigheten.se)
Information till personal på laboratorier om apkoppor (folkhalsomyndigheten.se)
Apkoppor (Internationellt maj 2022-) (folkhalsomyndigheten.se)
Risk assessment: Monkeypox multi-country outbreak (ecdc.europa.eu)
Factsheet for health professionals on monkeypox (ecdc.europa.eu)
Hjälpte sidan dig?